Livsstil
Så gör du ett andligt bokslut för 2015
2016. Ett oskrivet blad som ska fyllas av nya upplevelser och händelser. Oavsett om förra året blev bättre än någonsin eller inte alls roligt, så kan det vara bra att ta tid för reflektion. Hur blev 2015? Och är jag annorlunda i dag jämfört med för ett år sedan?

Precis som företag och organisationer gör bokslut runt nyår, kan det vara en god idé att göra ett andligt bokslut för sig själv och sin själ. Det menar prästen Tony Larsdal, som ser det som ett fantastiskt tillfälle för personlig tillväxt.
– Genom att göra ett andligt bokslut får jag tillfälle att både se tillbaka – hur har det gått, vilka förhoppningar hade jag och hur blev det – samt blicka framåt. Det hjälper mig att leva medvetet, och att komma närmare Gud.
– Filosofen Sokrates sa att ”ett oreflekterat liv är ett olevt liv”. Att göra ett andligt bokslut hjälper mig att leva mer helt och det kan också göra att jag ser mitt liv mer som en berättelse som Gud är med och skriver tillsammans med mig, säger prästen Tony Larsdal.
Han brukar själv ta tid för reflektion varje år, både på ett andligt och på ett mänskligt plan.
– Egentligen kan man ju göra det här när som helst, men det brukar kännas naturligt vid nyår – att se tillbaka på hur året blev, hur jag förändrades i det liv som jag förvaltar för Gud här på jorden.
På så sätt kan man ofta i efterhand upptäcka att tuffa upplevelser som drabbat oss också ledde till utveckling, och därför inte behöver lämna oss i en känsla av sorg eller smärta.
En insikt man kanske hade missat om man inte tagit sig tid att fundera. För ofta är det positivt att ta ett kliv tillbaka och se de stora dragen, hur allt utvecklade sig, menar Tony, även de gångerna när livet inte blev som han hade tänkt sig.
– Man kan behöva perspektiv för att se att det som kändes dåligt faktiskt var något som fick mig att växa. Det som såg ut som ett nederlag i det fysiska livet kan vara en framgång i det andliga. Och om det är saker jag inte är nöjd med kan jag ju söka tröst hos Gud.
När man funderar igenom det år som gått, kan man även i bön tillsammans med Gud lägga upp en plan för det kommande året. Hur vill Gud att jag växer under året som ligger framför?
Bokslutet kan göras på olika sätt, det enklaste är att man sätter sig ned med papper och penna och bara skriver. Om man inte vet var man ska börja kan man göra plus- och minuslistor. För andra passar det bättre med en promenad i stillhet, eller att man sätter sig och pratar och resonerar med en vän.
– Men för de flesta är nog att föredra att ta en stund av stillhet i sin ensamhet.
Tony Larsdal berättar om det judiska nyåret som infaller i september och som präglas mycket av just reflektion kring hur man förvaltat det liv man fått av Gud.
– Judarna har till och med en tanke om att Gud vid nyåret utvärderar och bestämmer vilka som ska få förtroendet att fortsätta här på jorden ett år till, och vilka som får komma hem till honom under det kommande året. Jag tror inte att det är exakt så, men det liknar vad Jesus säger i nyårsdagens evangelietext (Luk 13:6–9). Jag tror att det är viktigt att vi tänker på att vi lever inför någon som älskar oss och som inte vill att vi tar hans kärlek för given.
Men finns det inte risk att det tankesättet ger prestationsångest?
– Kanske ifall vi hade haft en annan Herre och domare än Jesus. Men nu svarar vi inför honom som dog för oss syndare och som själv vädjar till Fadern om ett år till av nåd för oss. Det är här nåden kommer in.
Skriv ner – och bli mer medveten
Andligt bokslut kan låta pretentiöst, men är ett bra tillfälle för personlig tillväxt, menar prästen Tony Larsdal.
Det hjälper dig att se tillbaka på hur året faktiskt blev, men även att sätta upp visioner för året som ligger framför. ”Det hjälper mig att leva medvetet, och att komma närmare Gud”, säger Tony Larsdal.
Perspektiv
När man befinner sig mitt i det mörka kan det ibland vara svårt att se något gott komma ur det. Med lite perspektiv kan det ändå hända att man ser att mitt i det dåliga fanns något som fick mig att växa.
Sokrates kloka ord
”Ett oreflekterat liv är ett olevt liv” sa filosofen Sokrates. Han kom från Aten och levde mellan cirka 469 och 399 f Kr.