Musik
Är detta Sveriges äldsta ungdomskör?
I helgen firar Ingarps Ungdomskör 50 år - sedan starten har de gjort närmare 1 900 framträdanden

Måhända är de Sveriges äldsta ännu existerande kör i sitt slag. I helgen firar Ingarps Ungdomskör att det är 50 år sedan de sjöng tillsammans för första gången. Och körledaren Ingemar Ohlsson har varit med sedan dag ett.
Det råder inget tvivel om att det är en sann entusiast jag har i andra änden av luren. Dessutom är han av den sorten som hänger i, som inte ger sig. Vi konstaterar lite lättsamt att det är han som står för kontinuiteten i kören som officiellt är öppen för medlemmar mellan 13 och 35 år.
– Jag har fått hänga i av nåd. Ingen har sparkat ut mig, konstaterar Ingemar Ohlsson som hunnit fira sin 63:e födelsedag.
Starten minns han mycket väl. Det var egentligen aldrig uttalat att det skulle startas en ungdomskör, det liksom hände av bara farten.
– Allt började på sommaren när vår pastor var ledig och min far skulle leda gudstjänst och predika. Frågan ställdes: Kan inte ungdomarna sjunga och medverka? Då gjorde vi det. Vi var ett gäng på 10-15 stycken. Det var den 27 juli 1971 och det var starten på Ingarps Ungdomskör. Sedan har det rullat på och utvecklats på olika sätt.

Storleken på kören har skiftat genom åren, just nu räknar den ett 40-tal medlemmar. Inte illa, speciellt när man betänker att den uteslutande består av lokala förmågor och att Ingarp är en liten by på småländska höglandet, en bit utanför Eksjö.
– Rekryteringsunderlaget är lite begränsat, medger Ingemar Ohlsson. 235 personer är folkbokförda i byarna här och det är ungdomarna som utgör underlaget.
– Man får börja som 13-åring, när man börjar högstadiet. Att kalla sig “Ungdomskör” när det finns medlemmar som är i 30-årsåldern är kanske lite udda, men det har varit en av styrkorna att vi har kunnat dela gemenskapen över åldersgränserna. Vi tänker inte så mycket i termer av: “Hur gammal är du?” och “Hur gammal är jag?”. Vi hjälps åt.

Vad har ni för repertoar?
– En klassisk ungdomskörsrepertoar. Inte alla människor förstår vad det betyder, men om man var ungdom i en frikyrka på 1970- och 1980-talen så kanske man förstår. Dessutom sjunger vi enbart på svenska, kanske med något undantag. Vi har heller inte gett oss på gospel och vi är inte ett renodlat lovsångsteam.
– Ett tag sjöng vi mycket egenproducerat material och sånger av bland andra Ingemar Olsson. Hans Ahlin i GA Gospel skrev fina sånger som vi använder. Likaså Bengt Johansson, Roland Utbult, Edin-Ådahl och flera andra låtskrivare, berättar Ingemar Ohlsson.
Ohlsson med h alltså. Ingarps-Ingemar ska inte förväxlas med Örebro-Ingemar, alltså han som skrivit “Du vet väl om att du är värdefull” och utnämnts till kristenhetens popfarfar. Men visst har det hänt att folk trott att Ohlsson med h varit den andre.
Har kören evangeliserande ambitioner?
– Absolut. Samtidigt har vi upplevt att vår huvuduppgift är uppmuntran, tröst och inspiration till kristna bröder och systrar. Vi sjunger mest i kyrkor och på kristna sommargårdar och liknande ställen.

Genom åren har Ingarps Ungdomskör spelat in fyra skivor och därtill någon ep. Inspelningarna finns att hitta på Spotify där man kan bilda sig en egen uppfattning om körens karaktär och kapacitet.
– Den senaste plattan från 2015 är vi själva väldigt nöjda med. Vi är inte på några sätt en proffskör, har inga intagningskrav, men vi har haft många, många duktiga sångare och musiker genom åren, säger Ingemar Ohlsson.
Grunden i kompbandet består av piano, bas och trummor. Ofta med perkussion och ibland gitarr, men just nu har kören ingen fast gitarrist.
– Ibland kompletterar vi med blåsare eller stråk, till exempel fiol. Och det händer att jag hoppar in och spelar rhodes, berättar Ingemar Ohlsson.
Den här veckan är kören ute på sin årliga sommarresa, en händelse som haft stor betydelse för sammanhållningen medlemmarna emellan. Under pandemin har aktiviteterna gått på sparlåga och ungdomskören har mest träffats via Zoom.
– Ett normalt år har vi kanske 25 sjungningar (det är så kören benämner sina konserter). När vi var som värst i farten hade vi 82 spelningar på ett år. Jag tror att det var 1980. Då kändes det som att det bara var det man gjorde. Totalt sett närmar vi oss 1 900 konserter på de här 50 åren, vilket blir ett snitt på knappt 40 om året, säger Ingemar efter en snabb huvudräkning.
Noteras bör också att Ingarps Ungdomskör varit aktiv hela tiden, inga årslånga uppehåll eller liknande under de 50 åren som gått sedan starten.
– Jag tror att vi har varit smidiga att anlita för arrangörerna eftersom vi alltid haft eget ljud med oss och vi har hållit i samlingarna själva. Vi sjunger och ger vittnesbörd och vi har pastorer med oss, förklarar han.

En sak han betonar är att oavsett om man är sångare, tekniker eller musiker så räknas alla som körmedlemmar.
– En kör är en gemenskap även om man inte framträder.
Är ni den ungdomskör i Sverige som hållit på längst och fortfarande är i gång?
– Jag har inte hört om någon som skulle vara äldre, någon får gärna bevisa motsatsen. Det är ju väldigt roligt om det finns flera som håller på, konstaterar han.
Söndag den 25 juli infaller 50-årsdagen och visst ska det firas även om det stora jubileet som först var tänkt är uppskjutet på grund av osäkerhet kring pandemiläget. Det kommer att ske första helgen i juli 2022 i stället. Då planeras en hemvändarhelg då alla tidigare körmedlemmar är inbjudna.
– Det är säkert 300-400 personer, säger Ingemar Ohlsson i samma andetag som han försöker förklara körens betydelse för församlingen – Ingarps Missionsförsamling som numera heter Equmeniakyrkan Ingarp och har 210 medlemmar.
– Kören är ett lok som drar församlingen. Den har gjort att många vill vara är och ha del i den gemenskap som byggts upp kring kören. Många församlingsmedlemmar har varit med i kören eller har barn som är det nu.
På själva 50-årsdagen blir det en livekonsert utanför kyrkan. Den kommer att livesändas via församlingens hemsida så att också de som dragit iväg med sina husvagnar ska kunna lyssna. Till hösten planeras en utställning som kommer att spegla kören genom årtiondena.

På söndag blir också tårtkalas. En specialdesignad jubileumstårta som Frida Frisk i kören komponerat på ett högst medvetet sätt.
– Först en stadig botten – kladdkaka. Sedan något fräscht i mitten – passionsfrukt. Ovanpå det karamelliserade popcorn – för festligheten, berättar Ingemar Ohlsson.
Han ser verkligen fram emot söndagskvällens 50-årskalas.
– Det ska bli gôtt!
Enkät: 1. Hur länge har du varit med i Ingarps Ungdomskör? 2. Vad betyder kören för dig?

Alva Palmgren, 21, undersköterska:
1. Började 2016. Blir ju fem år.
2. Jättemycket. Jag kommer ju inte från Ingarp från början så jag är en av dem som kommer utifrån. Kören har gjort att jag funnit Gud på ett helt annat sätt. Vi har väldigt mycket fin gemenskap i kören och jag där har jag fått många nya, fina vänner som betyder väldigt mycket för mig. Man träffar mycket folk där som man kanske annars inte skulle umgåtts med och man får dela sina erfarenheter i livet. Man växer otroligt mycket som människa av att vara med i kören.

Johanna Fredrixon, 33, pastor Equmeniakyrkan Ingarp:
1. Jag har aldrig varit med i kören, utan jag har jobbat i församlingen i tio år. Under den tiden har jag ibland följt med kören när de haft sjungningar och predikat i samband med det. Jag har också haft andlig fördjupning med dem på deras resor. Jag är ett stort fan av kören.
2. Väldigt mycket. Framtidshopp och glädje. Jag tror att de gör något som i dag är unikt på flera sätt, både att de når så många människor, men också att det de gör berikar medlemmarna själva. De får otroligt mycket tillbaka. Man ska komma ihåg att körens arbete är otroligt mycket större än bara sång och musik. Det handlar om andlig fördjupning, att växa som människa och att utöva ledarskap.