Livsstil

Joakim från Antikrundan testar kyrkans second hand

Helsingborg. Det är personligt, miljövänligt och billigt. Att handla på loppis och second hand är så mycket mer än trend. Och man behöver inte vara expert för att fynda, menar Antikrundans Joakim Bengtsson.

Antikrundans Joakim Bengtsson går en second handrunda i Helsingborg.
Antikrundans Joakim Bengtsson går en second handrunda i Helsingborg.
Publisert Sist oppdatert

Sommar är högsäsong för alla gårdsloppisar och second handbutiker. Vintage har blivit högsta mode och när man inreder sitt hem ska det i dag vara eklektiskt, det vill säga en blandning av nytt och gammalt, arvegods och loppisfynd tillsammans med moderna designpärlor.

Troligtvis har tv-programmet Antikrundan en hel del att göra med svenskarnas passion för loppis. Programserien är den produktion som drar flest tittare näst efter Melodifestivalen.

I augusti spelar man in den 28:e säsongen, och man skulle kunna tänka sig att en medverkande antikexpert som Joakim Bengtsson blir lite trött på hela härligheten, men icke.

– Nej, nej, vi åker in på varenda­ litet ställe när vi är ute på turné! Vi har varit in på så många gårdsloppisar och secondhandbutiker­ i kyrkor.

– På ett ställe där vi gick in i fjol kände de inte igen oss utan familjen visade oss runt i sitt garage bland alla grejer. Till sist fick vi avslöja vilka vi var! säger Joakim och skrattar.

De brukar vara ett 20-tal experter på Antikrundans turnéer, plus ytterligare ett 30-tal i teamet. Det mesta av jobbet sker förstås utanför kameran, konstaterar Joakim.

– Det brukar vara ungefär 5 000 föremål som vi går igenom på varje plats. Glas och porslin är mitt område, allt som har med mat och husgeråd att göra. Men jag brukar också få de tokiga grejerna.

Vi möts i Pingstkyrkans secondhand i Helsingborg, fikar hembakat, pratar om hemligheten bakom de stora fynden och om passionen för gamla ting som faktiskt har drivit Joakims intresse ända sedan barnsben när hans pappa tog med honom på auktioner.

– Sedan dess har jag alltid gillat att inreda, säger Joakim.

Det har blivit ett antal kristallkronor genom åren. Och prisbilden har förändrats.

– Man lär sig nytt, ändrar smak och stil, och risken är att ju mer kunskap du har desto dyrare blir smaken. Men jag gillar skit också. Påskpynt i papper till exempel.

Joakim ler.

För precis så är det, menar Joakim. Ett fynd handlar inte bara om att hitta den där billiga vasen på loppis som i själva verket visade sig vara värd tio tusen. Det handlar om att hitta något unikt som fångar just ditt intresse.

– Titta i plånboken – finns där pengar? Tycker jag om den? Ja, då har jag ju egentligen aldrig förköpt mig eller betalat för mycket. Vad kostar motsvarande sak på Ikea? Betala aldrig mer än du betalar där. Då har du alltid fyndat, säger Joakim.

Dessutom är en shoppingtur på loppis och second hand ofta förknippat med minnen och upplevelser av annat slag än när du går på stan.

– Det är personligt och miljövänligt. Egentligen tycker jag att alla borde besluta sig för att inreda sina hem begagnat. Att köpa allt nytt är ett hemskt slöseri, säger Joakim.

För många kyrkor har secondhandbutiken blivit en viktig plattform som både gör det möjligt att samla in pengar till mission och hjälpverksamhet. Samtidigt gör man en social och diakonal insats genom att erbjuda människor som står långt ifrån arbetsmarknaden möjlighet att arbetsträna.

Och Joakim Bengtsson hyllar kyrkornas second handbutiker. Just här i Helsingborg är Joakim själv återkommande kund – och i egenskap av antikexpert tittar han in nu och då när man behöver hjälp med värdering av något slag.

Att sätta rätt pris är en av utmaningarna som alla secondhandbutiker mer eller mindre brottas med.

– Men jag tycker nästan att det är bra att ni inte kan allt, säger Joakim till Linda Falkvall som är butiksföreståndare här i Pingstkyrkans second hand.

– Är man till exempel i Stockholm och går på second hand kan de så mycket att de vet precis vad det kostar i antikaffärerna – och så tar de precis samma pris. Men då blir det fel. Second handverksamheten är momsbefriad, och man har dessutom fått grejerna gratis. Då ska man inte ta lika bra betalt.

Vi sitter fortfarande i butikens kafé när en av Antikrundans cirka 1,7 miljoner tittare får syn på Joakim och ursäktar sig "men hon måste bara få passa på att fråga när expertisen är på plats".

Joakim Bengtsson synar tennvaserna hon hittat och bekräftar att det är ett bra köp, att det är köparens marknad just nu och dessutom höjer det värdet att hon lyckats få tag på ett par. Han vrider på vasen och ser prislappen: 38 kronor.

– Ah, det är ett bra pris!

Vi rör oss vidare i butiken bort mot Joakims favorithyllor med husgeråd. Plötsligt stoppar han en kvinna som håller i en ovanligt stor rosenprydd kaffekopp med fat från Gefle.

– Titta på den! Det här är ett fynd! Och bara 27 kronor! Den hade jag definitivt köpt själv! säger Joakim.

Överlag hör kaffekoppar till Joakims favoritobjekt på loppisar.

– En grej jag tycker är så tråkig är att alla dricker kaffe i tjocka porslinsmuggar nu för tiden. Och moccakoppar är det knappt någon som köper längre. Ändå smakar kaffet hundra gånger godare i en sån här kopp än i en rälig mugg!

Powered by Labrador CMS