Livsstil
Följ med i påskens mysterium
Vi lever i ett samhälle där högtider som påsken lätt reduceras till att handla om söta kycklingar, matlagning och påskägg. Då är det lätt, även för en kristen, att missa det mysterium som påsken erbjuder.

Julen har alltid firats stort och mycket i alla kyrkor medan påsken många gånger kommit lite i skymundan för påsklov och familjekalas. I alla fall inom frikyrkliga led.
Känslorna har heller inte blandats in i firandet på samma sätt som i de historiska kyrkorna. Där tänder man vare sig levande ljus mellan långfredagen och söndagsmorgonen för att minnas Jesu lidande, eller serverar efterrätter eller kakor, och definitivt inget påskgodis, förrän på påskdagen då man håller fest.
Skillnaderna kan ha haft att göra med en rädsla för att fastna i traditioner, tror Mattias Sennehed själv pastor inom pingströrelsen.
För honom var det en påskretreat på Bjärka Säby, influerad av de ortodoxa traditionerna, som fick upp hans ögon för ett annat sätt att fira.
– Jag växte upp med att både gå i kyrkan och leta godis i trädgården, men efter den där retreaten, där man gick ”all in” under påskhögtiden, så förändrades min syn på firandet. Min upplevelse efteråt var att det kändes som om jag aldrig hade firat påsk innan.
– Det öppnades ett nytt rum i mig där jag tog emot påskens erfarenheter på ett nytt, djupare sätt, berättar Mattias.
Sedan dess har han försökt att göra mer av påsken genom att tydligare leva med i påskberättelsen och Mattias vill uppmuntra fler att skapa nya traditioner som förstärker påskens innebörd, utöver att låta barnen gå en påskkärringsrunda och dela ut teckningar.
– Om man reser bort kan man bestämma att ha korta morgonandakter, själv eller tillsammans, eller att man avslutar dagen med en stunds bibelläsning.
– Påsken är ju tacksam eftersom det finns en kronologi att följa. Och prioritera att besöka kyrkans samlingar som Getsemanestund, och långfredagsgudstjänst. Det blir ett sätt att följa med till Golgata.
Mattias Sennehed arbetar som pastor i Europaporten i Malmö och det är där han och hans familj kommer fira i år. De har gudstjänster både torsdag, fredag och söndag och en stor middag på lördagen dit alla är välkomna. De frångår rytmen lite och firar stort dagen innan påskdagen för att visa medlemmarna i församlingen att påsken är en kollektiv högtid och då ska ingen behöva sitta ensam.
– Firar du med personer som inte delar din tro kan du ju ta en promenad på egen hand för att fundera lite på vad som hände de där dagarna.
– Kristen tro är både kollektiv och individuell, du är del av ett folk, men det var också just för dig Jesus dog och uppstod, så jag vill uppmuntra till enskild tid under påsken.