Livsstil
Hanna Möllås: ”Kyrkorna följer inte sina egna riktlinjer om sexövergrepp”
Trots metoo-kampanjer och strategidokument är sexuella övergrepp inom kyrkan fortfarande för vanligt. Det menar psykoterapeut och sexolog Hanna Möllås. Hon vill se församlingsledare som tar övergreppen på allvar och vågar polisanmäla när det behövs.

I går i Dagen mötte vi mötte vi Anna, som efter tjugofem år av tystnad valde att gå ut och berätta om de sexuella övergrepp hon utsattes för som ung i frikyrkan där hon växte upp.
Hanna Möllås, sexolog och psykoterapeut med många års erfarenhet av samtal med människor som råkat ut för liknande erfarenheter, menar att det som Anna var med om inte är ovanligt. Tyvärr sker detta även i dag i många kyrkor runt om i landet.
– Det som har hänt under de senaste åren är att vi börjat prata om sexuella övergrepp. Många församlingar har utarbetat strukturer för hur man ska motverka dem och vad man ska göra om det sker. Men strukturer är inte värda något alls om de inte efterlevs!
Rösten är skarp när Hanna Möllås talar om detta. Hon menar att hon sett det allt för många gånger. Hur kyrkor och samfund tror sig veta exakt hur man ska agera om någon av just deras medlemmar råkar illa ut, men när det väl händer, finns det ändå en tendens att tysta ned det som skett och att inte vilja polisanmäla.
– Nej, men inte han, eller inte hon, säger man ofta om förövaren. För det kan faktiskt vara en hon också. Ofta är det en person man tycker om och ibland den som har byggt upp hela kyrkans barn- eller ungdomsverksamhet.
Men ett övergrepp är ett brott och bör alltid polisanmälas, även när det sker inom kyrkans väggar, menar Hanna Möllås. Enligt henne kan skadorna av ett övergrepp i en kyrklig miljö faktiskt bli ännu värre än om det sker inom till exempel en idrottsförening. Särskilt om förövaren i kyrkan är en ledare som inför offret kan ha rollen av att var Guds representant.
– När ledaren sedan förgriper sig på någon kan offret få känslan av att detta är något som Gud själv har sanktionerat. Man blir sårad på så många plan och därför vänder sig också många som varit med om detta sedan bort från kyrkan.
Hanna Möllås är fortsatt skarp och menar att tendensen att trots allt vilja skydda förövaren går stick i stäv med hur Jesus undervisar i Bibeln. Hon hänvisar till versen i Matteusevangeliet där Jesus säger att "för den som förleder en av dessa små vore det bäst om han fick en kvarnsten hängd om halsen och sänktes i havets djup".
– Jag säger förstås inte att vi inte ska ta hand om förövaren, men vi kan inte bedriva verksamhet för barn och unga om vi inte också kan skydda dem.
Läs även Pastorn Josefin utsattes för våldtäkt som barn - ledde till psykisk ohälsa som vuxen
Finns det då någon ljusning? Ja, Hanna Möllås ser flera goda arbeten som görs för att säkra upp mot sexuella övergrepp i kyrkan. Hon hänvisar både till det etiska vägledningsmaterialet "Trygga händer" som utvecklats av Frälsningsarmén och används inom flera samfund och till de ekumeniska riktlinjer som Sveriges kristna råd har tagit fram. Hanna Möllås har också några konkreta råd till de församlingar som vill försäkra sig om att man efterlever sina riktlinjer i verkligheten.
– Alla ledare i kyrkan bör skaffa och läsa igenom SKR:s riktlinjer och sedan bör de ha en egen strategi för hur de ska göra om det händer. Man bör också ha någon person i församlingen som är ansvarig för att riktlinjerna följs, och som kan vara den som personer kan gå till om de inte följs.
Hanna Möllås menar också att alla ledare behöver gå någon av de kurser som finns i ämnet och alla bör vara medvetna om att kyrkan kommer att anmäla en om man begår ett övergrepp.
– Det är viktigt, för jag möter faktiskt förövare som är i chock eftersom man aldrig trodde att ens församling skulle anmäla.
Hanna Möllås främsta råd till den som utsatts för sexuella övergrepp i en kyrklig miljö är att man söker hjälp.
– Gå och prata med någon, och välj någon som förstår det komplicerade förhållandet mellan sex och religion. Vad det gör med en att bli utsatt för andligt våld.
Hennes erfarenhet är att människor som är med om ett sexuellt övergrepp reagerar väldigt olika.
– En del verkar kunna släppa det som hänt och gå vidare, medan andra får brottas med övergreppet hela livet. För den som mår dåligt är det första steget alltid att berätta för någon. Berätta din berättelse och tillåt dig att förstå vad den har gjort med dig, säger Hanna Möllås.
Läs mer Kyrkans ungdomsledare våldtog fjortonåriga Anna