Livsstil

Kristna värderingar kan ge bättre kvinnosyn

Hashtaggen #MeToo har den senaste veckan lyft frågan om övergrepp mot kvinnor. Nu höjs röster för att något radikalt behöver göras för att förändra mäns attityder i tidig ålder. Dagen har talat machokultur, grabbighet och kristet motgift mot unken kvinnosyn med Simon Simonsson och Mattias Ottestig som verkar i två traditionellt sett manliga miljöer.

Dataspelssammanhang är ett exempel på en miljö som lockar flest unga killar. Simon Simonsson som grundat de kristna gaminglägren Xpel tror att det är viktigt att prata om kvinnosyn och sunda kristna värderingar i de sammanhangen. Bilden är från dataspelskonventet Dreamhack i Jönköping.
Dataspelssammanhang är ett exempel på en miljö som lockar flest unga killar. Simon Simonsson som grundat de kristna gaminglägren Xpel tror att det är viktigt att prata om kvinnosyn och sunda kristna värderingar i de sammanhangen. Bilden är från dataspelskonventet Dreamhack i Jönköping.
Publisert Sist oppdatert

Simon Simonsson och Mattias Ottestig är båda män, pappor och ledare för kristna ungdomsrörelser i sammanhang som domineras av unga killar. Mattias Ottestig är genalsekreterare för Krik, kristen idrottskontakt medan Simon Simonsson är grundare för det kristna gamingnätverket Xpel som arrangerar välbesökta dataspelsläger med kristen profil.

Båda har de noterat #MeToo-hashtaggen och debatten kring mäns övergrepp mot kvinnor. Och båda har även funderat kring hur de i sina respektive sammanhang kan arbeta mer med att plantera sunda attityder och värderingar i miljöer som inte sällan domineras av machokultur och en tvivelaktig kvinnosyn.

– Jag har ju själv väldigt många års erfarenhet från fotbollen och har tillbringat otaliga timmar i den miljön, och vet hur den kan vara, konstaterar Mattias Ottestig.

– I Krik vill vi uppmuntra idrottande barn och ungdomar att våga ta med sin kristna tro in i laget, omklädningsrummet och idrottsmiljön. På det sättet tänker jag att vi är med och bidrar även när det gäller detta med kvinnosyn, men självklart finns det så mycket mer att göra. Kanske är det här en nödvändig påminnelse.

Skulle du säga att kvinnosynen är ett problem i många svenska omklädningsrum?

– Absolut, jag brukar säga att det sitter i väggarna. Jag har bytt klubbar flera gånger och det kan se olika ut, men många gånger är det en negativ kvinnosyn som odlas. En macho­kultur precis som i många andra sammanhang med manlig dominans. Inom Krik är vi stolta över att en stor del av våra deltagare är tjejer, säger Mattias Ottestig.

Hur ser den här negativa kvinnosynen du beskriver ut?

– Språkbruket. Ett slags upphöjande av mansrollen som ägande och som någon som kan ta sig friheter. Här är det viktigt att vi som kristna tar ansvar och vågar gå in med rak rygg och påverka de här sammanhangen med goda värderingar, säger han.

Gamingkultur med tveksam kvinnosyn

Simon Simonsson beskriver också sitt sammanhang, gamingkulturen, som en miljö där en tveksam kvinnosyn kan få fäste.

– Absolut. Det finns många så kallade ”Basementdwellers” inom gamingkulturen, alltså folk som sitter hemma i sin källare och spelar hela dagarna och de lever i riskzonen för att få en dålig kvinnosyn. Dels så finns frestelsen med porrsajter ett par klick bort och dels kan det vara väldigt isolerande att sitta själv och spela. Vilket kan göra att man inte får några naturliga relationer till tjejer.

Samtidigt menar Simon Simonsson att mycket positivt hänt inom gamingkulturen när det kommer till medvetenheten om genusfrågor.

– Det känns som att gamingkulturen är på väg mot en schysstare aproach. Exempelvis så finns det i dag ett spel som heter Overwatch och är ett av världens största onlinespel i sin genre och där har man verkligen jobbat med karaktärerna och jag märker att killarna jag träffar lika gärna väljer de kvinnliga karaktärerna som de manliga.

Hur arbetar ni på era läger för att försöka ge deltagarna sunda värderingar och en vettig syn på tjejer?

– Vi har, som många andra som arbetar med gamers problemet att oerhört få tjejer är engagerade. Det kanske går 50 killar på en tjej. Men under våra läger lyfter vi absolut fram de här frågorna i undervisning och predikningar. Vi har också en tydlighet i lokalen medan folk sitter och spelar.

Man markerar direkt om någon exempelvis ropar "hora" eller något annat nedsättande i besvikelse över att det går dåligt i spelet.

– Då markerar vi att vi inte vill höra sådant på våra läger och det har mottagits väldigt bra. Samma sak om vi hör liknande attityder på vår ”teamspeak-kanal”, där våra ungdomar kan spela online mellan lägren.

– Vi har ledare från lägret som är moderatorer inne på de här kanalerna och de kan gå in och säga ”Hörni, ni får jättegärna hänga här. Men vi vill inte höra sånt snack för det går emot allt vi står för”. Vi märker att det ger effekt. Ungdomarna har ett förtroende för oss som ledare och förebilder.

Simon Simonsson tror inte på förbud eller censur av spel. Snarare tror han på vuxen närvaro och samtal. I spelet GTA förekommer exempelvis en bitvis tveksam kvinnosyn, som Simonsson menar att man tar upp och problematiserar med deltagarna på Xpels läger.

– Jag tror mer på att ta diskussionen. Att prata med ungdomarna och ge möjligheten för diskussion i stället för att förbjuda, säger han.

Både Simon Simonsson och Mattias Ottestig har genom hashtagen #MeToo blivit mer medvetna om vad de kan göra i sina sammanhang för att arbeta för en sund kristen motkultur till övergrepp och negativ syn på kvinnor.

– Det ligger så mycket gott i de kristna grundvärderingarna. Jag tror absolut att idrotten kan ge församlingslivet mycket, men kyrkan och de kristna perspektiven har också mycket att ge in i idrottsvärlden, säger Mattias Ottestig.

Simon Simonsson håller med.

– Det här är ett problem att ta på allvar. Jag känner det själv nu när vi pratar om det. Vi kommer att ha ett läger om ett par veckor och jag ska nog passa på att undervisa lite om hur vi kan arbeta med den här frågan utifrån våra kristna värderingar, säger han.

Powered by Labrador CMS