Livsstil
Religiösa huvudbonader: Slöja, kippa, hijab, mitra och hättor
Slöja, hijab, kippa, nunnedok och kalott - vem bär vad och varför?

Det finns väldigt många olika huvudbonader inom religionens värld, slöjor, kippor, mitror och hättor. En del används för att visa vördnad inför Gud, andra anger position. Och med risk för att inte få plats att nämna alla, har vi valt att bara titta närmare på några.
Kristendom:
Mitra
Protestanternas präster bär inga huvudbonader, men biskopar och ärkebiskopar har en mitra, som en del av den liturgiska dräkten med kräklan (den långa staven) och mässhaken (som ser ut som en poncho). Två band är fästa i mitran och går ner på ryggen. Mitrorna ägs av stiftet och ges tillbaka när en ny biskop ska vigas.

Kalott
Kardinalernas kalotter är (kardinal)röd och ärkebiskoparna samt biskoparna bär purpurfärgade kalotter. Men de behöver inte alltid ha sin kalott. Biskoparna och ärkebiskoparna bär både kalott och mitra under en mässa (men inte under vanliga gudstjänster). När nattvarden delas ut under mässan är de barhuvade. Tillsammans med kräklan och mässhaken ingår mitran i högtidsskruden. Ibland bär päven kalott, då en vit.

Nunnedok
Nunnor, som likt de romersk-katolska, bor i kloster bär alltid ordensdräkt och täcker huvudet med nunnedok. Nunnor som verkar utanför klostret har antingen nunnedok eller inte, beroende på sysslor och vad orden föreskriver. Innan de avlägger sina löften har noviserna vita dok.


Prästerna i den grekisk-ortodoxa kyrkan är barhuvade under gudstjänsten, men offentligt har de oftast hatt. Många känner säkert igen deras höga, svarta cylinderhattar.
Prästmunkarnas hattar liknar prästernas, men täcks av en lång, svart duk som symboliserar änglavingar. Under guds-tjänsterna har biskoparna en rikt ut-smyckad och päronformad mitra med ett kors högst upp.
Islam:
Hijab
De flesta muslimer världen över tolkar texten i Koranen som att den föreskriver att kvinnor ska bära slöja - hijab - dvs dölja sitt hår utanför hemmet. Medan vissa grupper i Europa tar avstånd från vad de ser som ett uttryck för förtryck, gör religionen, kulturen, traditionen och miljön att andra väljer att frivilligt slöja sig.

I dag används det främst av kvinnor i Afghanistan och delar av Pakistan. I Iran har kvinnorna svarta chador från huvudet och ner till foten, men en del av ansiktet visas. Sjal som täcker hår och hals kan i dag bäras mer moderiktigt med fantasifulla arrangemang, tyger och fästclips.
Burka
Den heltäckande slöjan kallas för burka, och visar ingenting av kroppen, förutom i undantagsfall ögonen. Oftast döljs även ögonen bakom tyg.

Judendom:

De stora pälshattarna (med plast över i regn och snö) är mer socialt än religiöst betingade. Kalotten bärs alltid under hattarna. Bönemantel, Tallit, bärs i synagogan av män.
Mycket i judendomen är reglerat med gudomliga bud, men det sägs inget om varför mannen jämt ska täcka sitt huvud. Flera skulle säga att den bärs för att visa vördnad inför Gud, för att de vill ha något mellan sig själv och Gud. ”... Och detta skall ni ha till prydnad för att ni, när ni ser på dem, skall tänka på Guds bud och göra efter dem...” (4 Mos 15:38-39).
Judar som inte tar lika hårt på religionen, men ändå vill visa sin judiska identitet, kan lika gärna välja en färgglad, hemvirkad kalott som en med Simpson eller Musse Pigg på. Det finns alla sorter.
Hinduism:

Kvinnor och män täcker huvudet när de offrar eller ber, antingen med en sjal eller en flik av sarin. Genom slöjningen visar kvinnan vördnad för gudomen, liksom hon visar vördnad - och täcker håret - i mötet med en äldre person. Att täcka huvudet handlar alltså om respekt.
Sikhismen:

Ortodoxa män och kvinnor som tillhör Khalsaorden och följer de religiösa reglerna bär en turban, en keski. Under den har de satt upp sitt hår som de aldrig klipper.
Reglerna bygger på tidiga tolkningar av de levnadsregler olika gurus förespråkat.
Turbanen kan också bäras av män (men inte kvinnor) som inte är religiösa men ändå vill visa sin kulturella tillhörighet.
Buddhism:
I den tibetanska traditionen bär de religiösa ledarna i Gelukskolan gula hattar (bilden) vid vissa ceremonier. Dalai Lama bär ibland en sådan. I Kaguyskolan är hattarna röda i stället.
Läs också: Vad i händer efter döden - enligt olika religioner?