Bilagor

"Räkna med semesterjetlag"

Efter en lång, ledig sommar är det dags att möta vardagen igen. Oplanerade dagar ersätts av schemalagda veckor som kräver struktur och effektivitet. Finns det något sätt att hjälpa kroppen på traven?

Publisert Sist oppdatert


Att höstterminen drar igång är ett faktum som många av oss nog är lite kluvna inför. Borta är semestern och sommarlovets lugna morgnar, utan någon större stress. Nu ska vi ställa klockan, få på barnen lämpliga kläder och hinna i tid till dagis, skola och jobb.

Samtidigt brukar ett visst mått av lugn infinna sig - trots det högre tempot. Rutiner skapar struktur. Men hur gör man för att övergången från vila till arbete ska bli så smidig som möjlig?

Fysikern, författaren - och numera professor emerita - Bodil Jönsson, myntade för tio år sedan begreppet ställtid; den tid det tar att ställa av och ställa om, också i sitt inre. På samma sätt menar hon att man bör räkna med ett omställningspris när man ska återgå till vardagen efter en period av ledighet.

-Att vi morgontrötta plötsligt måste ställa väckarklockan kan vara en minst lika smärtsam omställning som jetlag efter en flygresa. Så varför inte helt enkelt räkna med en "semesterjetlag"? Ta den för vad den är värd, nämligen ett omställningspris.

För att övergången ska bli så mjuk som möjligt är det också viktigt att se till att ha goda marginaler så att stressen inte får övertag. Bodil Jönsson kallar det för att "sträva efter sitt lagom".

- Det fina med sommar och semester är att de kan vara som om hela tillvaron hade hur stora marginaler som helst - ja, som om den i sig var en enda marginal. Att hålla kvar känslan av att improvisationer alltid är möjliga och att det oförutsedda inte behöver vara direkt livsfarligt, kräver att man inte hela tiden befinner sig vid någon deadline.

Hur laddar du själv om från vila till arbete?

-Det sannaste svaret är nog "genom självkännedom". Jag vet ju hur jag kan mixtra med mig själv, hur jag kan muta mig själv när det tar emot. Och när jag sedan väl är igång med någonting annat, så är jag. Det där att vara närvarande och härvarande har alltid funnits i mig.

Sedan lägger jag inte så mycket krut på att problematisera den olust som kan uppkomma i övergångar. Jag vet att det går över.

Powered by Labrador CMS