Livsstil

Humanisterna som utmanar Sturmark

De flesta förknippar humanism med aggressiv religionsfientlighet. Föreningen humanistisk förnyelse talar hellre om genlemanna- och gentlekvinnoskap och etiken som grunden för ett välfungerande samhälle. Möt humanisterna som utmanar Christer Sturmark.

Publicerad Senast uppdaterad
Det är ingen slump att vi träffas på Citykonditoriet i centrala Stockholm. Här har de tidigare, på 1980- och 1990-talet, haft en mötesplats som lockade till sig debattörer som Carin Stenström, Stig Lundgren och Sören Karlsson.
Grundare av föreningen humanistisk förnyelse var Carl Johan Ljungberg som då fanns på tankesmedjan Timbro. På den tiden var Ulf Lönnberg direktör på Företagarnas Riksorganisation och kom därigenom i kontakt med Carl Johan Ljungberg. Tillsammans tar de nu sig an föreningens ideologiska och praktiska uppgifter. Då ordnades etikkurser för trainees inom näringslivet - något som Ulf Lönnberg och Carl Johan Ljungberg nu tycker sig se effekterna av.
- Man kan ana hos dem som gick kurser hos oss på 1990-talet att de har en annan etisk medvetenhet, säger Ulf Lönnberg.
Föreningen humanistisk förnyelse vill nämligen se att näringslivet tar ett gemensamt ansvar för marknadsekonomin. Att få upp frågorna som rör etik och moral och synsättet att man är en kugge i samhället i stället för den rådande uppfattningen att ”samhället är motståndaren”.
- Det handlar om att få ett gentlemanna- och ett gentlekvinnoideal där man i givna situationer där man står inför ett vägval har verktygen för att välja ett mer etiskt synsätt. Vi vill också väcka en känsla för hur etik kan uttryckas i skönlitteratur och konst, säger Carl Johan Ljungberg.

Tongivande profil

Under lång tid har Christer Sturmark varit den mest tongivande profilen när det gäller humanismen. Han har en öppen kritisk hållning mot religion, och i synnerhet kristen tro. Det förvånar Carl Johan Ljungberg och Ulf Lönnberg att han så länge fått stå oemotsagd.
- Jag anser att Christer Sturmarks humanismen är exkluderande till skillnad från den vedertagna humanism som de flesta människor står för, den som är inkluderande med resepkt för olika ideologier och trosinriktningar, säger Ulf Lönnberg.
- Tidigare hade lärare i klassiska språk och andra ställt sig upp och protesterat högljutt mot hans tolkning av humanismen. Detta att säga att vi inte behöver latinet och kyrkan är att underminera samhället och inte att främja det. Humanism har alltid varit att ta del av andra människors kunskap, såväl inom konsten som inom religionen, säger Carl Johan Ljungberg.

Etik- och moralkurser

Humanistisk förnyelse har just påbörjat sin verksamhet lite smygande och hoppas på att nå ut till näringslivet med etik och moral-kurser för unga nyanställda inom de större koncernerna.
- Det handlar inte om någon politisk manifestation, utan mer om att påverka unga människor så att de i framtiden kan fatta personliga beslut som har bäring i etik och moral. Att lyfta upp det personliga ansvarstagandet i det offentliga samtalet, säger Ulf Lönnberg.
Skillnaden mellan dem själva och det stora antalet managementkonsulter som talar i sporttermer när de ska närma sig ett företags organisation och själ tycker de själva är stor.
- Ledare i dag lider brist på en egen resonansbotten, säger Ulf Lönnberg.
- Det vi vill komma åt är den personliga hållningen. Den att: Jag är här och jag har en uppgift. Att lära sig tillit och självkontroll och att vilja vara med och påverka, säger Carl Johan Ljungberg.