Livsstil

Polisen som vill hjälpa kyrkor att hantera övergrepp

Kristna begår grova brott precis som alla andra. Det säger kommissarie PeO Östlund som under de senaste 25 åren arbetat som utredare av ekobrott, grova vålds- och sexbrott.

När PeO Östlund föreläser om kristna som begår brott får han ofta samtal efteråt med människor som känner igen sig.
När PeO Östlund föreläser om kristna som begår brott får han ofta samtal efteråt med människor som känner igen sig.
Publisert Sist oppdatert

Varje församling måste ha en krisplan om det värsta händer, menar PeO Östlund, kommissarie vid Polismyndig­heten i Jönköping. Han är själv kristen, ordförande för Sveriges allkristna polisförbund och aktiv medlem i en församling. Han brukar ibland föreläsa i kyrkor och församlingar på temat Kristna som begår brott.

– Det är viktigt att förstå att det värsta kan vara sant, och att det sannolikt inte är första gången. Tyvärr har jag flera exempel på det, troende kristna som begått alla slags brott. Vi är bara människor och vi fixar inte allt, säger PeO.

Det stora misstaget som många kristna gör är att tänka det här drabbar inte oss, inte vår församling. Men PeOs erfarenhet­ visar precis tvärtom. Han ger exempel som scoutledaren som tappade tålamodet och gav barnet en örfil, den kristne företagaren som misskötte sina skatter men skänkte betydande belopp till församlingen, läraren på den kristna förskolan som förgrep sig på barnen – och så förstås de massmedialt uppmärksammade våldshandlingarna och intrigerna i den lilla pingstförsamlingen i Knutby.

Alla församlingar, liten som stor, bör se till att ha en genomtänkt krisplan, menar PeO.

– Har du inte förberett dig för det värsta så klarar du inte av att hantera det när det värsta händer. Då står Rapport utan­för dörren och berättar på bästa sändningstid att här inne har det hänt och ledningen har inte ens anmält det, säger PeO.

Han menar att det finns en naivitet bland många kristna som kan ta sig olika uttryck, till exempel i glädjen som varje församling uttrycker när nya människor kommer till kyrkan och vill bli medlemmar.

En kollega till PeO berättade om en ung familj som välkomnades i församlingen med öppna armar – men kollegan visste att den här mannen avtjänat fängelsestraff för övergrepp på sina döttrar.

– Hur gör vi då? Hur gör vi när pedofilen vill bli medlem i vår församling? Utifrån våra stadgar får han bli medlem, men vad får han göra i kyrkan? Får han vara ledare? Får han över huvud taget vistas i söndagsskolans lokaler? säger PeO.

Det kan räcka med ganska enkla åtgärder för att visa att man som församling har tänkt till. Exempelvis se till att en barngrupp alltid har två ledare för att undvika misstankar. Eller byta ut dörren till tonårsrummet till en dörr med glasruta. Företagaren som dömts för ekonomisk brottslighet ska såklart inte ha något ansvar för församlingens ekonomi.

Det är viktigt, menar han, att ha en klar policy att alltid göra en polisanmälan om någon uppger att ett brott har skett. Följer församlingen en bestämd rutin upplevs det inte som en värdering av det enskilda fallet .

– I stället får man lämna över det till polisen som är objektiv och tar hänsyn till både offer och förövare, säger PeO.

Naiviteten bland kristna har ibland fått förödande konsekvenser. En ledare i en församling kan ha gått över gränsen men församlingsledningen har inte tagit sitt ansvar, satt ner foten­ och markerat en gräns. Sedan flyttar ledaren vidare till ett nytt sammanhang – och samma sak händer igen.

– Det är allvarligt – och jättesvårt. Särskilt i en liten församling. Då måste man kräva hjälp av samfundet för att få råd, stöd och extra resurser, säger PeO.

Powered by Labrador CMS