Livsstil
Så blir tacksamheten en livshållning
På söndag är det tacksägelsedagen. Och det finns tusen skäl att vara tacksam, menar författaren och psykologen Patricia Tudor Sandahl, som skrivit två böcker i ämnet.

Höstmörkret har smugit sig på oss och många vaknar dessa dagar med regnsmatter mot fönsterkarmen. Tacksamhet är kanske inte ordet på läpparna för alla människor som motvilligt måste släpa sig upp på morgonen.
Men på söndag, då kommer präster runtom i Sverige att predika just på det temat. Det är nämligen Tacksägelsedagen, och kyrkoårets bibeltexter sjuder av tacksamhet.
Patricia Tudor Sandahl, författare och psykolog, är en av många som kommer att predika om tacksamhet nu på söndag, i enlighet med kyrkoårets tema.
Hon är väl förberedd, i och med att hon skrivit två böcker om just tacksamhet.
– I samband med det har jag tänkt mycket på vad tacksamhet är för mig, säger hon.
Tacksamhet kan vara en livshållning, menar Patricia Tudor Sandahl. Hon skiljer mellan lycka – det som så många av oss ständigt jagar – och små händelser i vardagen som skapar en glädje som ger upphov till upplevelsen av djup tacksamhet.
Det är bland annat detta hon kommer att lyfta fram på söndag i sin predikan, på tacksägelsedagen.
– Bibeltexterna på söndag är fyllda av ord om att sjunga Guds lov, men jag vill slå ett slag för den lågmälda tacksamheten, den lågmälda lovsången. De små sakerna i vardagen som man ärligt kan vara tacksam för, även om världen ser ut som den gör, säger hon och fortsätter.
– Det är inte alltid möjligt att känna den djupa lovsången, men den lilla tacksamheten i vardagen, den kan vi alltid känna.
Författaren och psykologen Patricia Tudor Sandahl berättar att hon själv under en period i livet skrev en tacksamhetsdagbok, där hon på kvällen nedtecknade fem saker som gjort henne tacksam under dagen.
– Väldigt få saker som gjorde mig tacksam var stora saker, säger hon.
– När jag var pressad till det yttersta så kunde en varm kopp te eller ett leende betyda allt, säger hon.
När hon senare gick igenom en jobbig sjukdomsperiod hittade hon den gamla dagboken, som gav henne glädje en andra gång och påminde henne om att känna tacksamhet även när allt inte var glatt.
När Patricia Tudor Sandahl förklarar sin tacksamhetsfilosofi gör hon det gärna på sitt modersmål, engelskan, och använder en fras som hon väljer att översätta så här: Det handlar inte om att få det man vill ha, utan att vilja ha det man har fått.