Livsstil

”Utan tro hade jag inte suttit här i dag”

Författaren Mia Törnblom ifrågasätter vilka andliga ord som anses okej i Sverige

Mia Törnblom
"Utan tro hade jag inte varit här i dag", säger Mia Törnblom författare och ledarskapsutvecklare.
Publisert Sist oppdatert

Sinnesrobönen blev ett viktigt verktyg när ledarskapsföreläsaren och författaren Mia Törnblom kom ur sitt drogberoende. I podden Dagens människa funderar hon över varför det är så svårt i Sverige i dag att säga att man ber.

Mia Törnblom har levt ett minst sagt innehållsrikt liv. Trots en trygg uppväxt hamnade hon i ett eskalerande drogberoende när hon flyttade hemifrån. Det första steget in i missbruk blev ett bantningspreparat som innehöll narkotika.

– Jag valde att gå emot mina egna värderingar och sa till mig själv att ”det här är ju en tablett från doktorn, då är det inte knark, utan medicin”. Det var det första steget.

– Sedan fattade jag flera sådana beslut efter varandra. Så det som började med bantningstabletter slutade till sist med heroin.

Hur illa var det när det var som värst?

– Det var illa. Jag gick på heroin dagligen i sex år och sammanlagt satt jag fast i missbruk i tio år.

Vägen ut ur mörkret inleddes när Mia stoppades av polisen och passade på att erkänna fem brott hon nyligen begått. Hon visste en häktning skulle tvinga henne bort från den ständiga jakten på nya droger ett litet tag. Kanske skulle det räcka för att göra en förändring. Nästa steg blev att skrivas in på behandlingshem och något av det första som mötte henne under behandlingen var ett broderi av Sinnesrobönen; “Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”

– Min första tanke var ”oj, de är religiösa här”. Jag kommer själv från en vänsterfamilj och hade absolut ingen erfarenhet av tro. Men det gjorde också att jag inte hade några fördomar eller negativa erfarenheter. Så jag valde att närma mig tron utan förutfattade meningar. Jag har fått tränat på att tro.

Vad betyder sinnesrobönen för dig i dag?

– Den innehåller en väldig klokskap. För mig handlar den om självledarskap. Detta att inte bara reagera utan att agera, att våga stanna upp och titta på sin situation och reflektera. Sedan tror jag att många skulle behöva lägga till en passage i den bönen och det handlar om att bli villig, för det är inte alla som vill bli hjälpta.

Fakta: Mer i podden – Hör Mia Törnblom om:

  • Vikten av förlåtelse.
  • ... och hur man kan tala om försoning med människor som har svårt för själva ordet förlåtelse.
  • Den höga pressen på ledare, utifrån förbundskapten Janne Anderssons utbrott i tv.

Mia Törnblom verkar ha ett relativt fritt förhållningssätt till sin egen tro. Hon berättar att hon försökt läsa Bibeln utan större framgång, men hon återkommer till att själva tron är viktig för henne.

– Hur man underhåller det andliga livet kan så klart se väldigt annorlunda ut från person till person. Jag tycker att det är väldigt intressant att det är helt accepterat att tala om meditation i dag, men väldigt få vågar tala om bön, konstaterar hon.

Det sägs att man antingen måste möta kärleken eller Gud för att komma ur ett beroende, håller du med om det?

– Att bli kär fungerar inte. Då bygger du ju upp allt på en annan människa och den personen är ju trots allt bara en människa.

– Däremot hjälper det att tro. Man är helt fri att utforma den som man vill, men själva tron är otroligt viktig. Utan tro hade jag inte suttit här i dag, säger Mia Törnblom.

Fakta: Mia Törnblom

  • Ålder: 55 år.
  • Bor: I Stockholm.
  • Yrke: Författare och ledarutvecklare
  • Familj: Maken Michael Törnblom samt en bonusson. Tillsammans maken driver hon företaget MT ledarskap.
  • Kuriosa: Mia Törnblom har bland annat skrivit bästsäljaren “Självkänsla nu”. Hon har även varit programledare i både tv och radio.


Powered by Labrador CMS