Bilagor

Min värsta mammatabbe

- Min dotter försvann. Jag vrålade rakt ut. Det kändes som hjärtat stannade. Jag skulle bara betala en bok, jag tyckte att jag såg henne hela tiden. Men plötsligt var hon borta.

Publisert Sist oppdatert

Programledaren Ebba Blitz minns fortfarande exakt vilken bok hon höll i handen, när hon tillsammans med sin 1,5 åriga dotter var på bokavdelningen på NK i Stockholm. Vera var i klätteråldern och klängde och for på allt, Ebba satte ner henne på en stol i närheten av kassan, vände sig mot expediten och betalade för sin bok. I nästa ögonblick såg hon bara en tom stol.

- Jag vrålade rakt ut: Har någon sett en liten flicka i rosa kappa? Jag rusade mot rulltrappan, det var enda vägen ut och om någon hade kidnappat henne borde jag hinna se dem i trappan. En dam ropade tillbaka att hon hjälpte mig att söka.

Det tog inte lång stund innan lilla Vera hittades. Hon stod lugnt och studerade engelska pocketböcker. På de sekunder som Ebba varit inriktad på kassörskan hade Vera klättrat ner från stolen och gett sig iväg på en egen upptäcktsfärd.

- Hon var bara borta någon minut. Men det var evighetsminuter. Så stressad har jag aldrig varit i hela mitt liv. Att tappa bort sitt barn är varje förälders mardröm.

Vi är vana att se Ebba Blitz som påläst och kunnig programledare. Men numera jobbar hon oftare som moderator åt olika svenska och amerikanska företag, än syns i tv-rutan. För tio år sedan var hon en ofta förekommande tv-profil tills hon bytte bana, började studerade företagsekonomi, nationalekonomi, ekonomisk historia och reste till Silicon Valley i USA. När SVT satsade på ”Draknästet” gjorde hon comeback i tv-rutan. ”Draknästet” var ett program där entreprenörer fick presentera sina idéer och söka pengar hos riskkapitalister. Det var en programidé som gick väl ihop med hennes nya inriktning.

Ebba Blitz hämtar sina barn tidigt på eftermiddagen för att de ska få ordentligt med tid tillsammans innan den stora tröttheten sätter in.

Någon curlingmamma är Ebba definitivt inte. Hon tror att barn behöver krav och förväntningar. De måste lära sig att stå på egna ben och ta ansvar.

- Jag kryper inte runt på golvet och leker. Jag vägrar pyssla. Däremot får mina barn vara med mig och laga mat, vi umgås i köket, vi läser sagor och vi sjunger. Jag hittar inte på konstiga aktiviteter med barnen utan gör sådant som jag skulle göra ändå, med undantag för sagoläsningen.

Du har styvbarn också. Hur har det gått?

- Att vara styvmamma har varit min bästa ledarskapsskola. I början var jag alldeles för mesig, jag vill hellre bli omtyckt än hamna i konflikt med dem. Jag klagade på dem hos min man, men han vägrade befatta sig med våra konflikter. Jag och barnen var tvungna att reda ut dem själva. Det tog skruv, jag vågade ställa krav och vi fick en bättre och ärligare kommunikation.

- De lärde mig att det inte finns något ord som heter ”hjälpa till”, vi hjälptes åt, det var ju inte bara jag som skulle äta middag utan hela familjen.

Ålder: 40 år.

Familj: Maken Fredrik Lövstedt, Vera, 7, Elisabeth snart 3 och de numera vuxna bonusbarnen Alice och Jakob.

Yrke: Moderator, programledare.

Okänd talang: Sångerska, framträder ibland.

Känd för: Ledde Världens Barn-galan 2009, har lett Draknästet och på 1990-talet bland annat ”När och Fjärran” och ”Toner för miljoner” på TV4.
Powered by Labrador CMS