Livsstil

Slovakiens träkyrkor speglar tre grenar av kristen tro

Slovakien är ett ganska okänt land i Östeuropa. Det lokala namnet Slovensko gör att det ibland förväxlas med Slovenien, vars flagga dessutom nästan är en kopia. Religiöst sett är Slovakien ett gränsland. Något som illustreras av de många träkyrkorna som kan vara romersk-katolska, grekisk-katolska eller protestantiska.

Den evangeliska träkyrkan i Kežmarok. Väggarna består av vit puts och ger illusionen av sten.
Den evangeliska träkyrkan i Kežmarok. Väggarna består av vit puts och ger illusionen av sten.

Slovakien har en kort historia som självständig nation. 1993 separerade man fredligt med Tjeckien och har sedan dess gått sin egen väg. Om Tjeckien kan sägas vara typiskt centraleuropeiskt så förändras bilden emellertid i Slovakien. Huvudstaden Bratislava ligger visser-ligen i Donaubäckenet, nära Österrike och Ungern, men längre österut tar bergskedjan Karpaterna över och det är inte lika tättbefolkat.

Det är här de klassiska träkyrkorna finns. Den goda tillgången på timmer i de vidsträckta skogarna bidrog till att trä valdes som byggnadsmaterial. Många av dem vittnar om stor hantverksskicklighet och snickarglädje. Åtta av dem finns upptagna på Unescos världsarvslista.

Karpaternas högsta punkt ligger i Tatramassivet och heter Gerlachovský štít. Den tronar 2 655 meter över havet och besjungs i landets nationalsång "Ovan Tatra det blixtrar". Lite öster om Tatra finns staden Kežmarok, vars träkyrka är udda på flera sätt. Dels är det en protestantisk helgedom i ett huvudsakligen katolskt område, dels ser den inte alls ut som en träkyrka. Men det är det!

När kyrkan byggdes i början av 1700-talet gällde hårda villkor. Den fick inte ha något torn eller klockstapel, och heller inte en solid grund. Det sistnämnda uteslöt en stenbyggnad.

Allt detta för att inte störa stadens katolska styrelsemän. Men hantverkarna var inte utan vare sig idéer eller fantasi, utan täckte träkyrkan med vit puts vilket ger en illusion av en stenkyrka. En del av snickarna var för övrigt svenska sjömän, som genom insamlingar i det lutherska Tyskland anlitades för kyrkouppförandet.

Själva bygget gjorde i rekordfart. Tre månader tog det, och då ska man ha i åtanke att den tidens hantverkare inte hade hjälp av några maskiner.

Exteriören av kyrkan bedrar innanmätet. Det är bokstavligen en barock historia helt i trä. Bitvis är det ett överdåd av bilder och skulpturer. Uppifrån tittar apostlar ner från en klarblå himmel och taket sägs ha formen av stäven på ett fartyg.

En superb detalj i kyrkan är orgeln. Den är ett mästerverk i sig, och har så bra ton att inspelningar och konserter ofta hålls här. Kanske ett resultat av att orgelpiporna är i – just det – trä!

Det är i landets östra del de flesta av Slovakiens träkyrkor finns. En av de finaste ligger i byn Bodružal, nära den polska gränsen. Som ofta ligger kyrkan på byns högsta punkt, och eftersom den är grekisk-katolsk har den tre kupoler för att symbolisera den Heliga Treenigheten.

Kyrkan uppfördes 1658, och byggdes utan att en enda metallspik användes. Något som säger en del om yrkesskickligheten hos traktens snickare.

Kyrkans vaktmästare och portvakt heter Helena Kazimírová. Hon bor granne med kyrkan och tar det som ett hedersuppdrag att sköta om den samt öppna för turister.

Om utsidan är relativt spartansk så bjuder interiören på en hel del prakt. Här finns bland annat en ikonostas, vilket är en skärmliknande vägg täckt med ikoner som är placerad mellan koret och församlingen.

– Bodružals ikonostas är unik såtillvida att den är målad på bägge sidor, säger Helena Kazimírová.

Förutom ikonostasen med sina Jesusmålningar och helgon är resten av kyrkan illustrerad med motiv från Bibeln. Allt i mycket gott skick tack vare flera renoveringar.

– Själva kyrkan fick en översyn senast 2008. Ikonostasen och målningarna renoverades 1995, berättar Helena Kazimírová.

Ladomirová ligger en mil väster om Bodružal. Det är ett lite större samhälle, men från landsvägen syns bara två stenkyrkor.

Till skillnad från Bodružal får man här ta sig ner i byn för att komma till den gamla träkyrkan. Den byggdes 1742 då området styrdes av Ungern, och är tillägnad ärkeängeln Sankt Mikael.

Precis som i Bodružal känner alla varandra här och det tar inte lång stund att lokalisera ”portvakten” Jan Pasnišin. Han talar visserligen bara slovakiska men är ändå en entusiastisk guide.

Även helgedomen i Ladomirová är grekisk-katolsk, och här finns också en imponerande ikonostas. Extra pampig är den sedd lite från ovan. Klocktornet är en separat byggnad på den lilla kyrkogården.

Östra Slovakien är något av ett brytningsområde mellan väst (katolicism) och öst (ortodox kristendom). Även protestantismen har trängt fram i regionen, vilket manifesteras av att tre av de världsarvslistade kyrkorna är evangeliska.

Av de övriga är tre grekisk-katolska, medan två är romersk-katolska. Byggnaderna har också hämtat inspiration från olika stilar; gotisk såväl som renässans och barockstil.

Dagens Slovakien är övervägande romersk-katolskt. Bara fyra procent tillhör den grekisk-katolska kyrkan. Den sistnämnda har dock många anhängare i landets östra delar.

Denna trosriktning tillhörde en gång de ortodoxa, men latiniserades och accepterade Roms överhöghet.

Än i dag finns dock influenser kvar från den grekisk-ortodoxa kyrkan.

Text och Foto: Björn Schüberg

Powered by Labrador CMS