Livsstil
Ulf Kristersson: Det som hände min mamma får inte hända fler
Mitt i arbetet med att göra blocköverskridande krisuppgörelser drabbades Ulf Kristersson personligen av coronakrisen. Hans mor smittades av covid-19 på sitt äldreboende. I Dagens podcast berättar moderatledaren om oron mitt i krispolitiken, om sina grundläggande värderingar och om hur det är att vara gift med en blivande präst.

Ulf Kristersson lever med kyrkan ständigt närvarande. Rent bokstavligt alltså. Ett fåtal steg nedför backen från den pampiga domkyrkan i Strängnäs bor Ulf, hustrun Birgitta och döttrarna Signe, Siri och Ellen. Varje kvart hörs domkyrkans dova klang ljuda genom villans väggar.
– Vi kan nästan gå till gudstjänsten när kyrkklockan börjar ringa och ändå hinna i tid, konstaterar Ulf Kristersson.
Moderaternas partiordförande tar emot i en grå ullskjorta, chinos och inneskor. I hallen möts vi av kitschiga politiska planscher och i vardagsrummet hänger en kopia av Elisabeth Ohlsons kontroversiella altartavla ”Paradiset”.
Brukar du gå till kyrkan?
– Jag är inte där lika ofta som hustrun, men jag är nog där mer än de allra flesta. Jag tycker väldigt mycket om Strängnäs domkyrka. Det är en fantastisk miljö att få bo så här nära.
Under coronakrisen arbetar Ulf Kristersson från villan. Han sammanträder via videolänk med partigruppen, med de andra partiledarna och med Bryssel. Samtidigt deltar hustrun Birgitta, som pluggar till präst, i teologistudier hemifrån, medan döttrarna undervisas på distans från sina gymnasieskolor.
– Det blir lite ”family overload” när alla är hemma samtidigt, men det är kul, konstaterar Ulf Kristersson.
– Jag har nog aldrig varit så här mycket hemma i Strängnäs i modern tid. Det skulle möjligen vara när jag var kommunalråd här för många år sedan, fortsätter han.
Läs också Ulf Kristerssons fru Birgitta Ed berättar om sitt tidiga prästkall
De senaste dagarna har dock coronakrisen även kommit nära Ulf Kristersson på ett personligt plan. Hans mor insjuknade nyligen i covid-19 på sitt äldreboende.
– Det är en sak att arbeta engagerat med detta, men ändå på lite distans. Och en annan sak att plötsligt själv vara en av de anhöriga som står där i plastdräkt och försöker låta bli att klappa om sin sjuka mamma, berättar han.
Hur är det med din mamma i dag?
– Det är stabilt. Nu får vi träffa henne så länge vi har ordentlig skyddsutrustning på oss.
Ulf Kristersson menar att han försöker undvika att göra politik av sina personliga upplevelser. Samtidigt har moderns sjukdom stärkt hans bild av det allvarliga läget med coronasmittan inom äldrevården.
– Det som hände min mamma får inte hända fler. Jag har själv sett vad detta innebär på nära håll. När vi utvärderar den här krisen måste vi analysera noggrant hur smittan kunde nå in på så många av våra äldreboenden. Det var ju precis det som inte fick hända.
Ulf Kristersson beskriver hur man just nu arbetar aktivt inom alla partier för att beslutsfattandet under coronakrisen ska ske så effektivt som möjligt.
– Vårt fokus är att ta Sverige framgångsrikt ut ur krisen. Det är klart att det kan hetta till ibland mellan oss partiledare, jag brukar till exempel tjata om att processen med provtagningarna går för långsamt. Men även om det kan bli lite tuffa tag i samtalen har vi ett bra samarbete över partigränserna.
Skulle du säga att ni kommit närmare varandra under krisen?
– När man blir Jonas, Jimmie, Stefan och Ulf med varandra så händer något. Där är vi nu och jag tror att det kommer att påverka de politiska samtalen även efter coronakrisen.
Ulf Kristersson talar engagerat. Den politiska scenen har varit hans verklighet under större delen av hans vuxna liv. Han beskriver hur debattivern väcktes i tonåren av en pigg vänstergruppering på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna. Ulf och hans vänner satt på nätterna och diskuterade, läste och drack te.
– Jag hade inga planer på en politisk karriär. Men när Carl Bildt fick bilda borglig regering rasslade det till på riksdagslistan och jag fick avbryta min bröllopsresa och komma hem, berättar han.
Sedan dess har Kristerssons befunnit sig i det politiska livets centrum. Vid sin sida har han ständigt haft Birgitta. Paret träffades i tonåren och medan Ulfs engagemang kanaliserats genom politiken, kom Birgittas från kyrkan.
– Redan när vi träffades var hon engagerad i Svenska kyrkans ungdom. Och jag kände igen engagemanget, även om det för mig mer handlade om politiken, berättar Ulf Kristersson.
Blev du förvånad att när hon mitt i livet deklarerade att hon ville bli präst?
– Nej, det förvånade mig inte särskilt mycket. Redan när vi var unga läste hon teologi i Uppsala och vi har alltid diskuterat de här frågorna mycket. Genom våra samtal har jag insett hur den kristna trons värderingssystem präglat hela den västerländska kulturen.


Lyssna på hela poddavsnittet med Ulf Kristersson här.
Vilka grundvärderingar skulle du säga driver dig i ditt politiska engagemang?
– Personlig frihet och personligt ansvarstagande är viktiga värderingar för mig. Från mitt hem har jag också fått med mig vikten av att anstränga sig, att göra sitt bästa. Det har präglat mig.
För några veckor sedan publicerade Moderaterna en bild på dig, där du stod jaktklädd i en skog och budskapet var ”Stärk gränsen”. Hur ser du på den kampanjen i dag?
– Det var en dålig bild. Jag var inte klädd för jakt, men eftersom den uppfattades på det sättet blev det fel. Det var en uppenbart dålig bild. Däremot står jag för att vi måste ha en stark gräns.
Vad anser du är en rätt eller god väg framåt i flyktingfrågan?
– Jag brukar ibland säga med viss udd till kristna vänner att man inte kan vara för allt gott och tro att någon annan ska ta hand om konsekvenserna. Det är inte gott att skapa riktigt svåra integrationsproblem och det är inte ont att säga att det finns en gräns för hur många Sverige kan hjälpa samtidigt.
Skulle du säga att du har en tro?
– För mig handlar det nog mer om respekt än om tro. Jag gick ur Svenska kyrkan när jag fyllde 18 år tillsammans med en god vän. Men genom livet har jag haft så mycket fin kontakt med kyrkan, så det fanns till slut liksom ingen anledning för mig att inte vara med medlem.
– Men det var inte lätt, jag fick göra tre försök för att bli medlem i kyrkan igen. Sista gången gick jag rent fysiskt till Sofia församling i Stockholm och krävde att få bli inskriven. Dåvarande kyrkoherden Hans Ulfvebrand blev förvånad, men accepterade min önskan, säger Ulf Kristersson och skrattar.
Hur har du det med Gud i dag?
– Jag och Gud har inget allvarligt problem med varandra. Jag går inte och tänker på Gud på samma sätt som min hustru gör det. Jag har alltid varit religiöst nyfiken och intresserad, men aldrig särskilt övertygad i min religiösa tro.
Utanför klämtar domkyrkoklockan igen. Det är strax dags för nästa möte för Moderaternas partiledare. Plikten och coronakrisen kallar.

Vad tror du att vi kommer att lära oss av den här krisen?
– En lärdom gäller nog statens roll. Staten kan inte göra allt, men staten måste klara vissa grundläggande saker och det handlar bland annat om vår beredskap för den här typen av situationer.
– En annan lärdom kommer nog att bli hur mycket tid vi spar på digitala möten, men också hur tråkigt det är. Jag tror att vi är många som längtar efter att kunna ses på riktigt igen, säger Ulf Kristersson.
Läs också Här är alla partiledarnas favoritbibelord