Livsstil
”Här ska ingen missa att julen handlar om Jesu födelse”
På småländska Hjelmseryd prästgård firas en jul med det kristna budskapet i centrum: “Här är det Kristus och inte julklappar som står i fokus. Den ensamme kan också finna en gemenskap här vid jul.”

Några få platser erbjuder ett speciellt firande för den som vill fira jul med fokus på gudstjänst och bön. Hjelmserydsstiftelsen i Småland är en av dessa platser.
– Jag skulle säga att det vi har är en juloas för mässfirare, säger Jonas Nilsson, assistent på gården.
Tre juldagar fullmatade med bönetillfällen, samlingar vid krubban och gudstjänster – en liturgisk juldröm för somliga. På Hjelmseryd prästgård nära Stockaryd vill man låta julens kärna helt få stå i centrum. Hit söker sig människor som vill ha nära till kyrkan under julen och kunna lägga det mesta av tiden på bön och gudstjänst.
– Vi vill visa att man kan fira jul på det här sättet också, säger Jonas Nilsson, assistent på gården.
– Jag tror tyvärr att vi är en av få platser där det är möjligt att hitta den här typen av julfirande i dag. Jag säger tyvärr, för det vore bra om det fanns fler där platser där man både erbjuds boende och den kyrkliga gemenskapen med nattvarden i centrum.
Fler kristna platser
Andra exempel på liknande gårdar med kyrkliga julfiranden under flera dagar är Berget i Rättvik och Åsljunga EFS-gård, som båda erbjuder ett julprogram med bibelmeditationer och gudstjänster.
Bertil Olsson, föreståndare på Hjelmseryd sedan många år, håller med om att liknande platser har minskat genom åren. Tidigare hade varje stift inom Svenska kyrkan två-tre gårdar var, nu är det inte ens alla stift som har kvar någon gård över huvud taget.
– Det behövs ställen där man lever det kristna livet och där gudstjänster och andakter är väsentliga i tillvaron för de människor som kommer hit, konstaterar Bertil Olsson.
– Det är dessutom väldigt få som bjuder in till just julfirande, man tar ju ofta ledigt över julen i stället.
Både Jonas Nilsson och Bertil Olsson har firat många jular på gästhemmet. Jonas, som en av tre värdar som finns till för gästerna och Bertil som celebrerar mässor. Utöver de två finns även husmor, kock och andra som tillsammans ordnar allt praktiskt under juldagarna.
För Bertil Olsson, som är ensamstående, betyder det extra mycket att få fira jul tillsammans med andra.
– Det kommer en del människor som annars kanske hade blivit sittande ensamma – här finns möjligheten att få fira jul i gemenskap. Dessutom med Jesu födelse i mittpunkten, till skillnad från många andra julfiranden som bara handlar om julklappar och annat.

Kontrastrika firanden
Jonas Nilsson tänker att man inför julens ankomst skulle fråga sig vilket julfirande man önskar. Det kan nämligen se olika ut beroende på var i livet man befinner sig, menar han. Att få åka iväg några dagar, till en plats där julens budskap helt får stå i centrum, kanske ibland kan få vara en god kontrast till det traditionella familjefirandet i det egna hemmet.
– Jag skulle beskriva Hjelmseryds julfirande som en förening av det mycket tidsbundna – hypertraditionell miljö och kyrka – med det mycket tidlösa – Guds människoblivande när vi firar mässan.
Ambitionen med en vistelse på den småländska prästgården är att gästen ska få vila, njuta av god mat och ges tillfällen till bön och gudstjänst. Detta gäller för gårdens gäster hela året runt, men kan vara av särskild vikt under julen, menar Jonas Nilsson.
– Det är då som vi ofta har som allra högst förväntningar på vad dagarna ska innehålla och vilken nivå detta ska hålla. Förväntningarna kan vara alldeles uppåt väggarna höga! Detta är en utmaning för oss som anordnar julfiranden. Men förhoppningen är i alla fall att Jesu födelse och människoblivande ska vara tillräckligt tydligt – det ska ingen som kommer hit behöva missa.

Men förhoppningen är i alla fall att Jesu födelse och människoblivande ska vara tillräckligt tydligt – det ska ingen som kommer hit behöva missa.
Jonas Nilsson
Vilka är det som hittar hit?
– Det är väldigt olika. Jag brukar betona att gästhemmet här har många olika dörrar. Dels ligger här en unik, gammal kyrka – en senmedeltida återuppbyggd kyrkoruin. Den är ett mästerverk och fungerar som en magnet för människor. Den präglas också av Eva Spångbergs konst som är tätt sammanflätad med gudstjänstfirande och som förtydligar evangeliet. Så somliga hittar hit på grund av kyrkan, andra kommer till gästhemmet och upptäcker sedan kyrkan. En del är helnöjda med julbordet och gemenskapen som uppstår, andra fokuserar på gudstjänsterna och kanske väljer att vara i stillhet under sina dagar här.
– Skälen till att man söker sig till vårt julfirande är ibland tjusiga och lättformulerade, men ibland kan det handla om att man inte orkar med slitningarna som julen också kan innebära, och därför letar en tillflyktsort. Här möts gamla gäster och nya.
Här finns även en betoning på retreat och enskild fördjupning som präglar prästgården och dess verksamhet under året.
– Vi har till och med utrymme i en av flyglarna om det är så att en familj vill ha ett eget julfirande här. Vi har också gäster som går in i ett tyst julfirande och väljer eget bord vid måltiderna. Det finns ingen förväntan på att man ska delta i gemenskapen, utan jag hoppas man får precis så mycket gemenskap man önskar.
