Livsstil
I Jerusalem finns historien i varje gathörn
Muromgärdad och mytomspunnen, staden som tre världsreligioner gör anspråk på. Att promenera in i Gamla stan i Jerusalem väcker känslor. Inte bara för att kvällssolen får de tusenåriga stenhusen att skifta i guld utan för att den heliga staden andas helighet.

Plastsandaler och tyger trängs med starka kryddor. Köpmän hojtar, kyrkklockor slår, böneutropare kallar. Nutid och avlägsen dåtid på samma gång.
I Jerusalems gamla stad finns historien i varje gathörn – och nutidens politiska och religiösa konflikter i koncentrat.
Gamla stan är inte större än en dryg kvadratkilometer. Ändå har det som har utspelat sig här spelat en avgörande roll för en stor del av vår värld. Och gör så än i dag.
Det är här du kan vandra längs Via Dolorosa och besöka Uppståndelsekyrkan, Golgata och Jesu grav.
Här ligger Tempelberget med Al Aqsamoskén och Klippdomen. Och precis intill finns resterna av det heliga judiska Templet.
Det är också här som Klagomuren reser sig mot kvällshimlen. Muren som varje dag besöks av hundratals, ibland tusentals, judar för bön.
De två största portarna in i denna trångt slingrande stadskärna är Damaskusporten, om du kommer från den östra, arabiska delen av Jerusalem. Jaffaporten, om du vandrar från den västra, judiska delen.
Precis intill Jaffaporten ligger Davidstornet, eller kung Davids citadell. Här finns ett israeliskt historiskt museum.
Det är också en fantastisk plats för att få en överblick över delar av staden: stentrappor, vajande tvättlinor, torn och kupoler.
Gamla stan är uppdelad i fyra kvarter: det armeniska, judiska, kristna och muslimska, vart och ett av dem värt din tid. Genom det vindlande gatunätet, en veritabel labyrint, tar du dig mellan dem.
Här vandrar du sida vid sida med turister med magväskor och kristna pilgrimer, ultraortodoxa judar med svart kappa och hatt och muslimska män med radband i händerna.
Tittar du upp en våning eller kikar in genom de minimala gårdsportarna på din väg, kan du också se de insprängda bostäderna för runt 35 000 Jerusalembor.
I basarerna är det lätt att förlora sig. Tyger och mattor, grönsaker och teer, lyktor och brädspel – och en omfattande religiös krimskramskommers med heligt vigvatten och ikoner.
På marknaden utspelar sig också en souvenirernas motsvarighet till stadens religiösa och politiska maktspel. I de arabiska kvarteren bjuds palestinska flaggor och palestinasjalar ut, i de judiska – israeliska flaggor och t-shirts med tryck som "I love Israel Defence Force".
För mitt i den förföriskt vackra turistkärnan finns även den politiska spänningen där, hela tiden. Intill den vandrande munken går en tungt beväpnad israelisk militär, den som vill besöka Klagomuren får räkna med att bli visiterad och få sin väska genomsökt.
Det här är, verkligen, staden som har allt. Gator där du kan förlora dig i historien men omöjligt undgå nutiden. Men också gränder med mysiga små restauranger och kaféer och utkiksplatser där du kan njuta av månljuset över Olivberget på kullen alldeles intill.
Hanna Welin