Livsstil
Tre kyrkor: Så kan det det digitala samtalet fördjupas
Skeptiska till en början, men digitala bibelstudier och hemgrupper fungerar bra, menar de som Dagen pratat med.

De flesta församlingar har tvingats tänka kreativt och fått ta hjälp av digitala forum den senaste tiden. Här är tre röster från olika delar av landet som berättar om hur de gör.

Samuel Folkesten, samarbetspräst Rörvikskyrkan, Boden, EFS och Svenska kyrkan:
– Vi har en bibelstudiegrupp som möts över Skype och diskuterar söndagens bibeltext tillsammans. Vi har varit mellan fyra och nio personer och det har fungerat bra. Vi ber kort i början, läser texten tillsammans och har sedan ett öppet samtal. Som präst vill jag inte ta över samtalet utan ber om Guds ledning hos oss alla, och försöker fördela ordet så alla får säga vad de tänker på.
– Vi har även digital dopundervisning för konvertiter eller muslimer som är nyfikna på kristen tro. Där ser jag det som en stor fördel att vi har mötts fysiskt några gånger innan för att bygga upp ett förtroende. Det hade varit svårt att bara mötas digitalt från början. Vi ser en film tillsammans först och sedan möts vi i mindre grupper för att samtala kring diskussionsfrågor.

Jenny Antonson, ansvarig för hemgrupper i Europaporten Malmö, pingst
– Jag imponeras av de äldre i vår församling som redan i våras började träffas digitalt i sin hemgrupp, även om vissa var skeptiska till en början. Som ansvarig för hemgrupperna har jag uppmuntrat till det nu och jag tror många överraskats av hur bra det ändå är, att få träffas. Mitt tips är att tänka på miljön runt omkring, att man kanske kryper upp i soffan med en kopp te, tänder ett ljus och skapar något som visar att det inte är arbete vi håller på med. Det tror jag hjälper oss att slappna av i det digitala rummet.
– En annan sak är att respektera dem som känner sig obekväma med att tala eller be och i stället höra av sig till dem på tu man hand. Föreslå en promenad eller ett samtal där man ber för varandra.

Thomas Nordberg, föreståndare Svedjeholmskyrkan, Örnsköldsvik, trosrörelsen:
– Vi har in i det längsta försökt att samlas fysiskt, i mindre grupper, men erbjuder också andra alternativ. Varje vecka har vi två bönetillfällen via Zoom. Man loggar in, turas om att leda bönen och ber tillsammans, i all enkelhet. Varje vecka har vi även digitala församlingskvällar som bara är öppna för medlemmar i församlingen. Där har man möjlighet att komma till tals via en chattfunktion. Det blir som ett “familjesnack” som ett komplement till de inspelade gudstjänsterna.
– Generellt går det bra för församlingen under den här tiden, vi har fått se nya medlemmar tillkomma och har förrättat tre dop. Under julen kommer vi spela in ett särskilt program som heter “Julefrid” som alla kan ta del av.