Livsstil

Gud kan hjälpa oss att förstå någon annans tungotal

När vår språkkunskap brister på semesterresan kanske vi använder Google Translate. Men förmågan att förstå och uttyda en annan människas tungotal är en gåva från Gud som verkligen handlar om tajming.

Måttstock i församlingen. Uttydningens gåva handlar om att göra gudstjänsten begriplig och att förmedla ord från Gud som bygger upp, menar pastorn Ingemar Andersson.
Måttstock i församlingen. Uttydningens gåva handlar om att göra gudstjänsten begriplig och att förmedla ord från Gud som bygger upp, menar pastorn Ingemar Andersson.
Publisert Sist oppdatert

Tungotalet är nästan alltid obegripligt för den som lyssnar. Det är därför Paulus uppmanar de kristna att inte tala i tungor offentligt i gudstjänsten – om det inte finns någon som uttyder budskapet. “Ingen förstår honom, när han i sin ande talar hemligheter”, skriver Paulus ­(1 ­Ko­rint­hierbrevet 14:2).

Där­emot om någon uttyder tungotalet så blir det både begripligt och når sitt syfte – att bygga upp församlingen.

Paulus fortsätter: ”Om du tackar Gud i anden, hur skall då den som inget förstår kunna säga sitt amen till din tacksägelse? Han förstår ju inte vad du säger. Du gör rätt i att tacka Gud, men den andre blir inte uppbyggd. Jag tackar min Gud, jag talar tungomål mer än ni alla. Men i församlingen vill jag hellre tala fem ord med mitt förstånd för att undervisa andra, än tio tusen i tungomål.”

– Det handlar om att göra gudstjänsten begriplig och att förmedla ord från Gud som bygger upp, säger Ingemar Andersson, som är pastor i Missionskyrkan Lagan, och en del av nätverket New wine.

Det var mycket vanligare i de svenska gudstjänsterna för 40–50 år sedan att någon talade i tungor­ och att en annan person – eller den som talade själv – uttydde budskapet.

Så vad hände på vägen? Har vi drabbats av nervositet och prestations­ångest, så att vi inte vågar ta på oss rollen av att ha tagit emot och förstått ett budskap från Gud?

Ingemar Andersson.­
Ingemar Andersson.­

– Jag tror nog att vi behöver avdramatisera den här gåvan och inte göra det så märkvärdigt. Kanske be en enkel bön: ”Hjälp mig Gud att få den här gåvan du har gett mig att fungera!” säger Ingemar.

– Det finns ingen tydlig undervisning i Bibeln om hur det går till, men jag tänker att vi helt enkelt måste fråga Gud: ”Vad betyder det här?” Be Gud att få en uttydning där det behövs, säger Ingemar.

Läs också:Vad är egentligen tungotal?

Ibland verkar det som att vi kristna tänker att vi kan välja bort det här med Andens gåvor, menar Ingemar.

– Det är lätt att skylla på att ”jag har inte den här gåvan”. Men en av anledningarna till att Guds församling har sett starka perioder av tillväxt är just den här övernaturliga dimen­sionen. Och vi uppmanas tydligt att söka gåvorna, det är inget som ramlar över oss, säger Ingemar.

Vi behöver växa i det övernaturliga, menar han.

– Och vårt uppdrag först och främst är inte att fylla kyrkan utan att låta Guds rike påverka hela vårt närområde. Guds församling ska vara surdegen som genomsyrar hela samhället och då behöver vi använda verktygen Gud har gett oss genom sina gåvor.

Fakta: Den heliga Andens gåvor

Artikelserie: Dagen förklarar de andliga gåvorna

  • I Bibeln skriver Paulus skriver om Andens gåvor. I den här serien har vi valt att titta närmare på gåvorna i 1 Korinthierbrevet 12:8–11
  • Vishetens gåva
  • Kunskapens gåva
  • Trons gåva
  • Helandets gåva
  • Gåvan att göra under
  • Profetians gåva
  • Gåvan att skilja mellan andar
  • Tungotalets gåva
  • Gåvan att tolka tungotal
Powered by Labrador CMS