Livsstil
“Norrbottens Anders Tegnell” hämtar styrkan i tron
Chefsläkare Pia Näsvall: Under pandemin har jag ofta vänt mig till Gud i bön

Över en natt blev chefsläkare Pia Näsvall känd för norrbottningarna. Som en av de ansvariga för coronapandemin i regionen har hon fått kliva fram i rampljuset. Styrkan att klara av det ansvarsfulla arbetet hämtar Näsvall, som länge var ordförande i Luleå missionskyrka, från sin kristna tro.
Det är en gnistrande solig dag när jag hälsar på Pia Näsvall i hennes hem på Mulön två mil utanför Luleå. Ute på isen nedanför den stora, grå villan springer de två dansksvenska gårdshundarna Molly och Alice. Här mitt i skärgården bor Pia och hennes make Erik Näsvall sedan i höstas.
– Tyvärr fick vi inte med oss våra fyra söner. Två bor i Stockholm/Uppsala och de andra två hade redan ordnat eget boende inne i Luleå. Men vi har inrett två lägenheter i ett hus på gården så de kan ta in här när de vill.

Inne i boningshuset har de satsat på en öppen planlösning med en vacker utsikt över havet och skärgården.
– Till en början hade vi tänkt bygga en stuga. Men när vi fick köpa mark av våra vänner från Missionskyrkan som bor här bredvid så tänkte vi att vi lika gärna kunde bygga en åretruntbostad och flytta hit. Det tar ju bara tjugo minuter att köra in till Luleå.
Egentligen var det en ren slump att Pia hamnade i Norrbotten. Hon är uppväxt i Alunda utanför Uppsala och det var där genom byns scoutverksamhet som hon, i mellanstadiet, kom i kontakt med Missionskyrkan. Det var också då hon bestämde sig för att bli läkare.
– Jag vet egentligen inte var det kom ifrån för ingen i min familj var läkare.
Efter några års studier på läkarlinjen i Uppsala bestämde sig Pia Näsvall för att ta ett studieuppehåll och åka till Indien som volontär. När hon kom tillbaka behövde hon ett jobb och hamnade på en rekryteringsmässa.
– Jag var hungrig och fattig student så när region Norrbotten bjöd på en Jokk och en renklämma om man sökte jobb så gjorde jag det. Jag trodde ändå aldrig att jag skulle få det. Men så ringde de från infektionskliniken i Boden och då tänkte jag att man kan väl åka upp och jobba några månader.
I Boden träffade hon sin blivande man Erik och på den vägen är det.
– Jag flyttade tillbaka till Uppsala och gjorde jag klart mina studier och han gick klart polishögskolan i Stockholm, men 1993 gifte vi oss och flyttade upp till Norrbotten. Då var tanken att jag bara skulle göra min AT på Luleå lasarett, men snart 30 år senare är vi fortfarande kvar … Och det blev ju bra!
De kirurger hon träffade under AT-tjänstgöringen inspirerade henne att bli kirurg och efter många år på Sunderby sjukhus blev hon 2015 chefsläkare på Region Norrbotten.
För ett år sedan fick hon frågan om hon kunde tänka sig att vara medicinskt ansvarig i krisledningsgruppen som skulle hantera coronapandemin i Norrbotten.
– För mig var det självklart att säga ja. Naturligtvis måste man ställa upp när något sådant här händer.
Plötsligt var hon djupt inbegripen i att ställa om vården och öppna en intensivvårdsavdelning för coronapatienter i Piteå. Som mest vårdades 15 personer där i respirator under den första vågen våren 2020. Dessutom fick hon varje vecka delta i presskonferenser vid sidan av smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
– Från början kändes det väldigt spänt och ovant, nu har jag vant mig någorlunda, men det är fortfarande en anspänning.
När kritiken har haglat över Folkhälsomyndigheten och företrädare på nationell nivå så har bilden lokalt i Norrbotten varit mer positiv. Pia Näsvall har utstrålat lugn och trygghet och hon berättar att det händer att människor kommer fram på stan och tackar henne för hennes jobb.
– Hittills har jag bara fått positiva reaktioner. Men jag inser också att det är mediernas roll att ifrågasätta och granska, så det har jag full förståelse för att de gör.
Under många år var hon ordförande i Luleå missionskyrka och det är i sin kristna tro som hon hämtar styrka när jobbet känns ansvarsfullt.
– Gud har aldrig sagt att det inte kommer att hända otäcka saker, men han finns där för att ge oss ledning när det är svårt och under pandemin har jag ofta vänt mig till Gud i bön.
På grund av rådande restriktioner får församlingen i Luleå, som tillhör Equmeniakyrkan, träffas digitalt. Varje söndag klockan 12.00 dricker de kaffe ihop.
– Visst längtar jag efter att kunna umgås med vänner och gå i kyrkan, men samtidigt känner jag mig så lyckligt lottad som har min familj och kan gå till ett arbete varje dag. Det måste vara otroligt mycket tuffare för de äldre som sitter isolerade.
– Jag tycker att Sverige gjorde rätt som inte stängde ner allt. En total lockdown får så många andra negativa konsekvenser och jag hoppas att människor härdar ut och orkar följa de restriktioner som finns ytterligare några månader. Nu ser vi ju ljuset i tunneln i och med att vaccinationerna har börjat komma i gång.
Pia Näsvall är ansvarig för vaccineringen i Norrbotten och i skrivande stund har strax under 40 000 doser delats ut. Först vaccinerades de äldre på äldreboenden och de som har hemtjänst, men sedan har man fortsatt med övriga äldre i regionen.Under ett tidigare skede i vaccinationen visade sig att ett 40-tal anställda inom region Norrbotten fick vaccin trots att inte alla inom de prioriterade grupperna hade fått sina doser. Pia Näsvall förstår kritiken, men betonar samtidigt vikten av att tillvarata alla doser.

– Det är dumt att kasta bort en överbliven dos, det ska självklart inte ske. Men då vi först ska skydda dem som löper störst risk att bli svårt sjuka – de äldre – ska man göra vad man kan för att följa prioritetsordningen som Folkhälsomyndigheten har fastställt. Just nu är det bland annat personer med hemsjukvård eller hemtjänst som vaccineras. Det är inte meningen att någon annan än de ska ha de doserna.
Pia Näsvall tycker det är sorgligt att man inte har lyckats skydda de gamla i större utsträckning, men hon tror att vaccinet till sist blir lösningen på hela pandemin.
– Jag både hoppas och tror faktiskt att vi kan börja öppna samhället och börja leva normalt till sommaren, både gamla och unga.