Bilagor

Mattid är barntid

I Sverige ges det ut kokböcker som aldrig förr. Det märks även bland sortimentet som riktar sig till barn och deras föräldrar. - Att bry sig om vad man äter är en pågående trend, säger Johanna Kullman, förläggare.

Publisert Sist oppdatert
Under våren har flera nya barnkokböcker som vänder sig till föräldrar getts ut.
Norstedts satsar på Sara Begners "Laga mat tillsammans" medan Rabén & Sjögren släpper "Första Måltidsboken" av Johanna Westman, för att bara nämna några.
Intresset för matlagning verkar vara större än någonsin, precis som medvetenheten om vad vi stoppar i oss. Men det allt mer kritiska förhållningssättet till livsmedelsindustrin skapar samtidigt problem för stressade småbarnsföräldrar. För med den ökade kunskapen om tillsatser, smakförstärkare och transfetter blir genvägarna som fiskpinnar och färdigköttbullar inte lika lockande att ta. Och tiden mellan dagis- och skolhämtning till dess middagen ska stå på bordet är fortfarande knapp.

Denna vardagsproblematik, att få fram god och näringsriktig mat, som barnen tycker om, i rätt tid och med begränsad budget, verkar vara det perfekta stoftet för bokbranschen.
Johanna Kullman som är förläggare av matböcker på Norstedts berättar att mängder av mammor och pappor hör av sig med idéer till kokböcker.
- De flesta manus jag får in handlar om hur man kan underlätta matlagningen i vardagen.
Alla föräldrar vill det bästa för sina barn och tycker det är viktigt att barnen får rätt mat, helst närodlad och lagad från grunden. Det är en tydlig trend just nu.
Kollegan Per Johansson som var redaktör för Karolina Sparrings "Kom in och ät" som gavs ut i fjol, får även han ganska ofta manusförslag från matlagningsintresserade föräldrar.
- Matfrågan är en av de största frågorna för familjer. Alla vill laga nyttig mat, men många har problem att lyckas. Det i kombination med de senaste årens babyboom gör att det finns en stor marknad för den här typen av kokböcker.

Johanna Westman var tidigt ute med böcker riktade till föräldrar och barn - hon släppte den första redan för nio år sedan. Nu kommer "Första måltidsboken" (Rabén&Sjögren) som vänder sig till föräldrar vars barn passerat "mosstadiet" och är redo för att äta samma mat som den övriga familjen.
Johanna Westman uppmanar läsaren att bjuda in barnen i köket och slår även ett slag för ekologiskt odlade grönsaker, liksom ekologiskt kött.

Cecilia Nilson som är publicistisk chef på Rabén & Sjögren, tror att det faktum att man som förälder har blivit noggrannare med vad barn stoppar i sig kan vara en av anledningarna till att det kommer flera böcker på temat.
- Kanske också för att tiden man tillbringar tillsammans är rätt liten, då är det fiffigt att man umgås medan man lagar mat.
Det menar även Malena Bergroth, som är utgivningschef på Ica Bokförlag där man i höst ger ut "Mums för de minsta" - en bok full av tips och recept för barn mellan 0-3 år.
- Vi tror och hoppas att det här är en bestående tankegång, att föräldrar lägger vikt vid sunda matvanor redan från början och dessutom gärna lagar mat tillsammans med sina barn.
Powered by Labrador CMS