Livsstil
Fråga: Hur mycket pratar ni med varandra?
”Vi pratar fler gånger om dagen om allt. Men vi är ju ganska olika”, säger Nina och Peppe Eriksson.

Nina och Peppe Eriksson:
Vi har ett väldigt stort behov av att prata med varandra. Det har vi alltid haft speciellt sedan vi fick ett nytt liv ihop för tolv år sedan. Men för att kunna förstå vår relation behöver vi nog först förflytta oss bakåt närmare till 2004 när det var enklare att ge en örfil eller att skrika ut sina känslor än att bara lyssna in den andras lycka eller misslyckande. Vi var det där knarkande paret som söp och slogs på stan en vanlig tisdag. Vi är fortfarande det paret, men vi är hela nu.
Vi har varit ihop i 13 år, drogfria i 12 år och gifta i 11 år. Och det blir bara bättre. Vi pratar fler gånger om dagen om allt. Men vi är ju ganska olika. Nina är energisk och hetlevrad och Peppe är lugn och metodisk. När jag (Nina) är ledsen vill Peppe ofta ”laga mig” men för mig är det ingen fara att vara ledsen och gråta över något. Men då tycker Peppe det är så jobbigt att jag är ledsen och vill fixa det direkt.
Stefan och Lillemor Claar:
Det skiftar hur ofta vi pratar med varandra, beroende på olika arbetstider. Och våra behov av detta ser lite olika ut.
Stefan: Lillemor har ett större behov av vardagsprat än mig. Hon är bra på att dela vardagens möda när vi är tillsammans och det är jag tacksam för. Jag är nämligen inte världsbäst på det. I min tjänst lyssnar jag väldigt mycket på andra och då känner jag att det är viktigt att vara närvarande även hemma och inte låta det alltför mycket påverka våra samtal.
Lillemor: Ja, men när det är något som ligger under ytan av känsligare karaktär då är det ofta Stefan som säger att nu måste vi prata om det här i lugn och ro. Då försöker vi bestämma oss att nu pratar vi om det här i god samtalston.
När vi nu pratar om det här konstaterar vi att den typen av samtal avtagit lite grann med åren. Kanske ett gott tecken …eller?
Mia och Samuel Sjöö:
Efter 27 års äktenskap känner man varandra mycket väl. I vissa situationer behövs inga ord, det räcker med att vi tittar på varandra så förstår vi vad vi vill och menar.
På samma sätt kan vi sätta oss ner i soffan, kanske med en kaffekopp i handen och prata igenom dagen, veckan eller olika händelser eller missuppfattningar oss emellan. Ibland kanske vi får gå igenom något flera gånger tills vi kommit fram till en lösning.
Helt klart är i alla fall att vi har fått mer tid för och med varandra ju äldre barnen har blivit.
Nu kan vi ta tid för en pratstund utan att något eller någon behöver hjälp med något på stört! Visst har vi olika behov av att prata, helt klart en manlig och kvinnlig grej.
Kvinnor analyserar mer.