Livsstil
Kristna tron driver Lynnita Berström i hennes kamp mot drogerna
Det skulle bara bli ett år på en kristen skola i Sverige. Men 30 år senare är Lynnita Bergström fortfarande kvar. – Jag träffade mitt livs kärlek på skolan och lämnade mitt liv i USA, säger hon.

Det är en kall februaridag i Luleå när Lynnita Bergström tar emot på sitt företag Visida. Det går bra för företaget som bedriver företagshälsovård sedan 2013.
– När vi startade antog vi att missbruk och drogtester är ett område som skulle öka och det visade sig att vi fick rätt så vi hjälper företag i stor utsträckning med den typen av utredningar, berättar hon med sin karaktäristiska amerikanska accent som är det enda som avslöjar hennes bakgrund.
Annars lever Lynnita Bergström ett väldigt svenskt liv sedan 30 år tillbaka. Och tecknen på att hon skulle hamna här en dag fanns redan i USA.
– Jag kommer från Seattle och det är en stad med mycket svenska influenser. Jag är till exempel född på The Swedish Hospital som grundades av en svensk utvandrare. Jag har också skandinavisk påbrå eftersom min morfar kom från Norge.
Lynnita Bergström växte upp i en kristen familj med fem syskon i ett medelklassområde. Men trots att det var en trygg förort fanns alltid rädslan för våldet.
– När jag skulle gå till skolan var jag instruerad att aldrig stanna till någonstans fast skolan bara låg några gator bort. Det visade sig också att vi hade en seriemördare, ”The Green River killer”, boende i vårt villaområde. Senare på universitetet var jag alltid tvungen att be någon kille att följa mig när jag skulle lämna campus och gå till biblioteket.
Efter att ha utbildat sig till sjuksköterska och jobbat några år på ett sjukhus i Seattle ville Lynnita förkovra sig i sin kristna tro.
– Jag ville gärna åka till Afrika och missionera och arbeta som sjuksköterska, men jag kände att jag behövde en bättre teoretisk grund att stå på och sökte till bibelskola i England. Men det var tre års väntetid att få komma in så när de erbjöd mig att gå samma skola i Vetlanda i Sverige tackade jag ja direkt.
På skolan träffade hon Tomas Bergström från Luleå som också ville studera bibeln närmare efter några år som byggnadsingenjör.
– Första gången jag såg honom såg han verkligen svensk ut, klädd i träskor och stickad tröja! Det var kärlek vid första ögonkastet!
Under året i Vetlanda blev de ett par och började fundera över sin framtid. De kom överens om att bo några år i Sverige och sedan några år i USA. För Lynnita Bergström var det ett tufft beslut att lämna sina föräldrar och syskon och flytta så långt borta. Samtidigt kände hon sig trygg i Sverige på ett sätt som hon inte hade känt sig i USA. I den småländska Bullerbyidyllen kunde hon plötsligt röra sig fritt utan rädsla. Då i slutet av 1980-talet fanns inte vapen och gängkriminaliteten på samma sätt som i dag. Lynnita Bergström bestämde sig för att följa med Tomas upp till Luleå och byggde upp ett liv med hus, barn och jobb som sjuksköterska.
– Vi fick fyra barn väldigt tätt så jag stannade hemma i tio år med barnen. När jag skulle ut och jobba igen hamnade jag i företagshälsovården. Men jag och några kollegor tröttnade på sättet som vi jobbade på och gjorde något väldigt amerikanskt, vi sa upp oss.

Lynnita och Tomas Bergström.
År 2013 startade de fyra; tre sjuksköterskor och en beteendevetare, ett eget företag inom företagshälsovård. I det luftiga, fräscha kontoret finns också en inhyrd psykoterapeut och läkare som de samarbetar med.
– Vi arbetar tio personer här, fem tillhör Visida och fem samarbetar vi med, men för klienterna är det samma sak, de märker ingen skillnad.
Visida styrs av ledordet generositet. Och Lynnita Bergström är själv inspirerad av Ordspråksboken 11:25: ”En generös själ blir rikt mättad, den som vederkvicker andra blir själv vederkvickt.” Fast på engelska: ”A generous person prospers, a person who refreshes others will also be refreshed.”
– Det som har gjort mig så glad under mina år här är att även arbetsgivarna är väldigt generösa mot sina anställda som har missbruksproblem. De vill verkligen hjälpa dem och göra allt de kan för dem. Det trodde jag inte riktigt när vi startade.
Ungefär hälften av klienterna som lider av missbruk har problem med alkohol, medan andra hälften använder narkotika. Många har arbetat under många år och haft höga befattningar med ansvar innan deras beroende gör att de inte fungerar längre.
– Dagens missbrukare stämmer inte överens med bilden av knarkaren eller alkoholisten på en parkbänk. De jobbar och har ett normalt liv, men använder narkotikaklassade mediciner som bensodiazepiner, opioider som exempelvis Tramadol och cannabis. Det kan röra sig om år av missbruk som de måste ta sig ur. Tablettmissbruket har ökat rejält under de år vi har haft företaget.
Visida gör utredningar och erbjuder drogtester. Men sedan skickas klienterna vidare till behandling inom öppenvården. Ibland behövs slutenvård men det är mindre vanligt i dag.

– Dagens missbruksproblematik behandlas bäst inom öppenvården med samtalsterapi och drogtester och medicinering, det är få fall där lösningen ligger att bli ivägskickad till ett behandlingshem. När en person inser att han eller hon har ett problem och är beredd att ta emot hjälp är det alltid bäst att ändra sin livsstil i sin vardag. Det kan bli svårt att förbli drogfri när man kommer tillbaka från ett behandlingshem.
Men alla som kommer till mottagningen har inte missbruksproblem. Lynnita Bergström kollar till exempel också konditionen och hjärtat hos dem som ska vara med och bygga Europas största vindkraftspark utanför Piteå.
– De ska klättra så högt på vindsnurrorna att de måste vara i toppform för att klara av det.
Det blev aldrig att Lynnita Bergström flyttade tillbaka till USA. Men hon är nöjd med hur livet blev ändå. Kanske var det Guds plan.
– Jag är så tacksam över min fina familj som alltid kommer först, nu har jag även fått ett barnbarn, och mitt liv här i Sverige.
Ann-Katrin Öhman