Bilagor
Skolmat - en het potatis
Baktalad och slängd. Skolmaten är ständigt i fokus för debatt. Men nu satsar allt fler skolkök på närodlad och klimatsmart mat. På Älvdalsskolan i Hörby har man börjat med hemlagat – och fått pris.
Varje dag serveras
1,4 miljoner skolmåltider runt om i Sverige. På Älvdalsskolan i skånska Hörby serveras ungefär 250 luncher varje dag. Just den här tisdagen i oktober står spaghetti och köttfärssås på menyn. Kocken Kerstin Persson har varit på plats sedan klockan sju på morgonen och förberett kycklingfärsen som bland annat innehåller linser. Förutom 45 liter sås ska 20 kilo ekologisk spaghetti kokas.
Skolan jobbar sedan en tid tillbaka medvetet med att servera klimatsmart och närproducerad mat, till glädje för både elever, personal och föräldrar.
- Numera är 99 procent av maten hemlagad. Alla är väldigt nöjda. Man mår ju bättre av att äta mat lagad från grunden, berättar Kerstin Persson som arbetat i skolkök i 25 år. Sedan hon började sin yrkesbana har mycket hunnit hända.
- Det finns en annan medvetenhet kring maten i dag. Och jag tycker att statusen för vårt yrke har höjts.
Nyligen utsågs
Kerstin och hennes kollega Camilla Sundström till några av årets bästa skolkockar i en tävling anordnad av Arla. Deras recept på majssoppa föll uppenbarligen fler än eleverna på Älvdalsskolan i smaken.
- Det är en väldigt mild soppa som de flesta barn gillar. Dessutom är den klimatsmart. Rätten är vegetarisk, men vi brukar slanta kycklingkorv som serveras bredvid för den som vill.
I slutet av oktober åker hon och Camilla till Stockholm för att tillsammans med de 20 andra pristagarna tillbringa en heldag på Restaurangakademien.
- Jag hoppas få ännu fler tips och idéer, kanske kring uppläggningen och själva miljön i matsalen.
Tips i mängder får hon annars av Älvdalsskolans matråd, bestående av elever som är med och formar matsedeln.
- Barnen kommer med förslag på olika rätter, sedan modellerar vi om recepten. Vi lägger till exempel i lite rotfrukter, säger Kerstin Persson.