Livsstil

När många gick isär valde makarna Frosthagen att satsa på relationer

”Jag tror att man tyckte det var okej att släppa taget om relationen när barnen uppnått en viss ålder”, säger Maria Frosthagen.

Robert och Maria Frosthagen, Baptistkyrkan i Stora Mellösa.
Robert och Maria Frosthagen fick en gemensam dröm efter att många av deras vänner skilt sig.
Publisert Sist oppdatert

När flera par omkring Robert och Maria Frosthagen skilde sig föddes en frustration: Kyrkan måste göra mer för att stärka relationer. Nu har de sjösatt sin dröm. Två gånger per termin dukar de upp för friskvård för par i Stora Mellösa baptistkyrka.

– Skilsmässorna verkade gå så lättvindigt, nästan på slentrian.

Så beskriver Maria Frosthagen känslan hon bar på när hon och maken Robert för några år sedan upplevde en slags trend bland gifta par omkring dem.

– Det var så många som gick isär, minns Robert Frosthagen.

Deras son var i tioårsåldern, och de flesta som skilde sig då var föräldrar till sonens jämnåriga kompisar.

– Jag tror att man tyckte det var okej att släppa taget om relationen när barnen uppnått en viss ålder, säger Maria Frosthagen.

Det var under den här perioden som tanken föddes hos henne och maken Robert, att göra något för att hjälpa människor med sina relationer.

– Vi vet att det finns par som inte mår bra av att hålla ihop, men vi är också övertygade om att vissa faktiskt går isär i onödan. Många kriser skulle kunna undvikas om man underhöll sina relationer bättre. Varför vänta tills relationen är dålig? frågar sig Robert Frosthagen.

Kanske, gissar de, har många par fått en dålig grund för sin relation redan från början?

– Vi gick en kortkurs om relationer redan innan vi gifte oss. Det satte en god prägel på vårt äktenskap. Vi fick med oss att man faktiskt kan lära känna varandras likheter och olikheter och hantera dem, säger Maria.

– Ja, vi är nog ganska bra på att kommunicera med varandra. Om man vill få en relation att fungera är det a och o, fyller Robert i.

I dag är båda Robert och Marias barn vuxna och utflugna ur hemmet. Men längtan efter att göra något för att hjälpa andra i deras relationer har funnits kvar i makarnas gemensamma samtal. Robert är utbildad pastor, men varken han eller Maria är numera anställda i kyrkan. Robert jobbar på ortens Icabutik, och Maria är specialpedagog på en skola inne i Örebro. Parallellt med det har de fortsatt fundera över och förkovrat sig i ämnet relationer. De har läst böcker och själva deltagit i olika relationsdagar. Tillsammans har de också gått en själavårdskurs på Liljeholmens folkhögskola. Allt för att hitta rätt sätt att arbeta på sin ort. För Robert och Maria har det varit självklart att börja på hemmaplan och att arbeta via sin församling, Stora Mellösa Baptistförsamling.

– Som församling ska vi bry oss om människor, och relationer är en viktig del av våra liv. Ofta gör kyrkan bara punktinsatser, som en relationsdag här eller där. Vi har drömt om att bygga något som kan bli till en regelbundenhet. Något som kan löpa under lång tid.

Ofta gör kyrkan bara punktinsatser, som en relationsdag här eller där. Vi har drömt om att bygga något som kan bli till en regelbundenhet.

Robert och Maria Frosthagen

Efter att ha gått igenom och jämfört ett antal relationsböcker och äktenskapskurser, bestämde sig Robert och Maria för att med inspiration från flera av dessa, sätta ihop ett eget koncept för friskvård för relationer.

– Vi är inga utbildade terapeuter, så det är friskvård det är frågan om. Lite som när man väljer att serva sin bil, innan den går sönder, förklarar Robert.

För två veckor sedan var det så dags att slå upp portarna för den första kvällen med Friskvård för parrelationer i Stora Mellösa Baptistkyrka. Makarna Frosthagen hade dukat upp för en mysig parmiddag i kyrkans lokaler. De hade lagat fläskfilé, klyftpotatis och pepparsås och förberett en kort föreläsning på det första temat: Förväntningar och behov.

– Under det här temat vill vi jobba upp en nyfikenhet på den andre. Vilka behov har han eller hon? Vilka uttalade och outtalade förväntningar bär min partner på?

Dukat för parmiddag i Stora Mellösa Baptistkyrka
Dukat för parmiddag i Stora Mellösa Baptistkyrka

Fem personliga relationstips från Robert och Maria Frosthagen

  • Ät måltider ihop så ofta som möjligt. Det är ett bra tillfälle att stämma av läget med varandra
  • Var generös med meningar som “Jag älskar dig”, “Du är så vacker” och “Jag är så tacksam att jag har dig”. En relation är inte bara känslor, utan även ett beslut. Ibland behöver vi verbalisera vad som gäller i vår relation även när känslorna inte svallar
  • Kom överens om att aldrig, på skämt eller i affekt, ta till ord som skilsmässa eller säga saker som “Vi kan lika gärna göra slut!”
  • Ha din partners bästa för ögonen. Om båda parter har det, kommer båda uppleva att de får sina behov uppfyllda.
  • Glöm inte bort att vara spontana och lite galna tillsammans. Skratta mycket.

Till den första kvällen kom det två par. Det var en god start, tycker Maria.

– Vi kan ta emot upp till åtta par, och vi dukar så att varje par kan sitta för sig. Under de här kvällarna är varje par viktigt och det som betyder något är att det blir en bra kväll för just dem.

Upplägget för friskvårdskvällarna för parrelationer liknar på många sätt det koncept som organisationen Alpha utarbetat för sin Äktenskapskurs.

– Paren äter middag och vi håller vårt lilla föredrag. Sedan ger vi dem några frågor som de får prata om på tu man hand, men vi är också tydliga med att det är paren själva som bestämmer vad de ska prata om.

De sa att det var härligt att få sitta ned och uppskattade att få lite hjälp med att styra in samtalen på djupare saker.

Maria Frosthagen

Medan paren samtalar drar sig Robert och Maria undan.

– Vi sätter på musik i lokalen så att man inte ska bli störd av varandra. Efteråt är det inget som ska redovisas.

Men responsen från de två paren var god efter den första kvällen.

– De sa att det var härligt att få sitta ned och uppskattade att få lite hjälp med att styra in samtalen på djupare saker. Som par är det ju annars lätt att man bara pratar om barnen eller andra vardagliga saker, säger Maria.

Planen är att från och med nu erbjuda två friskvårdskvällar för parrelationer per termin. Detta är ett upplägg som både församlingen som arrangerar och de par som deltar kan klara av, tror Robert.

– Flera av de andra relationskurser som vi tittat på går över åtta tillfällen på en termin. Det kan vara svårt att hinna med, särskilt för par som måste fixa barnvakt. Vi vill göra åtta tillfällen under två år. Varje kväll är fristående, så man kan alltid haka på även om man missade förra gången.

Robert och Maria Frosthagen, Baptistkyrkan i Stora Mellösa
Robert och Maria Frosthagen utanför Baptistkyrkan i Stora Mellösa

Nästa friskvårdskväll blir till våren. Då kommer det att det att handla om vad som påverkar relationen och vad vi bär med oss från vår ursprungsfamilj. Sedan blir det konflikthantering, närhet och sex.

– Jag och Maria tänker också lite bortanför Stora Mellösa med detta. När vi har testat det här i två års tid, vill vi forma det till ett enkelt material som man kan sätta i handen på vilken församling som helst. Vi vill uppmuntra fler kyrkor att våga kämpa för bättre relationer, säger Robert Frosthagen.

Fakta: Frosthagens friskvård för parrelationer – Fyra teman under två års tid

Kväll 1: Förväntningar och behov.

Kväll 2: Vad påverkar vår relation?

Kväll 3: Konflikter och kommunikation

Kväll 4: Vänskap, närhet, romantik och sex


Powered by Labrador CMS