Livsstil
”Min tro är större än någonsin men jag är en homosexuell man”
När pastorssonen och influencern Andreas Wijk berättade för sina föräldrar som 15-åring att han var homosexuell hölls det hemligt i tio års tid medan de också bad för att han “skulle bli fri från homosexuelitet”, berättar han i SVT-programmet Carina Bergfeldt ”Det här är en otrolig skam inom kyrkan, det enda man inte kan tala om.

Artisten och influencern Andreas Wijk, som brukar sjunga lovsång i Hillsongförsamlingen i Stockholm, väcker stor uppståndelse med sin nya låt: ”If I was gay”. Pingstpastorssonen berättar att han är homosexuell hos SVT:s Carina Bergfeldt – samtidigt som diskussionerna om samkönade relationer och Bibeln har tagit ny fart i pingströrelsen.
Andreas Wijk skrev sin nya låt för ett par veckor sedan. Ett klipp där han sitter i bilen och sjunger låten för sina föräldrar och tar sin pappas hand, har sedan dess visats 15 miljoner gånger i olika sociala medier, enligt SVT-programmet Carina Bergfeldt som sändes på fredagskvällen.
Artisten, modellen och influencern Andreas Wijk, 29 år, är uppvuxen i en djupt troende familj i pingströrelsen, har gått i söndagsskolan, och flera gånger berättat om hur han i dag är aktiv i Hillsong, där han också brukar sjunga lovsång på scenen i gudstjänsterna.
– Det här var första gången jag sa det rakt ut. Jag kände att ordet “gay” skulle vara med, ett ord jag knappt har velat uttala, sa Andreas Wijk i tv-programmet.
”Fanns inget jag hellre ville än att bli fri från detta”
På frågan varför hans dragning till andra män har varit så jobbig att närma sig svarade han:
– Min pappa är pastor, och jag är uppvuxen i ett helt fantastiskt kristet hem, med alla de vackra sakerna om att Gud älskar dig och att du är perfekt som man behöver få höra som ung. Samtidigt har det funnits en underliggande ton, att ja du är perfekt, men om du är gay så kanske du inte riktigt hör hemma här.
– Varken mina föräldrar eller någon annan sa det kanske rent ut, men redan som tolvåring förstod jag att om jag lever ut min homosexualitet så kommer jag hamna i helvetet. När ens tro är så stark så fanns det inget jag hellre ville än att bli fri från detta, sa Andreas Wijk till Carina Bergfeldt.
Som 15-åring berättade han för sina föräldrar om sin läggning, men i tio års tid hölls saken sedan helt tyst för omgivningen, inte ens hans syster fick veta – och Andreas Wijk har haft vad han själv beskrev som, “en karaktär att inte begå några snedsteg”.
– Det blev en chock för mina föräldrar att få veta. Tänk dig att du, som min pappa, aldrig har haft en konversation med en homosexuell i hela ditt liv, och så blir hans son den första att prata med.
Varma ord om föräldrarna
Andreas Wijk talar med varma ord om sina föräldrar, och berättade att de varje dag i veckan ville ta hans plats för att han inte skulle behöva hamna i helvetet.
– Det var det som sammanhanget hade lärt dem. Det som sker är att de vill be för mig, det är enda vägen ut som de kan se. De ber i tio års tid, utan att någon annan får reda på det.
– Det här är en otrolig skam inom kyrkan, det enda man inte kan tala om.

Frågan aktuell i pingströrelsen
Andreas Wijks berättelse kommer ungefär samtidigt som pingstpastorn Niklas Piensoho i Filadelfiakyrkan i Stockholm, i två bibelstudier har lyft frågan om homosexuell samlevnad. Piensoho har sagt att hans syn är att personer som lever i samkönade relationer både kan bli medlemmar och ledare i församlingen, men att Filadelfia och pingströrelsen samtidigt står fast vid en äktenskapssyn där man bara viger en man och en kvinna. Han har samtidigt bett om förlåtelse för tidigare behandling.
Nu förs samtalet och diskussionerna runt omkring i pingströrelsen, liksom inom andra frikyrkosamfund.
Artisten Andreas Wijk berättade i SVT:s “Carina Bergfeldt” också om att de en gång tog hem en pastor till honom för att be att han skulle bli fri från sin homosexualitet. Men efter tre gånger insåg både han själv och föräldrarna att de här inte var vägen.
– Jag kände mig nästan ännu mer skamlig när jag förstod att jag inte blev fri. Mamma och pappa har skämts så oerhört efteråt att de lät honom komma hem.
Tron viktigare än någonsin
De enda hårda ord – eller hat – som han mött efter att han “kommit ut” som gay är från andra kristna, uppger Andreas Wijk. Kring det som på senare tid har kommit att kallas för omvändelseterapi och som det varit tal om att kräva förbud för i lagstiftning, säger han.
– Det här är en gråzon. Kyrkor kan säga, att nej vi håller inte på med det, men om de ändå ber för att någon ska bli fri, då är det ju exakt det man gör ändå. Min egen erfarenhet är att detta inte är bra, sa Andreas Wijk till Carina Bergfeldt i SVT, där han samtidigt beskrev sin kristna tro som mycket viktig för honom.
– Min tro är större än någonsin men jag är samtidigt en homosexuell man.