Livsstil
Religionsvetaren: Yoga-vågen – en viktig spark i ändan på kyrkan
Den nyandliga trenden i samhället utmanar kyrkan att återupptäcka kraften i evangeliet. Det menar Lars Johansson, lärare i filosofi och religionsvetenskap på Örebro teologiska högskola.

Under sent 1970-tal väcktes Lars Johanssons intresse för de nyandliga rörelser han såg växa fram i Göteborg, där han studerade. I början av 1980-talet upptäckte han fenomenet New Age och skrev ett arbete i ämnet.
– Folk började fråga mig om att resa runt och tala om de här ämnena. Och så har det blivit en hel del genom åren. Jag har även fördjupat mig mer och mer och bland annat levt under flera månader på olika tempel och yoga-ashram i Indien, berättar han.
Under sin tid i Asien samtalade han med allt från sökare till yoga-lärare och gurus.
– Jag har till och med varit hemma hos Dalai Lama och diskuterat buddhism och kristen tro, utbrister han med ett skratt.
De olika erfarenheterna av österländsk andlighet har bland annat fått honom att fundera på avsaknaden av fysiska övningar i västerländsk kristen tradition.
– De österländskt förankrade metoderna har nästan fått monopol på kroppen. Här behöver kyrkan erbjuda övningar med kristen förankring och även ge möjligheter till stillhet och avslappning, säger han.
Lars Johansson nämner träningsformen Tikva som ett gott exempel. Tikva är en metod som utvecklats i Huskvarna, den liknar yoga på vissa sätt, men utgår utifrån kristet tankestoff.
Läs också: Dagen testar Tikva - en träningsform på kristen grund
En anledning till att så många svenskar lockas mer av yoga än av kyrkans utbud tror Lars Johansson handlar om att människor i Sverige kopplar samman kyrkan med religion och auktoritetstro, medan man ofta är oförmögen att upptäcka religiösa inslag i österländsk andlighet.
– Svensken märker inte religion när den kommer från österlandet, men man är väldigt känslig när det kommer från väst, sammanfattar Lars Johansson.
Ser du yogans popularitet som ett hot eller en möjlighet?
– Jag ser det som ett tecken. Många längtar efter ett annat liv och vågen av österländsk andlighet är en spark i ändan på kyrkan att vakna upp. Det här går förbi oss om vi inte vaknar. Gud är redan där ute och jobbar med folk och han väntar på oss. Men vi kristna är ofta rädda för att bli negativt påverkade av de här miljöerna i stället för att tänka att vi kommer med något som faktiskt har kraft att göra all skillnad i världen, säger han
– Människor i dessa sammanhang är vidöppna för andlighet. Det finns en längtan av närmast bibliska proportioner som skakat mig på djupet. Det handlar inte om att vi ska komma ovanifrån och först berätta för människor att de gått vilse, men vi har möjlighet att dela vår tro och faktiskt få uppleva kraften i evangeliet, säger Lars Johansson.