Livsstil
Kristna väntas vallfärda till sommarkonferenser efter pandemin
Återseendets glädje präglar de stora kristna konferenserna i sommar - Tusentals människor vallfärdar över landet

Det har gått nästan tre år sedan som de flesta sommarkonferenser kunde hållas på plats. Många har erbjudit digitala alternativ, men i år laddar man för att äntligen få tränga ihop sig i husvagnar, på tältmöten och i hamburgerkön igen.
Förberedelserna pågår för fullt runt om i landet inför sommarens största kristna satsningar. Tusentals människor väntas vallfärda till Husbondliden, Mullsjö, Uppsala och de andra orter där samfund och församlingar bjuder in till dagar av gemenskap, gudstjänst och andlig förkovran. I år står gemenskapen och det fysiska mötet människor emellan särskilt i fokus. Det märks att det varit en lång period av pandemi sedan sist.
– Jag ser så mycket fram emot att få fylla Ladan och lovsjunga där tillsammans – det är så efterlängtat efter dessa år, säger Elin Gren, biträdande projektledare för Torpkonferensen utanför Örebro.
– Men också att få spontanfika med någon som man inte träffat på länge. Och att få se andra möta Gud och dela erfarenheter med varandra. Det är uppbyggligt och trosstärkande.

För den som aldrig varit på Evangeliska frikyrkans konferens Torp tidigare, vill Elin Gren tipsa om att dels komma med höga förväntningar, dels att ta med regnjacka och stövlar. De flesta bor i husvagn eller tält under veckan, och en och annan regnskur brukar man få räkna med.
– Man bör också vara beredd på att man inte kommer hinna gå på allt som händer eftersom det är ett fullmatat program – jag tror det är hela 45 seminarier till exempel.
Ett enkelt sätt att lära känna folk på är enligt Elin att erbjuda sig att vara volontär under någon eller några dagar. I så fall kontaktar man ledningen innan, eller när man anlänt.
I år finns ett särskilt fokus på ungdomar och unga vuxna och det är något som kommer genomsyra programmet. Det kommer dessutom finnas mer att göra under nattetid, som nattkonserter och nattcafé. Lovsångsteamet från tonårskonferensen kommer även vara med i den stora mötesladan på söndagens gudstjänst.
– Jag tror att Gud har förberett jättemycket för den här veckan. Många har bett för detta och ser fram emot att få dela det som Gud talat till dem, säger Elin Gren.

Längre norrut i landet, närmare bestämt strax utanför Husbondliden i Lappland, förbereder man sig som bäst för en av pingströrelsens stora konferenser, Lappis. Under nästan tre år har området stått helt orört och sovlogementen, matsalen och de andra byggnaderna behöver ses över. Det stora mötestältet kommer att användas även i år, i väntan på att planerna för en eventuell möteshall fortsätter att smidas.
– Den stora utmaningen i år har varit att väcka liv i alla volontärer som behövs under den här veckan. De har hunnit skaffa sig andra vanor under pandemin, och blivit äldre, konstaterar Jörgen Fahlstedt, ordförande i föreningen Lapplandsveckan.
– Men vi kommer stå redo och ta emot besökarna och välkomna dem. Vi tror att det finns ett stort sug efter att få mötas igen!
Årets tema är hämtat från Jesu liknelse om den förlorade sonen: “Och festen började …” Det handlar om att få fira återseendets glädje tillsammans, menar Jörgen Fahlstedt.
– Det blir ett fullspäckat program och vi kommer få möta både Gud och varandra under dessa dagar. Det är en fest att få mötas, fira gudstjänst och träffa folk – det ser i alla fall jag fram emot!

Något av det första som händer under sommaren vad gäller stora, kristna event är SommarOas som går av stapeln i mitten av juni. I år möts man på Gullbrannagården utanför Halmstad. Platsen är vald särskilt med tanke på barnfamiljer, med närheten till havet och campingens alla bekvämligheter.
– Även om vi provar en ny plats i år så är “Oasidentiteten” lika hög, lovar Berit Simonsson, inspiratör för rörelsen.
– Det är bibelundervisningen, men också den personliga betjäningen i form av bikt, förbön och själavård, som vi lägger stor vikt vid.

Oasrörelsen är en inomkyrklig rörelse i Svenska kyrkan, men lockar människor från alla samfund; som frikyrkorna, de ortodoxa och den Katolska kyrkan. Berit Simonsson tror att de beror på att man valt att plocka det bästa ur “den rika verktygslådan” som finns i kyrkan.

– Det finns så många underbara verktyg som vi vill plocka fram och använda. Det är bikten, den bibliska förkunnelsen, själavården och vårt flaggskepp; den stora festliga högmässan.
Berit passar också på att nämna en annan händelse längre fram på sommaren, nämligen den veckolånga turné som Oasledningen genomförde under de två pandemisomrarna. Vecka 30 är det dags för den tredje och sista. Syftet är att sända live vid olika tillfällen varje dag och få möta människor från olika sammanhang.
Vad ser du själv mest fram emot under SommarOas på Gullbranna?
– Jag är lite opublik, så jag tycker mest om att få träffa alla frivilliga medarbetare. Det säger jag inte bara för att det låter bra, utan det har jag alltid uppskattat jättemycket. Att få träffa dem som ger järnet för att dagarna tillsammans ska bli så bra som möjligt - det är stor glädje!