Livsstil

Nio kristna profiler: Så fastar vi i år

Dagen frågade nio kristna profiler om hur de ser på fastetiden och om de väljer att avstå något

Foto: Natanael Gindemo, Joakim Lundgren, Malina Abrahamsson, Signe, Erika Persson,
Vi går nu in i den kristna fastetiden och många väljer att avstå från viss mat, shopping eller sociala medier.
Publisert

På onsdag inleds den 40 dagar långa fastan, som en påminnelse om Kristi lidanden och som en förberedelse inför påsken, då Jesus dör och uppstår. Tider av fasta har funnits i den kristna kyrkan i alla tider.

Lisa Fredlund
Lisa Fredlund, ledarutvecklare i EFK, tillsammans med hunden Kapten.

Lisa Fredlund, ledarutvecklare Evangeliska frikyrkans Sverigeprogram

– Jag har nog alltid tänkt på fastan som växlingen mellan “starkare och svagare”, “intensivare och lugnare”, “fullt och tomt” och att i den kontrasten så ser man klarare. När något skalas bort, oavsett om det är mat eller skärmar, så ger det utrymme för “blicken” att få syn på något djupare. Därför tänker jag att det ibland är sunt att avstå något, så att annat kan framträda.

glad man
Magnus Sternegård, barn- och ungdomskoordinator, Equmeniakyrkan.

Magnus Sternegård, barn- och ungdomskoordinator, Equmeniakyrkan

– Fastetiden är för mig en möjlighet att fördjupas i tro och samtidigt utmana mina mönster i livet. Jag kommer att följa Equmenia och Equmeniakyrkans gemensamma plan för fastan, med temat “Älska och be för världen”. Vi ber, följer en daglig bibelläsning och utmanas att se över hur vi lever på ett mer klimatsmart sätt.

Makarna Charlotte och Kristoffer Lignell följer tidegärden och bestämde sig för att filma när de ber completorium på kvällen för att fler ska kunna vara med via facebook.
EFS-prästen Kristoffer Lignell.

Kristoffer Lignell, präst, anställd som kommunikatör för EFS Sydsverige

– Jag brukar försöka avstå från något, för att kunna lägga till något annat och för att kunna ge bort något. I år ska jag försöka avstå tid vid skärm, som sociala medier och spel (förutom på jobbet). Jag ska även fasta från ett mål mat på fredagar för att läsa en fastebok. Och för pengarna som den måltiden hade kostat ska jag göra en liten insamling till något bra.

Ruth Nordström
Ruth Nordström

Ruth Nordström, chefsjurist Scandinavian Human Rights Lawyers, medlem i S:ta Clara kyrka

– Jag tycker om Bibelns Danielsfasta, med grönsaker, frukt och vatten. Sedan åker jag på tyst retreat för bön och fasta från yttre intryck och medier. Jag tänker också på orden om fasta i Jesaja kapitel 58, om att “lossa orättfärdiga bojor, slita sönder okets rep, befria de förtryckta”, dela vårt bröd till den hungrige och ge den hemlöse husrum.

kvinna svart polo
Katrina Simonsson, pastor Equmeniakyrkan

Katrina Simonsson, ungdomspastor och evangelist, Equmeniakyrkan

– Jag tänker att fastan hör ihop med minnet av Jesu frestelse och kamp och då försöker jag se vad som frestar mig och för mig bort från min vandring med Gud. Under fastan unnar jag mig extra tid tillsammans med Gud. Som evangelist ger jag ut mycket till andra, men under den här tiden vill jag fylla på genom att låta Gud få pyssla om mig. Eftersom jag ska föda barn i april kommer jag äta som vanligt i år, annars har jag tidigare avstått från lite olika saker. Men det viktiga är inte att avstå utan att reflektera över vad jag lägger min tid på.

Daniel Alm, föreståndare Pingst FFS och pastor.
Daniel Alm, föreståndare Pingst FFS och pastor.

Daniel Alm, föreståndare för Pingst och pastor i pingstkyrkan Västerås

– Jag är ju frikyrklig så jag följer inte kyrkoåret så väldigt noga. Däremot finns det en hel del gott i det året, bland annat uppmaningen till fasta som jag har för avsikt att följa i någon mån. Jag kommer att försöka vara återhållsam både vad gäller mat och medier.

Man med skägg mot vägg
Patrik Hagman, teolog och författare som bland annat driver “Läsarpodden” med Joel Halldorf

Patrik Hagman, teolog och författare som bland annat driver “Läsarpodden” med Joel Halldorf

– För mig är den liturgiska fastan klart viktigast – mässor och tideböner byter melodier och betonar bot mer än lovprisning. Jag och min fru brukar läsa någon fastebok vid frukost, och försöka dra ner på underhållning (läs: tv-serier). För något år sedan lade jag ett pussel under fastan, men i år har jag inte hunnit bli klar med pusslet jag började med under julen, så nu är det lite öppet hur jag ska göra.

Kvinna med tatuering på armen
Hanna Simonsson, organisationsutvecklare, Oasrörelsen

Hanna Simonsson, organisationsutvecklare, Oasrörelsen

– Det viktiga att komma ihåg är att fastan är ett medel och inte ett mål. Målet, oavsett vad du väljer att avstå, är att komma ner för landning inför påsken och det stora som händer då. Det handlar inte om att jag måste minska mitt tv-tittande eller jag måste äta mindre – det blir missvisande om fastan inte kopplas samman med det andliga. Oavsett vad jag fastar ifrån så är den en påminnelse om varför. Nämligen att vi har vår tillit hos Gud, han ger oss det vi behöver, och vi får ge vidare under fastan genom goda handlingar och kärleksfulla relationer till varandra.

Daniel Röjås
Daniel Röjås, pastor inom Pingst och Equmeniakyrkan

Daniel Röjås, pastor i Centrumkyrkan i Boxholm och Mjölby Pingst

– Under fastan kommer jag i min egen förberedelse för påskfirandet vandra med Robert Erikssons nya fastebok “Leva eller överleva” (Libris) i min dagliga läsning. I min bön kommer jag addera ytterligare en bön från Tidegärden, då bönen får god hjälp av växelbruket mellan skrivna och fria böner. Jag drar ner på tv-tittandet för att frigöra tid för bönepromenader och där kunna fokusera på att välsigna alla människor som bor här i Boxholm. Jag försöker skala av intrycken för att fokusera på det väsentliga.

Fastetiden

  • Den kristna påskfastan pågår i 40 dagar och är en förberedelse inför den största kristna högtiden; påsken.
  • Att fasta handlar om att avstå från något för att ägna tid åt annat, ofta bön och bibelläsning, för att växa i relation med Gud.
  • Inleds i år den 17 februari, på askonsdagen och pågår till lördag 3 april, påskafton.
  • Söndagarna ses som undantag från fastan.
  • Fastetidens sista och sjunde vecka kallas Stilla veckan och avslutas med firandet av påsken och Jesu uppståndelse.
Powered by Labrador CMS