Livsstil
Stefan Löfven: Otroligt fina insatser från kyrkor
Statsminister Stefan Löfven hyllar kyrkornas engagemang under coronakrisen. Samtidigt konstaterar han att situationen är allvarlig och att påskens berättelse om vägen från död till liv sällan känts mer laddad. – Många som inte funderar så mycket på andlighet och existentiella ting gör nog det denna vår, säger han till Dagen.

Tillvaron för Sveriges statsminister har de senaste veckorna varit allt annan än vanlig. Myndigheter, olika samarbetsorganisationer och medier – alla vill de ha en stund av Stefan Löfvens tid.
I vanliga fall brukar statsministerns påskfirande präglas av ledighet och avkoppling på landstället. Men det var innan coronapandemin.
– Påsken brukar vara en tid för återhämtning, för familj och för att möta våren ute i naturen. I vanliga fall brukar jag resa till sommarstugan på Norrlandskusten. Den här påsken kommer att bli annorlunda. Vi har alla ett mycket stort ansvar att följa de råd och rekommendationer som våra myndigheter ger.
Vad betyder påsken för dig?
– Jag tror att alla – troende eller ej – kan känna en särskild laddning i påskens budskap just i år. Både den ursprungliga judiska påskens hyllning till frihet efter en lång fångenskap och den kristna påskens resa från förtvivlan och död till liv och glädje.
Det är hoppfulla ord. Samtidigt betonar Stefan Löfven stundens allvar. Han beskriver hur han under krisen fokuserar all sin kraft på coronasituationens utmaningar.
– Just nu är hela mitt fokus uppbundet kring hanteringen av det nya coronaviruset och dess konsekvenser, säger han.

Presskonferens för Lilla Aktuellts tittare med anledning av coronaviruset. Stefan Löfven fick svara på många frågor från barn.
Hur gör du för att möta människors oro?
– Som statsminister är min huvuduppgift att leda regeringens arbete i krisen. Jag försöker att vara tydlig och inte linda in budskapet, även när det är tungt. Min erfarenhet är att det fungerar bäst.
– Många barn är så klart oroliga nu när vuxna är oroliga och rutinerna blir annorlunda. Därför kändes det särskilt meningsfullt att bjuda in SVT:s Lilla Aktuellt för att svara på barnens frågor, berättar Stefan Löfven.
Det är ett tungt ansvar som just nu vilar på hans axlar. Men hur mår då personen bakom statsministertiteln mitt i allt som händer?
– Jag mår bra. Jag har lärt mig genom livet att jag klarar situationer med stress och osäkerhet bra. Jag har ett viktigt ansvar för att leda regeringens arbete och för att berätta vad vi gör för befolkningen. Det kräver uthållighet och hela mitt fokus.
Var hämtar du kraft för att orka?
– Relationen med min hustru Ulla är alltid viktig och nu blir den ännu viktigare. När tillfälle ges ser jag gärna en bra film och en skön promenad ger styrka.

Stefan Löfven berättar att hustrun Ulla är ett extra stort stöd för honom just nu.
Ulla Löfven har under många år varit engagerad i kyrkopolitiken och Stefan Löfven lyfter också fram hur viktiga kyrkorna och de religiösa samfunden är under en kristid som denna.
– Kyrkan har en oerhört viktig roll. Både som en del i ett starkt civilsamhälle, men de har också en särskild roll för människor som sörjer avlidna och som är i behov av hopp. Många som inte funderar så mycket på andlighet och existentiella ting gör nog det denna vår.
– Jag hör om otroligt fina insatser från kyrkor och andra religiösa samfund nu. Allt ifrån jourhavande präst via chatt och larmnumret 112, till volontärer som hjälper äldre och personer som tillhör riskgrupper att handla. Webbsända gudstjänster har också ett stort värde.
– Jag gissar att kyrkorna nu brottas med hur man ska göra med begravningar som ju inte kan genomföras på vanligt sätt. Många sörjande är äldre och tillhör riskgrupper. För muslimer och judar, vars seder bjuder dem att tvaga avlidnas kroppar, krävs också stora anpassningar.

Statsministern i samtal med en flicka i Visby förra året.
Hur kan vi som samhälle komma ut starkare på andra sidan krisen?
– Vi kommer att komma ut ur detta som ett annat samhälle. Några kommer inte att finnas med oss längre och de som går bort ska vi sörja. Många jobb och företag kommer att försvinna – det ser vi redan. Samhället kommer att behöva återuppbyggas och läka efteråt. I det arbetet ska vi ta med oss lärdomarna från krisen.
Statsministern menar att krisen lär oss att samhället är starkare än vad vi tror. Den senaste tiden har stärkt honom i den övertygelsen. Att människor är redo att göra uppoffringar för att skydda andra.
– Vi ser frivilliginsatser i stor skala, både från etablerade föreningar och samfund och i grupper i sociala medier. I detta finns något oerhört hoppfullt som vi ska bygga vidare på. Vi alla är en del av något större.
Längtan efter gemenskap
Statsministern återkommer till att de existentiella frågorna just nu ställs på sin spets.
– Jag upplever det genom människors oro, för sig själva, för sina nära och för hela samhället. Men också den här oerhört påtagliga känslan i samhället nu – att vi svarar på krisen med ansvarstagande för varandra och en längtan efter gemenskap. Rädslan och oron paralyserar inte, utan de flesta svarar med ansvarstagande och solidaritet.
Vad betyder tron för dig?
– Som statsminister ser jag att tron främst är en källa till gott – en kraft för solidaritet med förtryckta och engagemang för gemenskap och för ett bättre samhälle. Jag tror att tron i mycket högre grad inspirerar till gott än till det onda i form av extremism och våld. Betänk också att den gyllene regeln finns uttryckt i många religioner.

Stefan Löfven besöker en fotbollsskola i Munkfors förra sommaren.
När Stefan Löfven ska beskriva hur kyrkor och samfund bäst kan hjälpa till återkommer han till vikten av att hitta andra former för sin verksamhet än att träffas fysiskt.
– ”Inte ställa in – ställa om” som någon träffsäkert formulerat det. Så gör vi i arbetarrörelsen inför Första maj och så har jag sett att många kyrkor gör inför påskens gudstjänster. Vi måste minska smittspridningen och då måste vi ta ut distans till varandra. Använd den nya tekniken för att mötas.
Vad vill du hälsa till de troende som inte kan samlas för att fira påsk?
– Mitt budskap till alla svenskar denna påsk är att hitta orken till självdisciplin när det gäller riktlinjerna kring social distansering och att inte resa. Nu är inte tiden att slappna av och tumma på reglerna – tvärtom! Det är inte början på slutet vi är inne i – det är slutet på början.
– Men jag vill också uppmana till gemenskap med nya medel. Se till att ringa äldre släktingar och vänner varje dag! Och den som kan bör skänka en slant till de organisationer – inte minst kyrkor – som oförtröttligt arbetar med att hjälpa dem som behöver med praktiskt stöd och hopp mot missmodet.
– Många svenskar upplever naturen som ett sorts heligt rum. Denna påsk tror jag att naturen kan vara viktig för att ersätta besök i kyrkorna, säger Stefan Löfven.