Livsstil

Hon driver värdefrågor med hjälp av juridiken

Nu ska Årets förebild utses. Fem personer är nominerade av läsarna och presenteras här i en serie artiklar. Därefter börjar röstningen på Dagen.se. Det är du som läsare och en jury som bestämmer vem som ska få 10 000 kronor för sitt arbete. I dag möter vi Ruth Nordström.

Ruth Nordström, nominerad till Årets förebild 2014.
Ruth Nordström, nominerad till Årets förebild 2014.
Publisert Sist oppdatert

UPPSALA. Hon tycker det är trångt i den svenska åsiktskorridoren. Och har hamnat i blåsväder med hovet och Uppsala universitet. Juristen Ruth Nordström vill väcka opinionen och värna dem som inte kan försvara sig: i livets början och slut, liksom de kvinnor som förslavas i sexhandeln.

Något av det första Ruth Nordström berättar är att hon satte rekord som anställd vid domstolen i Uppsala genom att vara mammaledig 6–7 år i rad när de tre barnen föddes. Fortfarande är hon mån om att komma hem tidigt på eftermiddagen. Den illvillige skulle kunna säga att det låter som ett hemmafruideal från en amerikansk tv-serie, något som provocerar en och annan här i Sverige.

Lägg därtill att hon tillhör församlingen Livets ord i Uppsala. Och att hon som jurist driver opinion för samvetsfrihet i vården, sänkt abortgräns och värnar familjen som en viktig grundsten i samhällsbygget.

En av punkterna skulle kunna räcka för att framkalla etablissemangets förakt.

Ruth Nordström är inte omedveten om vad hennes övertygelser väcker för känslor på sina håll, men tvekar inte att sticka ut hakan.

– Man måste ha modet att stå för det som är rätt, även om det blåser och stormar ibland, säger hon när vi möts i Uppsala.

Senaste året har hon låtit höra om sig i svenska massmedier som juridiskt ombud för barnmorskan­ Ellinor Grimmark, som nekades­ jobb när hon inte ville utföra­ aborter, och som därför har tvingats söka sig till Norge. Saken drivs nu i svensk domstol och i en anmälan till Europarådets kommitté för sociala rättigheter.

Alldeles nyligen gick Ruth Nordström i bräschen för en konferens mot trafficking som i sista stund ställdes in av Uppsala universitet, och drottning Silvia drog sig ur som prismottagare. Orsak: Ruth Nordström anklagades för att vara ”abortmotståndare”.

– De flesta svenskar är abortmotståndare. Efter graviditetsvecka 18, vill säga. Jag vill sänka den gränsen till vecka tolv, men tror inte på ett totalförbud.

Parallellt med betoningen på familjeidealet är Ruth Nordström samtidigt yrkeskvinna med en gedigen juristutbildning vid just Uppsala universitet. Där har hon läst juridik med inriktning på mänskliga rättigheter och internationell straffrätt, och praktiserade på justitiedepartementet. Vid förvaltningsrätten på domstolen i Uppsala arbetade hon efter studierna med allt från missbrukarärenden, vapenmål och körkortsmål till tvångsomhändertagande av barn.

– Juridiken är ett viktigt verktyg för att driva värdefrågor, säger Ruth Nordström som från början drömde om att få bli journalist för att påverka omvärlden.

Hon är nära sammankopplad i nätverk med kristna jurister över hela världen. Efter att Uppsala universitet och hovet drog sig ur prismottagningen kring trafficking mötte Ruth Nordström ett par dagar senare ett stort antal jurister i München. Hon berättar att de backade upp henne ”fantastiskt” och att flera har skrivit protestbrev till Uppsala universitet.

Internationellt sett är det Sverige som är kontroversiellt. Inte jag.

Är det måhända det norska ursprunget som gör att hon ibland sticker ut? Hennes familj flyttade till Uppsala från Oslo när hon var i gymnasieåldern. Och när föräldrar och syskon flyttade tillbaka till Norge stannade Ruth Nordström kvar. På den vägen är det.

Hon berättar att hennes mamma var missionärsbarn i Indien under sin uppväxt. Och så skvallrar hon om att hennes ­morbror heter Egil Svartdahl, känd predikant i norska pingströrelsen, tv-profil och tidigare­ föreståndare för Filadelfiakyrkan i Oslo.

För några år sedan åkte hon till Indien, och besökte bland annat­ Moder Teresas barnhem i Calcutta. Vidare träffade hon organisationen Global Freeset, som jobbar med prostituerade kvinnor i Calcutta, och som numera är partners med de organisationer Ruth Nordström jobbar för.

– Det är helt fruktansvärt det jag fick se. Här finns 10 000 prostituerade och 25 000 kunder varje dag. Det är småtjejer som utnyttjas på bordeller.

Upplevelserna härifrån har Ruth Nordström med sig när hon nu bildar opinion mot trafficking i Sverige och i samarbete med jurister i hela Skandinavien. Nämnas kan också att hon under 19 års tid har jobbat ideellt som ungdomsledare i sin församling med fokus på unga tjejer. Inte sällan har hon suttit med flickor med ätstörningar, psykisk ohälsa och andra typer av självskade­beteenden.

Drivkraften är den kristna tron och att varje människa har ett okränkbart värde eftersom hon är skapad till Guds avbild.

– Med mig har jag bibelordet från Ordspråksboken 31:8 om att försvara de värnlösa, de som inte kan försvara sig själva.

Powered by Labrador CMS