Livsstil
Svensk i New York: Märkligt när Times Square ligger helt öde
Igenbommade restauranger på Manhattan, ekande tomt på Times Square... Nej, det är inte ett synopsis till en ny Hollywoodfilm, det är verkligheten i New York i spåren av corona. Dagen fick en pratstund med en av de svenskar som bor där.

När Aftonbladets reporter Per Bjurman nyligen beskrev läget i New York inledde han sin krönika med orden "Gud hjälpe oss". Han fortsatte beskriva hur "avgrunden håller på att öppna sig i New York" och att det är "ingenting annat än en mardröm" som coronaviruset håller på att utsätta stadens invånare för. Och faktum är att USA just nu har flest smittade i världen och New York är den värst drabbade staden i landet. Svenska Per Anders Brolin märker en stor förändring i sin hemstad sedan 15 år tillbaka.
– New York är ju annars så extremt socialt. Hela kulturen bygger på nätverkande, på att man hela tiden är ute och träffar folk – det är därför folk flyttar hit. Nu är allt det borta, konstaterar han.
– Jag träffade en kompis nyligen som flyttat hit från delstaten Iowa. När vi tog en promenad tillsammans sa han att detta var precis orsaken till att han valt att flytta därifrån, för att gatorna såg tomma och tråkiga ut, ingen var ute. Nu såg det likadant ut här! Det är väldigt märkligt att gå runt på ett folktomt Times Square.
Situationen i tätbefolkade New York blir alltmer kaotisk för varje dag som går. Runt 2 000 personer har hittills dött av corona i staden och ännu har spridningen inte nått sin kulmen, menar man. Enligt de stora nyhetsbyråerna förutspådde Trumps rådgivare nyligen att upp till 200 000 amerikaner kan dö, förutsatt att man vidtar strikta åtgärder över hela landet. Om inget görs kan dödstalet uppgå till hela två miljoner, varnar Vita husets experter.
– Vi kommer att uppleva några hemska veckor som börjar nu. Men amerikanerna är inte förtvivlade och ger inte upp inför rädslan, försäkrade Trump i sin dagliga presskonferens om pandemin nyligen.
I Central Park, som annars denna tid på året brukar översållas av flanerande turister, är ett tillfälligt fältsjukhus upprättat. Det är en kristen organisation, Samaritan's Purse, ledd av Franklin Graham, som står bakom satsningen. De etablerade sjukhusen börjar annars redan bli fulla.
– Man märker att de flesta håller sig inomhus. Möts man på gatan så kliver man åt sidan för att hålla avståndet. Jag har också upplevt att en del tittar misstänksamt på människor som rör sig ute, säger Per Anders Brolin.
Medieproducenten Per Anders Brolin tillhörde under uppväxten Filadelfiakyrkan i Stockholm och flyttade till USA för att plugga reklam och blev kvar. Sedan många år arbetar han med medier, bland annat har han varit tv- och videoproducent i den stora församlingen Times Square Church, grundad av David Wilkerson. Trots den pågående krisen har han inga planer på att lämna det land som tjänat som hans hem de senaste 15 åren.
– Den stora skillnaden mellan Sverige och USA i ett sådant här läge handlar om den tillit vi svenskar har till varandra och till samhället, säger Per Anders Brolin.
– Jag har försökt förklara det för mina amerikanska vänner. Här ser man mer att misstron skiner igenom, att man inte litar på myndigheterna. I Sverige har vi en större tilltro till att regeringen ska ordna saker och ting.