Bilagor
Få vill köpa kristna barnböcker
Kristna barn- och ungdomsböcker är svåra att sälja. Föräldrar vill att deras barn ska läsa kristna böcker - men är dåliga på att köpa.
Det konstaterar Libris vd och förlagschef Inger Lundin. Detta har resulterat i att man de senaste åren tvingats dra ner på vanliga kapitelböcker, exempelvis ger man inte längre ut Åsa Hofverbergs uppskattade barn- och ungdomsböcker om Hedda och Sally. Hon har i stället flyttat böckerna till ett eget förlag, Rosa huset förlag.
- Många föräldrar vill att deras barn ska läsa bra litteratur med kristna värderingar, men tyvärr syns det inte alltid på säljsiffrorna, konstaterar Inger Lundin krasst.
- Ingen skulle vara gladare än jag om fler var beredda att öppna plånböckerna.
Men att se till att det finns bra böcker tillgängliga för våra barn och tonåringar är även delvis upp till församlingarna, menar Inger Lundin.
Bättre går det med andaktsböcker för barn och ungdomar och både Libris och Marcus förlag lanserar flera böcker i genren på årets bokmässa.Therése Alhult
Libris ger i höst ut "Bibeln för de allra minsta" i en nyutgåva, och en barnbönbok. Under bokmässan passar man även på att lansera barnboken "Herr Kanin får besök" som kom ut i mars.
Marcus förlag jobbar mycket med böcker i pekboksformatet. Just nu är det en ny bok om vänskap på gång, riktad till de allra yngsta.
Dessutom kommer en ny bönbok som är tänkt som ett stöd för att hjälpa föräldrar och barn att hitta nya former och språk vid aftonbönen.
Livets ord förlag släpper två barnböcker skrivna av Francis Chan: "Den stora röda traktorn" - en modern liknelse om att Gud har ett speciellt syfte med var och en av oss och "Halvhjärtade Herbert" - en bok om att alltid göra sitt bästa. Böckerna vänder sig till 4-7-åringar.
Marcus förlags stora satsning för unga i höst är lärjunga- och konfirmationsmaterialet "Vägens folk". Boken, som lanserades i augusti, är uppbyggd kring två parallella resor, dels en ung människas vandring med allt vad det innebär av frågor kring identitet och skapelse, dels en resa genom kristen tro, mot Guds rike. Längs vägen diskuteras bland annat ämnen som självbild, sex, kyrkan, familj och dop.
- Den pedagogiska finessen är att den inte börjar med att presentera Bibelns budskap, utan utgår från läsaren: Vem är jag och vilka behov har jag? säger Marcus Hällzon Pollack, förlagschef på Marcus förlag, som är otroligt nöjd med boken som har skrivits av Skander Kurtin och Magnus Sternegård. Formgivningen har Mattias Käll stått för.
- Den känns väldigt samtida och modern. Det finns en tydlig struktur, eftersom vi tror att man som tonåring behöver det. Men tilltalet fungerar även för vuxna, eftersom boken inte försöker vara tonårstuff.
Att hitta ett tilltal som är fräscht och relevant är en stor utmaning, anser Marcus Hällzon Pollack som tycker att även Cajsa Tengblad lyckats med det i sin nya bok, "5 minuters paus". Det är en andaktsbok där fokus ligger på att hitta närvaron i nuet. Den vänder sig till unga vuxna och innehåller 366 korta betraktelser.
- Dess språkdräkt är fri från de klassiska andaktsorden och ordbilden är förståelig även för den som inte har en kyrklig bakgrund.
Även Libris förlag satsar i höst på andaktsböcker riktad till den yngre målgruppen. Prästen Ulrica Stigbergs "Någon att lita på" kommer i höst ut i en uppdaterad version, med dubbelt så många andakter: 88 i stället för 44.
- Den har varit slut på förlaget och länge efterfrågats. Vi såg att det fanns ett behov av en reflektionsbok för tonåringar, berättar Inger Lundin, vd och förlagschef.
- Ulrica skriver enkelt och lättillgängligt men har ändå någonting viktigt att säga. Andakterna tar sin utgångspunkt från situationer i Fryshuset där hon arbetar som präst,