Livsstil

Micael Grenholm vill bevisa helande på vetenskaplig väg i ny bok

Inom katolska kyrkan finns en rigorös process kring att dokumentera mirakler. Författaren och aktivisten Micael Grenholm har gett sig på en egen variant av samma sak.

Micael Grenholm
Micael Grenholm
Publisert Sist oppdatert

När Dagen pratar med Micael Grenholm är han i slutskedet med arbetet av sin bok om dokumenterade mirakler. Utifrån den egna defintionen Voteb (Vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön) har han letat reda på utländska och svenska fall av helanden som är bekräftade av en medicinsk journal.

– Enligt katolska kyrkan måste ett tillfrisknande vara fullständigt och omedelbart för att klassas som ett mirakel, men jag tycker att de kriterierna går för långt eftersom ett tillfrisknande kan vara oförklarligt utan att just dessa kriterier är uppfyllda. Jag har tittat på fall utifrån kriteriet att läkaren uppger att det som hänt inte går att förklara vetenskapligt.

I arbetet med boken har Micael Grenholm fått input från såväl teologer som forskare och läkare. En invändning han tidigt fick för sin metod var att undersökandet av Voteb borde kompletteras med kända fall av Votub (Vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden utan bön).

– Min tes är att alla oförklarliga tillfrisknanden orimligt kan bero på okända naturliga fenomen. Existensen av Votub utgör inget problem för denna tes över huvud taget, argumenterar Grenholm.

I boken tar han upp nio svenska fall av oförklarliga tillfrisknanden. De spänner från allergi till cancer och medan några tillfrisknanden skedde för bara ett år sedan går andra fall flera år tillbaka i tiden. Två av fallen handlar om barn som blivit friska efter förbön.

Fick du utesluta många fall under arbetets gång för att de inte nådde upp till dina kriterier?

– Kanske sju stycken. Några har fallit på att jag inte fått tid till intervju eftersom de har varit svåra att få tag på. Många har inte fått tag på sina journaler eller inte orkat leta.

I ett av fallen som du beskriver säger en man att han blev helad från cancer, men bara något år senare dör hans dotter i samma sjukdom. Hur tänker du kring det?

– Både den mänskliga kroppen och den andliga världen är väldigt komplexa. På individnivå, om det inte finns någon uppenbarelse från Gud, så är vi inte i stånd att förstå vad som ligger bakom helanden. Jag tror till exempel att det fullständiga helandet finns i himlen, det är viktigt att komma ihåg i alla sammanhang där vi talar om helande. Himlen är inte game over – du misslyckades. Himlen är välkommen – du är helad, nu känner du ingen smärta. Helandets teologi behöver himmelsteologi.

– Sedan är det stor skillnad på det intellektuella lidandets problem och det emotionella problemet. Det senare – att förlora ett barn i cancer när man själv blivit helad – kan inte förstås utifrån teorier.

– I det här specifika fallet har mannen i fråga bearbetat det som hände och han har en stark tro på himlen. Att hans dotter gick bort får inte honom att ifrågasätta sitt eget mirakel, för det var så tydligt att läkaren först rådde honom att förbereda sin bortgång och att samma läkare sedan sa att det inte fanns några som helst spår av cancer i hans kropp.

När någon är sjuk är det vanligt att engagera många människor som ber för helande. Har du kunnat se något mönster i antalet bedjares betydelse för att ett mirakel ska ske?

– Det har gjorts en del studier kring detta. Bland annat med bypass-patienter där människor har bett att det inte ska bli några komplikationer. Vissa studier visar att de gick bättre för dem som fick förbön, medan andra studier visat det motsatta. I Bibeln sker det också otroligt dramatiska grejer när bara en person ber, så det verkar inte finnas någon mekanisk princip kring det här.

Micael Grenholms bok kommer ut i början av maj. Han hoppas att den ska stärka kristna och samtidigt utmana ateisters världsbild.

– Jag vill göra en seriös och gedigen bok som utmanar naturalismen och idén om att mirakler inte finns. Men jag vill inte att den ska vara tråkig så jag försöker ha en lättsam ton utan att det blir överdrivet komiskt.

Vilken fråga har varit svårast att hantera under arbetets gång?

– Den fråga som jag fått fundera allra mest på är invändningen ”tänk om alla mirakler beror på okända naturliga processer”, alltså att de inte skulle bero på en Gud som helar utan på något som vi inte känner till. En ateist kan nöja sig med att säga ”okänd naturlig förklaring” men jag vill göra ett pionjärt filosofiskt arbete och försöka svara på frågan.

– För mig är det osannolikt att alla Voteb som vi känner till har en okänd förklaring, men ateisten måste hävda att så är fallet varje gång. Det resonemanget är lika hållbart som att säga att alla okända fall beror på Gud. Det är mer sannolikt att mirakel finns än att alla Voteb skulle bygga på okända anledningar.

Läs mer | ”Det finns risker med undervisningen”

Läs mer | ”Från Guds sida finns inga hinder för helande”

Läs mer | ”Man kan tro på helande utan att förneka lidande”

Powered by Labrador CMS