Livsstil
Gullbrannagården: Därför älskar svensken livet på hjul
Det rullar allt fler husbilar på de svenska vägarna. Faktum är att Sverige har blivit ett av Europas husvagns- och husbilstätaste länder.

Husbilen är en rullande bostad som kan användas året runt. Entusiasterna vurmar för den totala frihetskänslan. Åk var du vill, stanna var du vill, när du vill och hur länge du vill.
Husbilsägarna är ofta nyblivna pensionärer som gärna tar en tur över helgen eller långkör med flera stopp längs med vägarna. Allt fler pensionärer väljer att till exempel ta husbilen till Spanien och njuta av sol och värme över vintern.
Ewa Bylander, vd på Gullbrannagården AB, är inte förvånad över husbilens popularitet.
– Husbil är ett enkelt sätt att förflytta sig på och uppleva mycket. Sverige har en fantastisk natur, allemansrätten och det finns mycket att se och uppleva, konstaterar Ewa Bylander.
Även på Gullbrannagården ser man ett ökat antal husbilar.
– Ja, de blir fler och fler, även om husvagnarna fortfarande överväger på campingplatserna.
Att husbilarna är färre på campingplatserna beror främst på möjligheten att stanna var som helst längs vägen och fricampa. Antalet ställplatser, speciellt anpassade för husvagnar, växer stadigt både i Sverige och Europa. En ställplats brukar erbjuda tillgång till el och färskvatten, och om den är välutrustad även möjlighet att tömma gråvatten och latrin. Ställplatser är i regel billigare än en campingplats och ofta hittar man dem centralt nära sevärdheterna eller på natursköna platser som vid hav och hamn.
Statistik från Husvagnsbranschens riksförbund (HRF) visar att marknaden för husbilar fortsätter att växa. Förra året nyregistrerades 5321 husbilar i Sverige vilket ökade husbilsbeståndet med hela 32 procent till nära 90 000.
Men det stora intresset för husbilslivet kan dämpas av regeringens förslag att höja fordonsskatten för tyngre dieselfordon. För nya husbilar som registreras efter 1 juli 2018 skulle det innebära en kraftig skattehöjning, i vissa fall en fördubbling.
– Jag förstår att man vill ha mer skatteintäkter. Men det verkliga utfallet lär bli mindre skatt och större miljöpåverkan. Man köper gamla bilar medan nya och mer miljöanpassade straffas med skatt, säger Tomas Haglund, ordförande i HRF till Aftonbladet.