Mat
Veckans mat: Kryddrabarberpaj med vispad mascarpone, ingefära, kardemumma och vanilj
Dagens matinspiratör Diakon-Daniel: Rabarbern har sina rötter i Kina

Kyrkoherdesonen Carl von Linné fick nog aldrig uppleva vårens smak av rabarber.

Först på 1800-talet började matrabarbern ta plats i köksträdgårdarna och blev en naturlig del av köken. Innan dess odlades flikrabarbern i medeltida klosterträdgårdar från 1600-talet. Ur roten av flikrabarbern utvann man ett laxerande medel. Rabarbern har sina rötter i Kina.
I dag kan vi hitta färsk rabarber året om i butikerna, och i nästan varje trädgård har den fått en självklar plats.
Kardemumma, vanilj och ingefära passar utmärkt till rabarber. Kryddiga toner från det asiatiska köket som värmer inombords. Smaklig spis!
Rabarberpaj
- 300 g rabarber
- 3 msk råsocker eller strösocker
- 2 tsk pressad citron
Tillagning:
Skala och skiva rabarbern i cirka 1 cm tjocka bitar.
Blanda raparbetbitarna med sockret och citronsaften.
Fyll blandningen i smorda pajformar.
Pajdeg – 6 små pajformar, eller en stor:
- 125 g smör
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl råsocker eller strösocker
- 1 1/2 dl havregryn
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk ingefära
- 2 tsk äkta vaniljsocker
Tillagning:
Blanda alla ingredienser till en deg, smula den över rabarbern.
Grädda i 225° C i cirka 20–25 min.

Mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 2 dl grädde, 40 procent
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk honung
- 1 st citron – rivet skal
Tillagning: Blanda alla ingredienser utom citronskalet.
Vispa till en fast konsistens.
Riv citronskalet över krämen innan servering.
