Livsstil

”Vi har fått nya vänner som visat oss kärlek”

”Från december förra året till mars i år erbjuder vi 30 här-bärgesplatser i fem campingstugor.”, säger Christer Tornberg i Jönköping.

Christer Tornberg, Jönköping.
Christer Tornberg, Jönköping.

Vad gör Kyrkhjälpen, Jönköping för att hjälpa EU-migranter, Christer Tornberg?

– Sedan augusti 2014 har vi erbjudit utsatta EU-medborgare frukost, dusch, klädbyte, andakt och rådgivning i Pingstkyrkan i Jönköping, varje tisdag, torsdag och söndag. Efter söndagsmorgnarnas frukost stannar många i gudstjänsten, där vi har tolkning till romani. Vi samarbetar också med Kyrkhjälpen, Huskvarna som erbjuder detsamma i Frälsningsarméns lokaler i Huskvarna måndag och onsdag morgon samt soppa och gemenskap onsdag och torsdag kväll. De kommer hålla på till maj månad i år.

– Från december förra året till mars i år erbjuder vi 30 här-bärgesplatser i fem campingstugor. Gästerna får bo där i 14-dagarsperioder i ett kösystem. Onsdagskvällar under våren har vi kurser i olika ämnen, som vänskap, familjebygge eller det svenska samhället. Vi planerar också att ha en välgörenhetskonsert den 12 april.

Vad är målet med ert arbete?

– Vi arbetar med två inriktningar. Det första är att visa barmhärtighet genom att möta de akuta behoven.

– Det andra är att stödja och göra insatser i hemlandet vilket är det långsiktiga perspektivet. Det gör vi genom organisationer som Erikshjälpen, SAM-hjälp, Hjärta till Hjärta, Huskvarna Missionsförsamling och Metro Ministries. Det finns även andra som vi har kontakt med.

Vilka goda resultat har ni sett av ert arbete?

– Cirka 150 volontärer från hela Jönköpings kommun finns med i Kyrkhjälpen Jönköping och Huskvarna, vilket betyder mycket för ekumeniken och samhället i stort. Många av de vi arbetar med har fått stöd och vi har fått nya vänner och kontakter som har visat oss sin kärlek och tacksamhet. Vi ligger nu i startgroparna för att genom våra partners satsa i deras hemland.

Vilka utmaningar har ni haft i arbetet?

– Den största utmaningen ligger i att ge dessa människor stöd i hemlandet så att de inte behöver förflytta sig ute i Europa. De behöver ta eget ansvar på hemmaplan. Rumänien och EU måste skapa förutsättningar för dessa människors kommande generationer. Kyrkhjälpen har hittills drivit detta arbete och önskar att kommunen skulle engagera sig starkare. Det finns stora utmaningar i lokalbefolkningens syn på dessa gäster.

Albin Larsson