Livsstil

”Man ska inte bygga församling runt en stark ledare - det blir inte bra”

Anders-Petter Sjödin: Alla kyrkor har någon sorts kultur som utvecklas över tid och som är mer eller mindre genomtänkt.

De blev Årets församling 2021 - nu slutar prästen.Anders-Petter Sjödin: “Det har varit så roligt att jobba här att det blir svårt att lämna. Men fortsättningen känns trygg”
Anders-Petter Sjödin: “Det har varit så roligt att jobba här att det blir svårt att lämna. Men fortsättningen känns trygg”
Publisert Sist oppdatert

“En växande svenskkyrklig församling med ett levande gudstjänstliv” – så beskrevs Öjersjökyrkan när man förra året tog hem titeln Årets församling på Dagengalan. Dagen ringde för att höra hur senaste året varit och fick veta att det är ett skifte på gång.

Det visar sig att samarbetsförsamlingens präst, Anders-Petter Sjödin, fyller 67 år i höst och avslutar sin tjänst. I september firar församlingen 10-årsjubileum och i samband med det håller han sin avskedspredikan.

– Även om det känns bra blir det också känslosamt att avsluta något som varit så roligt och fint – lite som att lämna bort ett barn på något sätt. Men det är ett fint och stabilt arbetslag och Joel Göransson som tar över efter mig är en fin kille så det känns tryggt.

Öjersjökyrkan
Öjersjökyrkan i Partille firar nattvard varje söndag.

Har det märkts att utmärkelsen Årets församling varit till uppmuntran för er?

– Ja, det blev en “boost” för oss som jobbar här, och även för de “stammisar” som ser kyrkan som sitt andliga hem. Det ger en känsla av glädje och bekräftelse på nedlagt arbete. Vi har också fått uppmuntrande tillrop från andra delar av landet.

Anders-Petter Sjödin har varit med sedan starten av den nu väletablerade Öjersjökyrkan. När man förra året anordnade valborgsfirande i kyrkans regi kom det 800 personer från närområdet. Församlingen har både en badplats och ett utegym dit många söker sig och det är på olika sätt tydligt att Öjersjökyrkan blivit en kyrka “mitt i byn”. Exakt vad som gjort att man lyckats bygga upp ett starkt förtroende i samhället kan vara svårt att sätta fingret på, men Anders-Petter nämner några nycklar.

– Alla kyrkor har någon sorts kultur som utvecklas över tid och som är mer eller mindre genomtänkt. Här säger många att det är en känsla av att komma hem när de kommer till kyrkan. Vi har en klassisk, tydlig förkunnelse - man ska få med sig något varje söndag. Vi har också haft ett medvetet arbete med barn och barnfamiljer redan från start. Under pandemin mer än fördubblade vi antalet deltagare i scouterna till exempel, det var roligt.

När man frågar någon om den vill vara med, får man också vara tydlig med att man, av vilket skäl som helst, är lika välkommen utan att ha en uppgift

Anders-Petter Sjödin

Man bör akta sig för att bygga en verksamhet eller församlingsgemenskap runt en stark ledare, menar han. Att bjuda in fler i arbetet och låta den som vill få en uppgift har varit centralt i församlingen sedan början och gjort att man har ett rikt volontärlag. Varje person har sina gåvor att bidra med – kontinuiteten i församlingslivet ska pågå oavsett vem som leder, är ett resonemang man har.

– Vi vill sprida uppgifterna, men man måste inte heller ha en uppgift. När man frågar någon om den vill vara med, får man också vara tydlig med att man, av vilket skäl som helst, är lika välkommen utan att ha en uppgift, säger Anders-Petter.

– Gud har samtidigt lagt ner gåvor i människor som behöver förverkligas, så det är en balansgång. Ingen ska behöva slita ut sig eller bli utbränd i kyrkan, man måste vara inlyssnande.

En annan viktig sak när man längtar efter att vara en församling som är till välsignelse, är den egna gudsrelationen, menar han. Att prioritera bön i arbetslaget har varit självklart sedan start.

– Vi börjar varje vecka med gemensam fika och bön, för varandra och för det som händer under veckan. Det sätter tonen, det är viktigt.

Öjersjökyrkan
Redan när Öjersjökyrkan i Partille startade sin verksamhet sattes stort fokus på barn och unga.

Och i september blir det församlingsläger för alla som vill vara med, och det är det många som vill.

– Jag tror det är 285 anmälda nu – vi blev förvånade, det har aldrig varit så många tidigare. Men jag tror det är behovet av gemenskap, att hitta varandra igen. Vi ska vara på Nyhem så vi kommer nog få plats.

Vad händer för dig sedan framöver?

– Jag och min fru fick en kallelse till Afrika, så vi reser till norra Tanzania där vi ska arbeta på en bibelskola. Vi har tidigare jobbat i Tanzania under fem år i början av 1990-talet, så språket finns fortfarande kvar. Och Gud har alltid en kallelse, så länge man lever.

– Men först ska vi fira vårt yrkesverksamma liv genom att bo på hotell på Zanzibar och promenera längs de kilometerlånga kritvita stränderna.

Anders Petter Sjödin och Pamela Sjödin-Campbe
Pamela Sjödin-Campbe och Anders Petter Sjödin lämnar Sverige för arbete i norra Tanzania.

Fakta: Årets församling

  • Nu är det dags att börja nominera kandidater till utmärkelsen Årets församling 2022!
  • Årets församling ska återspegla Kristi kropp på ett lokalt plan. På ett hållbart och sunt sätt ska årets församling förvalta alla aspekter av det kristna uppdraget i sin närmiljö, och vara ett självklart andligt hem för sina medlemmar. Årets församling har under det senast året efter sina förutsättningar och i olika aspekter på ett tydligt och konkret sätt i sin lokala miljö varit ett uttryck för Jesu kärlek och uppdraget att nå världen.
  • Vill du nominera en församling? Det gör du genom att klicka här och följa instruktionerna. Du kan nominera fram till den 26 september.
  • Därefter väljer en jury, bestående av församlingsvana personer från olika kristna samfund, ut tre kandidater som presenteras i Dagen under hösten.
  • Därefter utser juryn en vinnare som presenteras på DagenGalan den 19 november 2022.
Powered by Labrador CMS