Livsstil
Nu berättar Torbjörn Freij om sin väg ut ur missbruket
Usel självkänsla, karriärberoende, alkoholism, hetsätning eller utseendefixering. Med tolvstegsmodellen i kristen tappning erbjuds vägar till befrielse. Pastorn och journalisten Torbjörn Freij leder ett växande arbete kring detta i Sverige, Celebrate Recovery. I en ny bok berättar han nu om sin egen väg ut ur porrberoende och sexmissbruk.

Observera att den här artikeln publicerades 2015
Över en natt för 15 år sedan försvann Torbjörn Freij, då andreredaktör på Dagen, från den offentliga scenen. Det blev inga fler ledarartiklar i Dagen, och han fick dra sig tillbaka från alla ledaruppgifter på församlingsnivå i Vineyard, liksom från talarstolsuppdrag på andra håll i kristenheten.
Porrberoendet som Torbjörn Freij hade brottats med sedan tonåren, och det han beskriver som en progressiv sjukdom hade nu accelererat. Samtidigt fanns också en arbetsnarkomani som om möjligt var ännu värre, fast den inte brukar uppfattas lika skamfull.
– Sexmissbruket accelererade till en punkt där det blev känt för omgivningen. Krisen var ett faktum. Mitt i en sådan kris är det alltid bara panik, smärta och förtvivlan, men i det längre perspektivet så är det ofta en vändpunkt.
– Så var det för mig, säger Torbjörn Freij.
Jag möter honom på Dagens redaktion. I dag beskriver han sig som en tillfrisknande missbrukspersonlighet som har prövat det mesta utom kemiska droger.
Hans farfar var alkoholist, och hans pappa dog när Torbjörn var tio år gammal. Som mellanson fick han ta ansvar för två sjukdomsdrabbade bröder.
– Pappa var riksevangelist, skyddskonsulent och folkpartistisk socialpolitiker. Med farfars bakgrund engagerade han sig för uteliggare och alkoholister som gick ut och in hos oss därhemma. Pappa räddade nog 200 personer. Samtidigt var han arbetsnarkoman och jobbade ihjäl sig, vilket ju blev kluvet för mig som barn.
Torbjörn är utbildad baptistpastor och själavårdare. Under åren har han sökt hjälp hos pastorskollegor för sina problem och tidvis lyckats kontrollera beroendet, som handlade om att döva smärta och ångest. Men hela tiden fanns, som i alla missbruk, en ”mullrande kraft” som pockade på.
Efter den stora kraschen då allt uppdagades sökte Torbjörn ganska snart hjälp i det tolvstegsprogram som utvecklades inom Anonyma Alkoholister, AA, men som i dag finns i många olika varianter för olika slags problem.
Här talas om att vara ärlig mot sig själv och andra, om att erkänna att man själv inte är Gud – sin maktlöshet. Vidare om att så långt det är möjligt göra upp relationer som gått sönder, och om att ta hjälp av en yttre kraft, som i Torbjörn Freijs fall tveklöst var Gud i kristen tappning.
Han deltog i smågrupper där man delade livet och sina brottningskamper.
– Skillnaden jämfört med vanlig terapi är att jag bland annat får en sponsor (en stödperson att tala med) som följer mig och hela tiden kan lägga sig i mitt liv och utmana mig. De kan just det här med missbruksbiten.
Det har inte varit en helt enkel resa. De två första åren borta från offentligheten var den största prövningen "uppmärksamhets-abstinens" för Torbjörn Freij, som var van att alltid synas och höras, och kommentera nyhetsflödet.
Återupprättade relationer till familjen och församlingen var också viktiga bitar. Torbjörn talar om att det i församlingen handlade om ”tough love” (tuff kärlek), där han inte själv bestämde om tidsplanen för någon eventuell framtid.
Efter sju år predikade han första gången i sin församling igen, något han beskriver som ”nästan panikångest” – och två år senare blev Torbjörn tillfrågad om att bli biträdande pastor i Vineyard.
Med sina egna erfarenheter i bagaget startade han en tolvstegsgrupp på kristen grund i församlingen. 2013 övergick detta i det internationellt välkända Celebrate Recovery (ungefär "När upprättelsen blir en fest") som Torbjörn Freij nu är Sverigeledare för, och som växer kraftigt i kristenheten.