Livsstil

Helgelseförbundet: Rörelsen som inte ville bli samfund

Helgelseförbundet, HF, ville inte bli något samfund. Men utsända missionärer måste underhållas och nyomvända ville stanna i den miljö de fötts in i. När så pingstväckelsen fick de gamla samfunden att se om sina hus blev det trångt för HF, som började bilda egna församlingar. HF fyller 130 år i år och är idag en del av Evangeliska frikyrkan.

Bild från Torpkonferensen 2016.
Bild från Torpkonferensen 2016.
Publisert Sist oppdatert

Det hände märkliga ting på ett bönemöte i ett hem i Vintrosa väster om Örebro 1885. Skräddaren August Carleson och de andra deltagarna gjorde djupa andliga erfarenheter efter att ha läst boken "I Andens kraft" av metodistpredikanten William Boardman. Carlesson skulle bli en ledande man och predikant i Helgelseförbundet, HF, som bildades under den första midsommarkonferensen på Torp två år senare. Torpkonferensen, som pågår än i dag, har sedan dess varit rörelsens nav.

Torp ligger i en väckelsebygd. I det närliggande Riseberga byggde patron Hedengren Sveriges kanske första bönhus 1855, på platsen för ett kloster från 1100-talet. Pietister, baptister, metodister och kväkare hade verkat i bygden, och HF ses ibland som Guds nåds svar på 1840-talets dömande roparerörelse.

HF: s oomstridde ledare och organisatör var från början godsägare Hedin på Torp. Han lär ha suttit i 27 styrelser, ordförande i de flesta. Hans parhäst hette Axel Kihlstedt, kallad HF: s ryggmärg, en tidigare präst som byggde upp såväl tidningen "Trons Segrar" som HF: s evangelistutbildning. Till den inre kretsen hörde också sångarevangelisten Emil Gustafson. Och så en kvinna, Nelly Hall. Det var hon som översatte Boardmans bok efter att ha mött honom 1879 och överlåtit allt åt Herren. Hon hade en exempellös framgång som evangelist och skribent i Sverige och utomlands och var en huvudtalare på Torp 1887. I tio år skulle hon ha ansvar för HF: s yttre mission.

Redan första året sände HF ut evangelister, de första till rallarna i Gällivare. Tio år efter starten hade de 150 evangelisterna nått nära nog alla landets län. De hade inga andra lönelöften än respengar till fältet, sedan överlevde de på människors generositet.

Efter tio år fanns också 20 missionärer i Kina och Sydafrika, många av dem rekryterade av världsmissionären Fredrik Fransson. HF sände redan från början ut kvinnliga evangelister och missionärer. Av de 1 317 personer som genomgått Missionsskolan 1955 var 658 kvinnor

Missionen möter många motgångar. Den 29 juni 1894 är en mörk dag, då alla HF: s tio kinamissionärer mördas i det så kallade boxarupproret. Två år senare reser ändå sex missionärer till Kina.

Källor: Huvudsaklig källa: Ett sekel i Herrens tjänst En jubileumsbok om Helgelseförbundet 1887-1987. Red: Sven Kårbrant HF:s förlag (1987)

Powered by Labrador CMS