Livsstil

Lär dig vad kyrkans ord betyder

Kyrie, pax, credo och agnus dei – ord som de flesta har hört och som på olika sätt kopplas till kyrka och tro. Men om du fick frågan om vad de betyder, skulle du veta det då? Är det något vi borde kunna?

Högmässa.
Högmässa.
Publisert Sist oppdatert

Det har ofta genom åren påpekats att det i kyrkans värld ibland­ används ord och uttryck som för de invigda är helt självklara, men obegripliga för utomstående. Som när man förr kunde läsa bokstavskombinationer som HHN och SSK i kyrkors gudstjänstannonser. Förkortningarna stod för Herrens heliga nattvard och söndagsskola, ord som skulle kosta för mycket att trycka i en annons och därför kortades.

Men finns det andra ord och även traditioner som kan tyckas krångliga, men som vi faktiskt kan ha glädje av att hänna till?

Nyligen var det premiär för en nyskriven gospelmässa, utformad efter den liturgiska ordning som Svenska kyrkans mässor bygger på, och som besökarna kunde följa med i genom att läsa det program de fick i handen vid entrén.

Efteråt var det flera i publiken som förvånades över att nattvarden fanns med som ett inslag bland sångerna, vilket väckte frågan om hur bra koll vi egentligen har på den kristna liturgin?

– Det beror nog lite på vilket sammanhang man kommer ifrån, frikyrkan eller Svenska kyrkan, då vi inte alltid använder samma ord även om man menar samma sak, säger Lena Harris, präst och lärare på Johannelunds teologiska högskola.

Ordet nattvard är ett korrekt ord att använda överallt, menar hon, men inom Svenska kyrkan är mässa det ord som oftast används för nattvarden.

Det spelar inte så stor roll vilket man använder eftersom innebörden är den samma men när det kommer till att "fira mässa" är det själva nattvarden som är grejen. Och det gäller oavsett om det är lovsångsmässa eller adventsmässa.

– Står det i predikoturen att det är gudstjänst klockan 11 då är det utan nattvard, men står det exempelvis högmässa innebär det alltid att det är nattvard och att det är en mer utsmyckad gudstjänst.

Vad krävs mer för att det ska kallas en mässa – utöver nattvarden?

– Hos oss i Svenska kyrkan får man inte fira mässa utan en prästvigd person som leder den, samt att syndabekännelsen alltid måste finnas med och instiftelseorden, sen kan liturgin vara mer eller mindre utsmyckad.

Till själva mässliturgin hör även ord och moment som credo och agnus dei, ord från en tydlig och stark gammal kristen tradition som alla kyrkor bygger på.

– Det är vår gemensamma tradition vilken man kan välja att hålla sig mer eller mindre fri till, men som hör till den kristna allmänbildningen att känna till, säger Lena Harris.

Den traditionen är ofta tydligare inom Svenska kyrkan än i frikyrkan, speciellt inom de högkyrkliga sammanhangen där utsmyckningar och liturgi betonas väldigt starkt.

Lena Harris ser sig som lågkyrklig, men känner sig hemma i alla kristna sammanhang, även om hon har sin tillhörighet i EFS. Hon menar att vi har mycket att lära av varandra inom de olika traditionerna både på ett personligt plan och i våra gudstjänster, även om det hänt att det i vissa sammanhang förekommit uttryck och ritualer hon inte riktigt kunnat se meningen med eller kopplingen till Bibeln.

– Ibland undrar jag hur en del liturgier kan bli så avancerade när vi utgår från samma rötter, men vi kan alltid berikas av varandra, även om det finns sådant vi är skeptiska till.

Ord att lägga på minnet

Liturgi – tjänst inför Gud.

Instiftelseorden – "gör detta till minne av mig" Jesus instiftade nattvarden i och med den sista måltiden med lärjungarna (se Luk 22: 17-19) och uppmanar dem och oss, att fortsätta.

Kyrie Eleison – Herre förbarma dig, ett Kristusrop där vi i vår brustenhet och längtan får ropa ut till Kristus med Bartimaios ord i Mark 10:47.

Gloria och Laudamus – lovsång, som sjungs av hela den världsvida kyrkan, där vi får stämma in oavsett hur våra liv ser ut.

Credo – trosbekännelsen, ett uttryck för församlingens tillhörighet till den världsvida kyrkan.

Fractio – här bryts brödet och prästen läser instiftelseorden.

Pax – fridshälsningen. Vi får ta emot fridshälsningen och även ge den vidare till dem runt omkring.

Agnus dei – Guds lamm, en bön till Kristus, som gav sig själv för världen skull.

Communio – kommunionen, själva utdelandet av nattvarden.

Eukaristi – betyder tacksägelse och är ett ord som ofta används för nattvarden.

En mässa i Svenska kyrkan ska alltid innehålla:

Inledningsord

Beredelseord och syndabekännelsen

Nattvardsbön med instiftelseorden

Brödsbrytelsen

Kommunionen

Välsignelsen

Liturgiska färger

Vitt står för glädje

Svart står för sorg

Blått/lila står för förberedelse

Rött står för Helig Ande/martyrer

Grönt står för tillväxt/växande i tro

Kyrie Eleison

1985 släppte gruppen Mr Mister sin superhit ”Kyrie Eleison”, baserad på bönen ”Herre förbarma dig”.

Låten blev en av deras mest kända och låg länge på hitlistorna världen över.

Powered by Labrador CMS