Livsstil
Mission i ständig förändring
På söndag är det Missionsdagen och kyrkans internationella arbete hamnar i fokus. Ofta hör vi berättelser om liv långt borta som berör och inspirerar. Men mission ser väldigt annorlunda ut i dag än det gjorde för bara några decennier sedan.

När man för 50 år sedan svarade ja på att resa ut som missionär, handlade det ofta om ett kall för livet och missionsresorna gick från väst till söder eller öst. Men världen har förändrats och missionen med den.
– I dag går resorna huller om buller, berättar Maria Andersson som själv arbetat som missionär i över tjugo år.
Som exempel nämner hon hur USA efter Koreakriget skickade missionärer till Korea. Som ett resultat av det går det nu en våg av missionärer därifrån ut över världen. I Mongoliet, dit Maria och maken Magnus åkte som pionjärer 1992, finns många missionärer från just Korea.
– Även Brasilien, där Sverige drivit mycket mission genom år, skickar ut många missionärer. Här i Linköping har vi just nu missionärer från Colombia.
Mission handlar fortfarande mycket om sjukvård och församlingsplantering, men även om att lära ut småföretagande, att jobba med fattigdomsbekämpning, trafficking och rättvisefrågor. Men även där är det viktigt att ha Jesus med sig in i det man gör, menar Maria som numera arbetar som lärare på Liljeholmens folkhögskola och som coach i ämnet församlingsplantering.
Hon var själv bara 22 år när hon och maken sändes ut av Ljus i Öster och Evangeliska Östasienmissionen. Med sig hade de ett års missionsstudier och en väldig entusiasm. De blev kvar i tio år, och fick se en stor församlingstillväxt och många människor som kom till tro. I början sa de att de skulle bli kvar i minst två år, men inom sig var de öppna för att stanna längre. En öppenhet som saknas i dag, när det ofta handlar om korta projekt på turistvisum.
– Många tar chansen att åka, men det är en utmaning att få äventyrslystna ungdomar som vill göra en insats att överlåta sig långsiktigt. Jag tror man kan påverka djupare genom långsiktig mission, säger Maria.
Samtidigt uppmuntrar hon unga människor att åka ut och ge av sin tid och entusiasm, och menar att arbetet kanske behöver anpassas så att fler väljer att stanna längre.
Det finns även andliga aspekter som försvårar rekryteringen av nya missionärer. Maria nämner kopplingen mellan en ny sekulariserad världsbild och missionsbefallningen. Tanken att Jesus är den enda vägen till Gud och att han kallar alla folk till sig är inte lika självklar i dag.
– Och det är ju där skillnaden ligger mellan mission och annat biståndsarbete där folk åker ut för att göra skillnad.
Den församling hon tillhör, Ryttargårdskyrkan i Linköping, arbetar strategiskt för att ge unga människor smak för mission. En gång i månaden har de något som kallas Älska Linköping, då de går ut och pratar och ber med folk på stan. Ibland delar de ut bullar och andra gånger drar de iväg till Linköpings mer mångkulturella delar för att spela fotboll med ungdomarna där.
– Vi brukar även skicka ett 70-tal ungdomar och ledare till den årliga konferensen Teenstreet i Tyskland, som har ett stort missionsfokus. Det anordnas korta missionsresor till Europa och Mellanöstern. Och även om alla sedan inte väljer att arbeta med mission, så präglas de som har varit iväg på dessa resor för livet och förblir engagerade i mission genom att sända andra och be.
Till den som känner en längtan att få jobba internationellt, vill Maria skicka en uppmuntran och ett tips att samtala med erfarna missionärer för att få inspiration och en realistisk bild om hur det livet är.
– Och gå en utbildning med internationell inriktning på en folkhögskola, eller åk ut med ett team och prova.
Mission i fokus på jätteläger för tonåringar
TeenStreet är ett internationellt kristet tonårsläger för unga mellan 13 och 18 år som hålls i Offenberg 1-8 augusti. Varje år kommer cirka 3 500 deltagare från hela världen för en vecka med lovsång, Bibelstudier, sport, skapande och annat kul. Lägrets mål är att inspirera och utrusta unga kristna människor i deras relation med Jesus.
Kulturkrockar och tillväxt i församlingar
”Till jordens yttersta gräns och tillbaka igen” (Missionsinstitutet) är en bok skriven av Maria Andersson. Den handlar om tiden i Mongoliet och berättar om kulturkrockar, explosionsartad församlingstillväxt där det tidigare inte fanns några kristna och om hur det mynnar ut i en träningsskola för nya missionärer som sänds till resten av Mongoliet, Kina och andra länder.
Mission kan tolkas som ett hot
Internet har öppnat för mycket gott men även för att mer fientligt sinnade grupper lätt ska kunna söka rätt på människor och organisationer med avsikt att göra skada. När vi säger att ”vi vill vinna världen” så vet vi vad vi menar med det, men andra som hör det kan tolka det politiskt och se det som ett hot.
Gå ut över hela världen
Jesu uppmaning till de första lärjungarna att gå ut i hela världen och förkunna evangelium (Mark 16:15 och Matt 28:19) sysselsätter fortfarande den kristna kyrkan. Ännu räknar med att cirka 6 000 folkgrupper är onådda eller mycket lite nådda av evangelium.