Mat

Veckans mat: Mjuk mandelkaka med vispad mascarpone, nektarinsallad och oreganoblommor

Daniel Norqvist: Låt gästen själv plocka blad och blommor och fördela över sin kakbit.

Veckans recept på mjuk mandelkaka med vispas mascarpone.
Veckans recept på mjuk mandelkaka med vispas mascarpone.
Publisert Sist oppdatert

När jag bjuder på något så tycker jag att det är lite festligt om gästen blir involverad i ett moment under själva sittningen.

I det här fallet har jag valt att garnera med hela blomstänglar, där gästen får plocka blad och blommor och fördela det över sin kakbit. Det uppstår något i den stunden och samtalet kan ta helt ny vändning. Den fysiska delaktigheten väver oss närmare varandra.

Sensommar är verkligen en tid som sammanfattar sommaren som varit. Förhoppningsvis kan vi frossa i frukter och bär. Min smaktolkning av årets sensommar fick bli kombinationen nektarin, mandel och oregano. Jag lovar dig, du kommer inte bli besviken.

Lycka till!

Mjuk mandelkaka

Ingredienser:

  • 200 g mandelmjöl
  • 2 dl socker
  • 4 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 st bittermandel, riven
  • 1 st citron, zest

Tillagning:

  • Värm ugnen till 175°C. Smörj en rund kakform och strö den med mandelmjöl.
  • Vispa smör, socker, vaniljsocker och zest. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. När smeten är homogen vispar du ned mandelmjölet. Fyll formen och grädda 25-30 min. Låt kakan svalna innan du lägger upp den.
DiakonDaniels mat vecka 35.
DiakonDaniels mat vecka 35.

Nektarinsallad

Ingredienser:

  • 4 st nektariner
  • 2 msk svensk honung
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st citron, saften

Tillagning:

  • Dela nektarinerna på mitten och tag ut kärnan. Skär dem sedan i mindre bitar. Blanda nektarinerna med resterande ingredienser och låt stå i rumstemperatur i ca 2 timmar. Innan du lägger salladen på kakan, låt den få rinna av i ett durkslag. Juicen som blir över kan du dricka upp. Den är magiskt god!
DiakonDaniels mat vecka 35.
DiakonDaniels mat vecka 35.

Vispad mascarpone

Ingredienser:

  • 250 g mascarpone
  • 2 dl grädde
  • 1 msk svensk honung

Tillagning:

  • Vispa alla ingredienserna till en fast och fluffig konsistens.

Montering av kakan

  • Lägg kakan på ett fat som du vill servera ifrån.
  • Bred försiktigt ut mascarponen och toppa med nektarinsalladen.
  • Garnera med oreganoblommor. Får du inte tag på oreganoblommor kan du ta oreganoblad.
Låt gärna gästen vara med och själv plocka garneringen till kakan. (Daniel Norqvist)
Powered by Labrador CMS