Livsstil
Laila Dahls fem råd för mentalt lugn under Coronakrisen
Oro, isolering och rubbade rutiner. Den situation vi befinner oss i är en utmaning inte bara för vår fysiska hälsa. Många mår också dåligt inuti. Terapeut Laila Dahl ger här några verktyg som hjälper oss att hålla oss mentalt friska under coronakrisen.

Att vi ska vara rädda om vår egen och andras hälsa just nu är det ingen som ifrågasätter. Men det svajiga läget och den nya vardag i isolering som vi just nu upplever kräver också att blir lite medvetna om vad vi behöver för att inte bli deprimerade, eller gå ned oss i oro.
Laila Dahl, som till vardags tar emot klienter både för parssamtal och enskilda samtal har redan märkt att många mår dåligt av det som händer.
– Dels är oron är svår att hantera för många. Sedan är det isoleringen. Om vi inte är vana vid att vara ensamma kan en massa nya känslor och tankar dyka upp. Men om vi är lite medvetna om vad vi behöver och ger oss själva så goda förutsättninar vi kan, klarar vi oss ofta bättre, menar Laila Dahl.
Därför följer nu fem tips för hur vi ska må så bra som möjligt.
1. Tillåt dig att känna det du känner!
Det här är något vi behöver säga både till våra barn och till oss själva. Kanske har du i vanliga fall ett hektiskt liv där du alltid kan fly in i arbete eller nöjen när något är jobbigt, men det går inte nu. Våga erkänna din oro och sitta med den en stund. Ta ett djupt andetag. Känn och acceptera. ”Jag är orolig, än sen? Konstigt vore väl annars”. Den här tiden utmanar oss också i vår existentiella ensamhet. Var inte rädd för den. Våra känslor har alltid ett budskap till oss. Lyssna efter det. Kanske finns en längtan eller behov under ytan som du varit för upptagen för att ta på allvar – tills nu.
2. Ta itu med din oro!
I situationer som denna, när vi upplever att vi inte har kontroll är det lätt att vi blir skärrade och far iväg i katastroftankar. Vi kan inte kontrollera det som sker just nu, men vi kan välja att begränsa vår oro. Här finns det två ben stå på – och båda är lika viktiga för att vi ska ta oss framåt. Det ena sättet är att försöka att bara vila i att saker och ting just nu är som de är. Att acceptera och segla med i det som händer, eftersom vi med vår oro ändå inte kan förändra något. Att öva oss i tillit och lägga oss i ”Guds vagga”, som min mamma brukar säga. Det andra handlar om att agera. För även om vi inte kan förändra världsläget finns det saker som var och en verkligen kan göra för att bidra till att hjälpa upp situationen just nu – både för oss själva och för andra. Som caféinnehavaren som måste stänga just nu, men som istället öppnar en sommarlucka så förbipasserande kan köpa kaffe genom den. Handla åt den äldre grannen. Eller ta ett initiativ till en Facetime-fika med dina vänner. Alla laddar med en mugg kaffe, en skön fåtölj och så ses ni på nätet. Det är också ett sätt att agera, för ditt eget bästa.
Mitt förslag är alltså: Använd båda benen, både att vila i och agera!
3. Bestäm dig för rutiner!
När jag vanligtvis möter människor i akut kris börjar jag alltid med att ställa frågor om mat och sömn. Jag tror att sådana saker är viktiga nu. Fundera över vilka rutiner du mår bra av att hålla kvar vid i din vardag, även om du är isolerad hemma. För många av oss är det välgörande att till exempel gå upp och ta en dusch och ta på sig nya kläder på morgonen. Att se till att få tillräckligt med sömn. Att vistas utomhus, och röra sig en stund varje dag. Om man släpper på alla rutiner börjar man känna sig olustig och kanske också klanka ner på sig själv. Och det är inte bra. Vi behöver vara ännu snällare än vanligt mot oss själva och varann just nu! Att ha någon slags social kontakt är också välgörande för de allra flesta, åtminstone ett telefonsamtal per dag. Facetima med en vän, ta en promenad och håll avstånd eller ät middag via Skype! Du vet bäst vad du behöver!
4. Stäng av pushnotiserna!
Att ständigt ta del av pushnotiser om hur viruset sprider sig och dess negativa effekter kan vara ett sätt för oss att försöka få kontroll. Tänk på att negativ information påverkar oss negativt. Givetvis behöver vi ta del av vad som händer och vilka rekommendationer som gäller, men kanske räcker det att lyssna på nyheter två gånger om dagen? Jag rekommenderar en gång på morgonen och en gång på kvällen. Däremellan är det bra att se till att du också får ett inflöde av något som påverkar dig positivt! Det kan handla om att läsa Bibeln eller någon annan bok som bygger upp dig, eller varför inte titta på ett program som får dig att skratta?
5. Fortsätt att planera för framtiden!
Även om saker ser mörkt ut nu är det viktigt att vi inte slutar planera för det roliga livet som kommer sen. Om man sitter i familjen och någon säger: "Och så blir det inget med vår semester i Spanien, heller." Säg inte: "Ja och inte vet man hur länge det här håller i sig ..."Sluta inte konversationen där! Plocka tillbaka konversationen till: "Men när det här är över. Vad vill vi göra då? Och hur kul ska inte det bli!" Måla upp den positiva framtidsbilden lika engagerat som ni pratar katastroftankar. Hoppet ger tillbaka känslan av liv. Det är inte slut, vi ska igenom det här. Och vi kommer klara det. Så våga drömma om livet efter coronakrisen. Gör planer för det. Kanske kan den massiva ensamhetskänslan också bli din spark i baken att ta kontakt, kontakter som du sedan kan spinna vidare på när vi kan börja umgås som vanligt igen.
Fotnot: Vill du lära dig mer om att hantera dina känslor, läs Laila Dahls bok "Dina känslor är inte i vägen". Kanske kan den här tiden bli en tid när du lär dig att använda dig av dina känslor på ett ännu bättre sätt.