Dagen Play

Olov Carlsson: “Inte ens de värsta skurkarna är bara skurkar”

SR:s chef för innehållsproduktionen samtalar med Rasmus Troedsson om kristna uppväxten och utmaningen med att vara opartisk

Olov Carlsson, vice programdirektör och chef för innehållsproduktionen på Sveriges radio, gästar Dagens intervjuserie 'Dolda makthavare om Gud.' Rasmus Troedsson leder intervjuerna.
Olov Carlsson, vice programdirektör och chef för innehållsproduktionen på Sveriges radio, gästar Dagens intervjuserie "Dolda makthavare om Gud." Rasmus Troedsson leder intervjuerna.
Publisert Sist oppdatert

Är det rätt att bjuda in en kontroversiell pastor till ett radioprogram? Det undrar Rasmus Troedsson som möter Olov Carlsson, mångårig journalist och nu chef inom Sveriges radio, i serien “Dolda makthavare om Gud”.


Se avsnittet med Olov Carlsson


Olov Carlsson är en av svensk medias mest rutinerade företagsledare. Han har tidigare arbetat som vd och chefredaktör för Dagens Samhälle, varit divisionschef för SVT Nyheter och Sport och nu är han vice programdirektör och chef för innehållsproduktionen på Sveriges radio. Rasmus Troedsson möter honom på Villa Källhagen på Djurgården i Stockholm och inleder med ett citat från en av Olov Carlssons medarbetare: “Olov är en genuint pålitlig chef och verkar totalt befriad från behovet att opinionsundersöka vad han ska tycka om medarbetare eller publicistiska principer”.

När Olov Carlsson får höra citatet blir han rörd och säger att det alltid varit en drivkraft för honom att vara en empatisk ledare och samtidigt stå för vissa grundläggande principer.

– Man måste vara rotad i något. Genom hela min karriär har jag drivits av att se människor som människor. Inte ens de värsta skurkarna är bara skurkar. Det gäller både för medarbetare och för dem vi granskar eller skildrar på olika sätt genom journalistiken.

Kanske är Olov Carlssons starka humanistiska hållning en produkt av hans uppväxt. Han föddes i ett kristet hem i Piteå där pappan var, och fortfarande är, troende. Mamman tvivlade mer, men det var ändå självklart att sonen skulle delta i kyrkans barn- och ungdomsverksamhet.

– Det var lite oklart varför, men jag tror att min pappa ville att vi skulle få kunskap och förståelse för den samhälleliga kontexten. Så här i efterhand tycker jag att det var klokt, även om jag inte blev aktiv troende. Däremot tycker jag att Svenska kyrkan och kristna församlingar spelar en otroligt viktig roll i samhällsbygget, både som en hemvist där man kan finna ro och hitta tröst och trygghet, men också som en viktig del av vårt kulturarv.

Olov Carlsson är sedan augusti förra året ansvarig för produktionen av allt innehåll i Sveriges radio. Hans uppdrag är att skapa relevanta radioprogram i den tid när radion konkurrerar en uppsjö av streamingtjänster, poddar från hela världen och nyhetsförmedling via Facebook. Frågan om innehåll blir central.

– Just nu finns en diskussion kring våra underhållningsprogram. Ska vi sända “Melodikrysset” till exempel? Min hållning är att vi ska vara breda och folkliga och samtidigt nördiga och smala. Vi ska ha allt från “Ring så spelar vi” till “Klassiskt i P2″. Vårt uppdrag är att finnas inom alla områden.

Olov Carlsson, programchef på Sveriges radio gästar Dagens intervjuserie 'Dolda makthavare om Gud.' Rasmus Troedsson leder intervjuerna.
Olov Carlsson växte upp i ett kristet hem och var aktiv i kyrkans barn-och ungdomsverksamhet.

I opinionsundersökningar har Sveriges radio brett stöd hos allmänheten, men de senaste åren har den politiska debatten om public service hettat till. Flera partier vill begränsa dess uppdrag. Olov Carlsson säger att den typen av kritik kommer med jämna mellanrum och betonar att public service har varit, och är, en väsentlig del av Sverige som nation och att vårt land inte hade varit där det är i dag utan SR. Att hålla människor informerade och göra dem klokare är en viktig del i det demokratiska uppdraget, menar han.

– Och det är knappast någon som vill att public service i Sverige ska bli statsapparatens propagandamaskin, vilket är fallet i till exempel Polen och Ungern. I stället ska vi vara opartiska och följa vår uttalade inriktning som säger att vi inte ska inta en position. Journalistik är inget subjektivt berättande, det är ett hantverk.

– I ett samhälle där hela diskursen är att alla ska ta ställning – om du inte gör det kan du nästan inte vara människa – sätts vår yrkesskicklighet på prov. Om vi inte klarar av opartiskheten och skildra balanserat, då har vi dragit upp roten för hela vår existens.

Rasmus Troedsson nämner att han från konservativt håll hört klagomål om att public service oftare granskar och problematiserar konservativa strömningar än skildrar dem neutralt. Olov Carlsson håller inte riktigt med.

– I den tid som vi lever i tenderar vi att söka bekräftelse för våra egna teser. Om man har en uppfattning om att public service alltid agerar på ett visst sätt eller har en viss politisk slagsida, då hittar man bara mer och mer som stödjer det.

– Samtidigt hoppas jag att vi är öppna för att lyssna och se om det finns fog för kritiken. Vi ska hela tiden prövas för att se om vi har ett innehåll som på något sätt är partiskt. När Granskningsnämnden eller forskningsstudier har tittat på det har de inte hittat några sådana tendenser. Över tid och sett till helheten håller vi balans.

Olov Carlsson, programchef på Sveriges radio gästar Dagens intervjuserie 'Dolda makthavare om Gud.' Rasmus Troedsson leder intervjuerna.
Rasmus Troedsson och Olov Carlsson på Villa Källhagen under inspelningen av intervjuserien "Dolda makthavare om Gud".

Rasmus Troedsson berättar om en händelse när han själv var programledare för ett radioprogram och hade en idé om att bjuda in en pastor till studion. När en medarbetade utbrast: “Men han är ju galen!” vågade Troedsson inte argumentera för att ändå få med pastorn. Han frågar Olov Carlsson om det var fegt gjort.

– Som journalister möter vi mer eller mindre besvärliga intervjupersoner, och i grunden måste vi kunna intervjua och spegla alla sorters människor. Vi kan inte välja bort gäster för att de är tokiga eller för att de har ett åsiktsbatteri som vi till fullo inte delar. Sedan måste vi, utifrån vårt uppdrag, vara aktsamma när det gäller frågan om det som framförs är sant. Vi måste kliva in och säga ifrån i vissa frågor, till exempel när det handlar om något som strider mot det demokratiska samhället eller människors lika värde. Ibland måste vi balansera upp med en annan gäst och om det inte finns en annan gäst måste programledaren ta den rollen.

På Troedssons fråga om en konservativ kristen eller muslim, som har lika goda meriter som andra sökande, skulle kunna få jobb på Sveriges radio, svarar Olov Carlsson att det självklart inte görs någon kartläggning över enskilda medarbetares livsåskådning eller politiska ideologi.

– Det viktigaste är att vårt utbud är opartiskt. Sedan är jag övertygad om att vi har medarbetare från alla partier och människor med olika former av tro. Det är inget problem så länge deras åsikter inte är statshotande eller odemokratiska.

Olov Carlsson

Född: 1967 i Piteå.

Bor: Stockholm.

Familj: Gift med journalisten Sofia Olsson Olsén och har fem barn.

Gör: Vice programdirektör och chef för innehållsproduktionen på Sveriges Radio.

Powered by Labrador CMS