Livsstil
Svenska träningsformen Tikva sprids utomlands - ”Kyrkan behöver ta tillbaks mandatet”
Tikvaledaren Anna Grahn Danehammar: Kyrkans brist på kontakt med den fysiska delen av människan bidrar till att många i stället söker sig till nyandliga övningar och yogavärlden.

I Huskvarna finns en utbildning som är unik i sitt slag. Över 60 personer från Nederländerna har rest dit för att gå utbildningen och den svenska hemsidan har numera information på fyra olika språk. Det handlar om en utbildning för att bli instruktör i Tikva, en fysisk träningsform på kristen grund.
Det var när Anna Grahn Danehammar i Borås gick igenom en tuff period i sitt liv för några år sedan som hon upptäckte träningsformen Tikva. Hon längtade efter, och kände att hon behövde, en träningsform som skulle ge både styrka och avslappning, gärna på kristen grund.
Efter att ha letat runt hittade hon till sist något som lät som skräddarsytt för henne – avslappnande stretchövningar som varvades med uppbyggliga bibelord. Dessvärre fanns det inget Tikvapass att tillgå i hennes hemstad Borås, så Anna bestämde sig därför för att själv gå en utbildning för att bli instruktör.
– Jag hade inte hört talas om Tikva förut, men det verkade vara precis det jag behövde i mitt liv. När jag sökte hittade jag en uppsjö av olika yogaformer, buddistiska retreater och nyandliga avslappningsövningar, men det jag var ute efter var en träningsform för ande, kropp och själ som matchade med min egna kristna tro.

Sagt och gjort – under två helger deltog hon i Kungsportens friskvårdscenters utbildning i Huskvarna för att bli Tikvainstruktör. Det är ingenting hon ångrar.
– Jag fick träffa massor av fantastiska människor från hela landet som också gick utbildningen och jag kände direkt att vi klickade. Det fanns något där som jag själv saknat i mitt eget sammanhang – vi hade så mycket gemensamt, säger Anna Grahn Danehammar.
Sprider sig till andra länder
Erik Lacabanne är anställd vid Kungsportskyrkan i Huskvarna och en av de som håller i Tikvautbildningen, som är den enda i Sverige, och han berättar att de även håller utbildningen på nätet, på svenska och på engelska.

Sedan en tid finns ett utbildningsteam på plats i Nederländerna och i april ska en utbildning hållas i Tyskland. Erik Lacabanne ser ett ökande intresse, inte minst från andra länder.
– Nu har vi personer som ska gå den internationella utbildningen i mars från Kenya, Schweiz, Italien, Tyskland, Nederländerna och Egypten, säger Erik Lacabanne.
– Jag tror att Tikva behövs för att sprida hopp, som ordet också betyder. Det är en träningsform där du får sträcka ut kroppen, komma ner i varv och andas ut på kristen grund.
Vår pastor ser Tikvapassen i kyrkan som en form av evangelisation eftersom även folk utifrån deltar och får med sig bibelord, samtal om livet och blir en del av gemenskapen.
Anna Grahn Danehammar
Utbildningen som Anna Grahn Danehammar gick pågick under två helger och deltagarna fick bland annat gå igenom alla Tikvaövningar, göra ett teoriprov om kroppens muskler och i slutet av utbildningen sätta ihop ett eget pass som de sedan höll för varandra. Utbildningen innehöll även en del teologiska inslag och deltagarna fick med sig ett häfte med bakgrund om vad Bibeln säger om människan som helhet.
– Många av oss som deltog konstaterade av vi inom kristenheten sällan talar om kroppens betydelse, vi fokuserar ofta på anden och själen, men kanske inte så mycket på den fysiska delen av människan, som är minst lika viktig. Jag tror att det bidrar till att många i stället söker sig till nyandliga övningar och yogavärlden – men vi behöver ta tillbaka det mandatet, säger hon.

Håller pass på sjukhus
Anna Grahn Danehammar, som till vardags arbetar som gymnasielärare i psykologi, ser tydligt hur kropp och själ hänger ihop, och hur det går igen även i Bibelns texter.
Nu leder hon sedan fyra år Tikvapass i samarbete med Korskyrkan i Borås, och även på Södra Älvsborgs sjukhus, i Sjukhuskyrkans regi, tillsammans med Tikvakollegan Marie Bomberhult. Det är vårdpersonalen som erbjuds existentiell återhämtning och vid varje pass finns även en präst eller diakon med.
– Vår pastor ser Tikvapassen i kyrkan som en form av evangelisation eftersom även folk utifrån deltar och får med sig bibelord, samtal om livet och blir en del av gemenskapen. Två deltagare har gått raka vägen vidare till en Alphakurs. Människor längtar efter avslappning och här får de ta del av bibelord – det kan väcka en längtan i dem. Tikva är bra på så många sätt, säger Anna Grahn Danehammar.