Livsstil

Kungsportskyrkan i Huskvarna gör rum för helande

Förbön erbjuds regelbundet i Kungsportskyrkan i Huskvarna. Men några gånger per termin finns det även möjlighet att boka tid för en längre, ”mer kvalitativ förbönstjänst”. – Det har blivit en stor välsignelse för dem som kommer och för vår egen församling, säger Karin Jansson, initiativtagare till Rum för helande.

Karin och Hans Jansson.
Karin och Hans Jansson.
Publisert Sist oppdatert

I samband med en sjukskrivning för några år sedan fick Karin Jansson möjlighet att be och söka Gud. Det ledde till att hon sa upp sig från sitt jobb vilket i sin tur gav ännu mer tid till bön och reflektion.

– Och i samband med detta hittade jag det engelska konceptet Healing room som bland annat Bethel Church i Redding, USA, har använt sig av. Jag började översätta materialet till svenska och anpassade även innehållet för en svensk kontext, berättar hon för Dagen.

När Kungsportskyrkan, på sin webbplats, beskriver Rum för helande talas det om att det ”inte finns någon gräns på Hans kärlek till dig”, att ”Jesus är vår förebild”, att vi ska ”be för de sjuka till helande” och att vi har fått den helige Ande ”som är vår hjälpare och möjlighet”.

Det här är också saker som Karin återkommer till när hon förklarar syftet med Rum för helande.

– Vi vill trösta människor. Och vi vill inte att människor ska tvivla på att Gud är god, säger hon och förklarar att Rum för helande även handlar om att förmedla profetiska tilltal till människor.

Hans säger att miljön vid förbönen i samband med vanliga gudstjänster kan upplevas som stökig. Det här var något som diskuterades i Kungsportskyrkan under flera års tid. Nu beskriver han Rum för helande som en mer kvalitativ förbönstjänst.

Rent praktiskt går Rum för helande till på följande sätt: Inför varje tillfälle får de personer som vill ha förbön anmäla sig till Karin varefter de får ett särskilt klockslag för förbön. Rum för helande ordnas i samband med en lovsångskväll i kyrkan och när det är dags att få förbön (utifrån den bestämda tiden) går personen till Kungalandet där tre förebedjare från församlingen väntar. Förbönen pågår i ungefär 20 minuter och efteråt får personen med sig ett papper med bibelord och bilder som förebedjarna eventuellt vill skicka med.

Karin berättar också att samtliga förebedjare samlas i förväg för att be för personerna som har anmält sig till förbönen under kvällen.

I dagsläget finns det 25–30 särskilda förebedjare som hjälper till i samband med Rum för helande.

– När vi började med det här hösten 2017 informerade vi hela församlingen och vi fick ett fantastiskt gensvar, säger Karin som berättar att satsningen på förbön har inneburit att många i församlingen har engagerats.

– De som har kommit i tjänst har på många sätt blivit lika välsignade som de som kommer för förbön. Rum för helande har betytt mycket inåt för församlingen, det är en av de stora välsignelserna. Vi har börjat skapa en kultur av frimodighet i församlingen, i dag är det inte ovanligt att folk ber för varandra vid fikaborden efter gudstjänsterna.

Hon berättar också att det inte bara är de egna församlingsmedlemmarna som får förbön i samband med Rum för helande.

– För en del människor är det enklare att åka någon annanstans, fyller Hans i.

– Ibland kan det vara lite känsligt att gå på förbön i den egna församlingen.

Karin har som sagt anpassat materialet för svenska förhållanden. Men när jag frågar vad det konkret innebär förklarar hon att det i första hand inte handlar om själva innehållet.

– Det amerikanska materialet innehåller till exempel kontrakt om sekretess som ska skrivas under, det har vi tagit bort. Samtidigt har vi självklart sekretess på allt som sägs i Rum för helande.

Den stora frågan är kanske om det faktiskt har skett helanden i samband med Rum för helande – och hur Hans och Karin ser på eventuellt uteblivna helanden?

Karin inleder med att säga att folk har blivit bekräftade varje gång. Hans tillägger att det har skett mer inre helanden än fysiska helanden, men att de längtar efter fler konkreta exempel.

– Vi är inte är nöjda, inflikar Karin.

Hans betonar att de aldrig utlovar helande. Och han konstaterar att det inte finns några enkla svar på varför helanden uteblir.

Enligt Karin handlar det ofta om uthållighet.

– Vi vill nästan skydda Gud när saker inte händer. Men vi tror att Gud vill det här, det är därför vi ber. Vi söker Gud även när helande inte sker – och vi skyller inte på något eller någon.

Har ni personligen fått en annan syn på helande som en konsekvens av Rum för helande?

– Absolut, svarar båda.

På senare tid har även några andra församlingar visat intresse för Rum för helande. Det finns inte någon ambition från Kungsportskyrkans sida om att sprida konceptet, men Hans och Karin poängterar att alla som vill är välkomna att ta del av materialet – och att anpassa det för det egna sammanhanget.

– Varje församling måste få forma det som de vill, säger Hans.

I Kungsportskyrkan håller de nu på att utveckla konceptet ytterligare. Karin nämner den ökande psykiska ohälsan i samhället. Hon konstaterar att en sådan behandling kräver mer tid, att man ofta behöver vandra med en annan person under en längre period.

– När någon mår psykiskt dåligt går vi ofta till en terapeut ena gången och till förbön nästa gång, säger Hans.

– Vi vill kombinera detta så att man kan få både själavården och förbönen vid samma tillfälle.

Exakt vad dessa tankar kommer att landa i är fortfarande inte klart. Men Karin Jansson tror att behoven kommer att öka på sikt.

När det gäller förbön generellt betonar hon vikten av att den som kommer till förbön känner sig älskad – inte fördömd – även om helandet uteblir.

Om snart två veckor är det dags för Rum för helande igen. Då hoppas Hans och Karin Jansson på att ännu fler människor ska söka sig till den förberedda platsen för att få hjälp i bön.

Fakta: Healing room

  • 4

    Så många gånger under våren arrangeras Rum för helande i Kungsports­kyrkan.

    John G. Lake startade en böneklinik i staden Spokane i västra USA omkring 1915. Verksamheten upphörde tjugo år senare.

    År 1999 startades Healing room igen.

    På tio år har över tusen bönekliniker startats över hela världen – flera i Sverige.

Powered by Labrador CMS