Dagen Play
Tidningsmannens krasch fick honom att vända sig till Gud
Joachim Berner, tidigare chefredaktör för Expressen och Dagens Nyheter, om tron som vuxit sig starkare genom nederlagen

Under 1990-talet gör Joachim Berner kometkarriär inom mediebranschen. Men ju högre man klättrar, desto hårdare blir fallet – något han fick erfara efter ett hårt drev, med anklagelser om sextrakasserier och en förtalsrättegång mot en politiker.
I serien “Dolda makthavare om Gud” träffar Rasmus Troedsson ett antal personer för att prata om livet, karriären och den kristna tron. Dagen var med när han mötte Joachim Berner i de klassiska tidningskvarteren i Marieberg i Stockholm. Där delade den tidigare toppchefen för två av Sveriges största tidningar med sig av sin resa – från populär tidningsmakare med förmåga att skapa succé, till att ratas på arbetsmarknaden och till och med tappa livslusten. I dag driver han framgångsrikt ett familjeföretag och har “kommit ut” som troende.
Se första avsnittet av “Dolda makthavare om Gud” med Joachim Berner som gäst
– Gud har blivit allt viktigare för mig. Det har varit perioder där jag haft en tro, men inte vågat stå upp för den, svarar Joachim Berner på frågan hur han har det med Gud i dag.
– Det har funnits en stor tvekan och en del tvivel, vilket jag fortfarande kan ha. Men för några år sedan blev det tydligare för mig.
Joachim Berner växte upp i en företagarfamilj i Göteborg, med förväntan på sig att utföra stordåd, gärna inom familjeföretaget. En firma som pappan i sin tur ärvt från sin pappa. Men det var inte vad Joachim ville – han vandrade i stället beslutsamt in i mediebranschen. Där gick karriären till en början spikrakt uppåt, med toppjobb på Dagens Nyheter där allt han rörde blev till guld.
– Ja, det blev en stark utvecklingsfas för tidningen och framgången gav mig en ställning i mediehuset, konstaterar Joachim.
– Men man får vara varsam med sin fåfänga, det var den som spelade mig ett spratt. Man får lätt hybris.
Efter Dagens Nyheter vandrade han vidare till Expressen och det var där framgången skulle följas av fallet från hög höjd. Joachim Berner anklagades för att ha trakasserat en medarbetare och kan i dag ångra hur han bemötte kritiken.
– Jag anklagades för att vara flirtig och det var jag absolut, men det vulgariserades. Samtidigt hade jag ambitionen att göra tidningen till en schysst plats och anklagades för dubbelmoral. Jag var oförmögen att ta tag i situationen och kan se i backspegeln att jag var trött på cirkusen runt mig som person. Det var en befrielse att komma ut ur rampljuset när jag sa upp mig, innan jag annars hade fått sparken.
Till saken hör att Joachim under sin tid på Expressen även dömdes i Högsta domstolen för förtal, gällande en löpsedel om Vänsterpartiets ledare Gudrun Schyman. Allt sammantaget ledde till en allt mer negativ bild av Joachim som person. Tjänsten som vd på Sveriges radio, som han utlovats, drogs tillbaka innan han ens hunnit påbörja den.
– Det blev en skandalisering och ryktesspridning kring mig. Det var ett drev, säger han själv om åren i början av 2000-talet, som kom att bli så mörka att han övervägde att ta sitt eget liv.
– Det är så bottenlöst. Vad du än gör så tolkas det negativt och jag känner djup sympati med den som genomlever ett drev, man ser ingen väg ut. Jag är tacksam för att jag var småbarnsförälder, jag kunde ju inte överge mina barn.

Det fanns en spirande gudstro hos Joachim under de här åren och i samband med allt annat som hände sökte han sig till kyrkan, med en längtan efter sammanhang och värme. Första försöket blev dock misslyckat. Joachim kände sig inte hemma i liturgin och lämnade den kristna retreaten i besvikelse. Men varken Joachim eller Gud tycktes ha gett upp försöken att mötas.
Efter Rasmus Troedssons filmade samtal med Joachim Berner ringer Dagens reporter upp honom för att få höra mer om hur trosvandringen fortsatte och hur den ser ut i dag.
– I samband med att mina barn skulle konfirmeras för sex, sju år sedan följde jag med dem till kyrkan ett antal gånger. Jag hade även sällskap av min mamma efter det, men sedan tog jag mod till mig och gick själv – det var ett stort steg, berättar Joachim som hittade hem i Katarina kyrka.
Gudstjänstbesöken har fortsatt och han har även tagit del av bibelstudier och av kursen “Livsstegen” som bygger på 12-stegsprogrammet. Han har fått ett språk för sina existentiella funderingar och i församlingen det sammanhang han saknat. Nu ser Joachim fram emot att få fördjupa sin tro och andlighet.
Finns det något du ångrar när du i dag ser tillbaka på ditt liv?
– Ja, jag tänkte faktiskt på det häromdagen, att det finns saker jag ångrar. Det handlar framför allt om människor jag sårat, särskilt kvinnor i relationer.
Har du fått förlåtelse för det du gjort?
– Ja, jag har fått det, men jag är skild två gånger och det finns fortfarande sår.
Kan du se att du fått förlåtelse från Gud?
– Det finns människor som sagt det till mig, men jag kanske har svårt att ta det till mig. Jag är ganska sträng mot mig själv, lite som att det skulle vara “to good to be true”.