Livsstil
Så hjälper du ett barn som hånas för sin tro i skolan
Att bli ifrågasatt för sin tro i skolan är att ifrågasätta ett barns identitet. Därför behöver kyrkan ge barnen verktyg att klara pressen. Det menar pastorn och barnteologen Maria Furusand

Maria Furusand är rätt så övertygad. Barn som är kristna i dag har det tuffare i skolan än vad hon hade när hon växte upp.
– Visst hände det att jag också blev ifrågasatt, men jag tror att klimatet hårdnat. Barn och lärare i Sverige i dag har mindre kunskap om kristen tro. I dag är det inte ovanligt att man bemöts som om man är dum i huvudet för att man tror på Gud.
Maria Furusand har arbetat med barn i kyrkan i många år. Hon har studerat barns teologiska förståelse och förankring och hon menar att tro ofta är något som sitter djupt hos människor redan då de börjar skolan.
– För många av de barn jag möter i kyrkan är tron en del av deras familj. Det är en del av deras identitet. Att då få sin tro ifrågasatt i skolan är som att någon ifrågasätter ens familj och identitet. Det är fel. Skolan borde vara en miljö där barn tryggt kan vara som de är.
Läs mer Maja: De slet av hårtussar och spottade på mig - för att jag är kristen
Som läget ser ut i dag, behöver kyrkan ge barn verktyg för att kunna stå kvar på den goda grund som tron kan vara i deras liv, menar Maria Furusand. Ett sätt att göra detta är att införa undervisning om apologetik i kyrkans barngrupper. Det handlar, enligt Furusand, om att ge barnen verktyg för att försvara och förklara sin kristna tro. I hennes egen församling, Folkungakyrkan i Stockholm, har de redan infört apologetik i söndagsskolans äldsta grupp.
– Vi har till exempel pratat om skapelseberättelsen och hur man kan få ihop den med evolutionen. Vi har också pratat om Jesus som person.
Läs också Oförsvarligt att kristna barn blir mobbade utan att vuxna griper in
Responsen från barnen har varit överraskande positiv, berättar Maria Furusand.
– De har varit superintresserade. Det är skönt för barnen när de får hjälp att lägga ihop de olika världar som de möter i skolan respektive kyrkan.
Ett annat sätt att hjälpa barn att klara av det annorlundaskap som tro innebär i skolan, är att man som kristen förälder umgås på ett naturligt sätt även med människor utanför kyrkan.
– Om jag som vuxen skäms över min tro och signalerar att jag tycker den är något pinsamt, så kommer mina barn känna det. Låt din tro vara en naturlig del av dina vardagliga relationer.
Läs också Lärarna såg att Emma blev mobbad för sin tro - ingen ingrep