Livsstil

”Förr handlade identitet om man var oskuld - nu mer om könsidentitet”

Sex kristna aktörer om att allt fler unga brottas med sin könsidentitet och om hur det kan bemötas
Sex kristna aktörer om att allt fler unga brottas med sin könsidentitet och om hur det kan bemötas
Publisert Sist oppdatert

Vilket kön och vilken sexualitet man identifierar sig med har blivit frågor som allt fler unga brottas med. De kristna aktörer som möter ungdomar ser ett ökat behov av att föra samtal, men framför allt att lyssna.

Julia Wellstam är lägerpastor på Hjälmargården och ledarutvecklare med fokus på ungdomsledarstöd inom Evangeliska frikyrkan. Hon är alltså framför allt ansvarig för ledarna som i sin tur möter ungdomar. Hon hör hur identitetsfrågor är något av det som ungdomsledarna får möta, även om det inte är den största frågan. Det handlar mer om psykisk ohälsa och ångestproblematik. Men oavsett vad den unge brottas med ska alla känna sig inkluderade på lägret, menar Julia Wellstam.

Julia Wellstam.
Julia Wellstam, församlingen Kingdom House i Örebro.

– Jag tror det handlar mycket om att vara en medvandrare och att lyssna. För mig är det en pastoral fråga som handlar om att visa väldigt mycket respekt och att vara närvarande och kärleksfull, precis som vi är mot alla ungdomar.

Det hon vill att de barn och unga som deltar i lägerverksamheten ska få med sig är att: ”Du är accepterad, du är älskad, vi lyssnar på dig och dina upplevelser och känslor.”

– Jag kan se att de unga i dag har kommit långt vad gäller att acceptera varandra oavsett hur man är. När jag själv var ung kanske det handlade mer om att ta avstånd, att visa på skillnader – det var en del av kulturen då, men i dag märks det hur viktigt det är för unga att respektera varandra i de här frågorna, det är bra.

På Hjälmargårdens läger tar man ingen debatt i frågor som rör könsidentitet utan låter alla få ha sin process.

– Vi lyssnar och ber för det de vill att vi ska be för. Vi kan inte vara kuratorer och psykologer, utan vi finns här för att lyssna till dem, älska dem och inkludera alla.

Christofer Öhrvall, pastor med ansvar för unga vuxna och ungdomar i Smyrnakyrkan i Göteborg, är inne på samma spår. Han ser hur ungas sökande efter identitet alltid varit stort, inte minst när det kommer till den sexuella identiteten.

– För många år sedan handlade identiteten om man var oskuld eller inte, nu kan den handla om vilket kön man identifierar sig med. Det handlar om brottningar som jag som medelålders heterosexuell man aldrig kan förstå fullt ut, men som jag måste kunna bemöta med kärlek och värme, även när jag inte helt kan förstå eller bekräfta. Jag vill att de ska känna igen Jesus, hans nåd och sanning.

Christofer Öhrvall jämför gärna kyrkans roll i sin kontakt med unga, oavsett om det handlar om en konfagrupp, vid en ungdomssamling eller i enskilda samtal, med en god tonårsmamma. Där kyrkan får vara en trygg plats.

– När barnen kommer hem med alla frågor och sitt stora sökande, då får vi välkomna dem med en öppen famn, men också finnas där för att ifrågasätta och utmana, menar Christofer Öhrvall.

– Det vi behöver förmedla är att människans värde är okränkbart. Det är inte förknippat med dina egna eller andras stämplar på dig.

Christofer Öhrvall, pastor i Smyrnakyrkan. Intervjuas av Dagen om träning och framförallt Crossfit.
Christofer Öhrvall, pastor i Smyrnakyrkan. Intervjuas av Dagen om träning och framförallt Crossfit.

Som vuxenvärld kan man behöva hjälpa den unge med att bromsa in och inte ha för bråttom med att sätta stämplar på sig själv, menar han. Man behöver inte vara färdig med bilden av sig själv redan som 15-åring.

– Det behöver vi som vuxna och som kyrka vara tydliga med. Vi hamnar lätt i försvarsställning i dessa frågor och blir på så sätt en del av problemet. Djupast sett är var och en älskad av Gud, det är där vi får ha vår identitet. Och vi är unika.

Kristna ledare ska varken försöka vara psykologer eller läkare och försöka komma med någon expertis på dessa områden, menar Christofer Öhrvall. Däremot bör man som kristen vara frimodig med vad Bibeln säger om det okränkbara människovärdet.

– Jag är pastor och använder teologi för att bemöta ungas frågor. Jag har sett hur många rent fysiskt har slappnat av i axlarna när jag påminner dem om deras värde i Guds ögon och att de kan ta det lugnt.

– ”Du får göra den här resan, du får ha dina funderingar – och vad du än gör så finns vi här, som en god mamma, men du behöver inte skynda dig.” Det vill jag säga till ungdomarna.

Credo är en annan aktör som finns till för att stötta unga i deras kristna tro, med fokus på studenter och skolelever. I uppgiften ingår att ta sig an de frågor och funderingar som kan komma upp i det skedet av livet, däribland könsidentitet. När Credos studentarbetare märkte att det fanns ett behov av att få verktyg för att hantera frågor om könsidentitet anordnade de en föreläsning med rubriken ”Gender, tro och evangeliets hopp”. Det blev också till ett poddavsnitt.

– Frågor om könsidentitet kan vara svårhanterliga på flera sätt. Vi märkte att föreläsningen fick ett gott gensvar och att undervisningen svarade mot ett behov som fanns, säger Hugo Sandell, studentsekreterare.

man
Hugo Sandell, studentsekreterare Credo student

– Det händer att våra studenter möter personer som funderar över sin könsidentitet och som i vissa fall landat i att göra en könskorrigering. Vi vill ge goda verktyg för dem att kunna möta dessa frågor.

Amanda Klasson, skolsekreterare på Credo, understryker vikten av att kunna föra samtal utifrån vad Bibeln säger, vilken fråga det än gäller. Alla skolelever ska känna att de blir lyssnade på, utifrån deras livssituation.

Amanda Klasson har själv vänner som brottas med sin könsidentitet och är mån om att kunna samtala om det med dem.

– Jag vill kunna möta mina vänner i deras tankar om detta. Det första jag tänker är att vi alla är skapade till Guds avbild och är älskade utan att vi gjort något särskilt för att förtjäna det. Vi har alla synd i våra liv – det kan vara lögn, hur vi förstör klimatet och mycket annat. Men Jesus dog för allt detta! Jag tror att vi behöver hålla fast vid den kärnan när vi samtalar. För samtala måste vi – det är viktigare än någonsin att vi försöker förstå varandra och visar varandra respekt, säger hon.

ung tjej
Amanda Klasson, skolsekreterare Credo

Niklas Jakobsson är lägerchef för Hampeveckan som samlar många unga. Han ser att frågan om kön och identitet dyker upp allt mer och i ledningen har man samtalat om hur man kan bemöta de ungas funderingar.

– Det är en sak bland många andra saker som unga fightas med och på årets läger har vi valt tema utifrån att ha fortsatt fokus på ordet; Bibelns ord och det sanna ordet. Tittar man på vad vi kommunicerar från scenen så är det en diskussion just nu om man ska lyfta dessa frågor mer eller inte. Det är också en praktisk fråga, som hur man ska göra med boende och duschar. Inför årets läger har vi inte fattat något nytt beslut om detta.

glad man
Niklas Jakobsson, lägerchef Hampeveckan

Även inom Svenska alliansmissionens breda barn – och ungdomsverksamhet är frågorna om könsidentitet och sexualitet uppe på bordet. Jakob Winberg, generalsekreterare för SAU (Svenska alliansmissionens ungdom) säger att ledningens uppgift är att hjälpa de lokala sammanhangen att kunna bemöta dessa frågor.

– Framöver är vår avsikt att erbjuda ett samtalsmaterial för ledargrupper om detta. Vårt samfund Svenska alliansmissionen jobbar också med att stödja lokala församlingars process i detta och där vill vi gå tillsammans, säger han.

Jakob Winberg, generalsekreterare för SAU.
Jakob Winberg, generalsekreterare för SAU.

Fakta: Könsdysfori

  • Könsdysfori definieras som uttalad inkongruens mellan personens upplevda/uttryckta könstillhörighet och den konstaterade könstillhörigheten och en stark önskan att leva och bli accepterad som det motsatta könet.
  • För några år sedan exploderade behandlingen av unga som ville byta kön i stora delar av västvärlden, inte minst i Sverige.
  • Socialstyrelsen har uppmanat till återhållsamhet med hormonbehandling vid könsdysfori hos minderåriga.
  • Källa: Läkartidningen och Socialstyrelsen
Powered by Labrador CMS